RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Afp

Unggutten som bergtar fotballverden

Sist oppdatert:
Denne oksen av en 20-åring seiler opp som en av verdens mest spennende spillere.

EM-sluttspillet nærmer seg med stormskritt, og som alltid vil det skapes nye stjerner når Fotball-Europa skal gjøre opp status seg imellom.

En av dem som kan komme til å stjele oppmerksomheten under sommerens EM-sluttspill, er greske Kyriakos Papadopoulos (20).

Unggutten er i ferd med å bli en av Europas mest sagnomsuste talenter, og høster skryt av fotballkjennere verden over.

- Han har vært veldig imponerende i de kampene jeg har sett. Han er ung, men samtidig veldig erfaren. Han er moden, rolig for alderen og veldig god til å lese spillet. Nei, han er kjempespennende, sier Dag Solheim til Nettavisen.

- Kommende stjernespiller
Solheim kommenterer Bundesligaen for Eurosport, og har bra oversikt over tysk fotball. Han tror Papadopoulos er en mann vi får høre mye om i fremtiden.

- Han kan bli så god som helst, og er allerede nå i toppsjiktet i Europa. Hvis han fortsetter å utvikle seg, kan han være en kommende stjernespiller, tror Solheim.

- Ser du noen spillere som er like spennende som han akkurat nå?

- Nei, ikke som jeg kommer på i farten, sier Solheim.

Gode gener
Den 23. februar 1992 ble det nemlig født en helt spesiell gutt i den greske byen Katerini.

Og det var aldri noen tvil om at Schalke 04s vidundergutt Kyriakos Papadopoulos hadde genene i orden.

Midtstopperens far er tidligere fotballproff, moren er gresk mester på 100-meter.

- Jeg tror en blanding av talent og hardt arbeid har ført meg dit jeg er i dag. Mine foreldre var veldig sporty, og jeg ble vel født med en del talent. Men man er nødt til å legge ned mye arbeid for å få talentet til å jobbe for deg, sier Papadopoulos.

Den robuste og hurtige gutten viste i tidlig alder prov på ekstreme ferdigheter. Som 15-åring ble han derfor i 2007 tatt inn i den greske troppen som skulle forsvare landets ære i U19-EM.

Imponerte speiderne
Ikke nok med at han var turneringens yngste spiller med over ett år, han kapret også en plass på turneringens lag, og Hellas endte på andreplass bak Spania.

På det tidspunktet spilte han fortsatt for moderklubben Svoronos Katerinis, men prestasjonen han la ned i mesterskapet vekket for alvor speidernes interesse.

Greske første- og andredivisjonsklubber hadde lenge ligget langflate etter den talentfulle 15-åringen, men de skjønte nok at alt håp var ute.

Etter at han hadde storspilt mot langt eldre spillere i U19-EM, begynte nemlig tilbudene fra storklubbene å renne inn.

Det spanske La Liga-laget Espanyol inviterte ham med på sesongoppkjøringen, og planen var at han skulle spille og trene med juniorlaget, med utsikter om reservelagsspill om et par år. Slik gikk det ikke. Papadopoulos var nemlig så god på juniortreningene at klubben raskt flyttet ham opp til de store gutta på klubbens førstelag.

Tilbudt kontrakt
Etter noen dager med førstelaget hadde Espanyol bestemt seg. De kalte ham inn på styreformannens kontor, og ga ham følgend beskjed.

«Vi tilbyr deg førstelagskontrakt».

Papadopoulos skjønte imidlertid at det kunne lønne seg å holde hodet kaldt. Og det gjorde han rett i. Den greske storklubben Olympiakos meldte seg på i kampen om signaturen hans, men det var langt fra sikkert at stoppertalentet ville skrive under.

Olympiakos tok derfor kontakt med far Nikos Papadopoulos, og overbeviste han om at sønnen hadde best av å utvikle seg videre i trygge rammer i hjemlandet.

Faren tok agnet, og fikk overtalt sønnen til å takke ja til tilbudet fra den greske giganten.

Yngste noensinne
15-åringen ble satt til å trene med reservelaget til Olympiakos, men gjett hva som skjedde.

Også der tok det nemlig kort tid før de skjønte at han var for god til å trene med de nest beste spillerne. Etter å ha trent med reservene i et par dager, ble Papadopoulos sendt rett opp på A-laget.

Fem måneder etter overgangen til Olympiakos ble han den yngste spilleren i gresk toppdivisjon noensinne, da han debuterte i desember 2007.

Da var han 15 år og 9 måneder gammel – og spilte midtstopper!

Nå var han for alvor blitt et av de heteste navnene i Fotball-Europa. Klubber som Liverpool og Manchester United siklet etter å sikre seg den lovende unggutten, men klarte aldri å få ut den berømte fingeren i tide.

Den tyske storklubben Schalke 04 er kjent for sitt øye for talent, og satte alle kluter til for å sikre seg Papadopoulos.

I juni 2010 sikret de seg 18-åringen for 19 millioner kroner, og Papadopoulos signerte en fireårskontrakt.

Schalke-trener Felix Magath var fra seg av begeistring for å ha signert det han beskrev som «den mest spennende forsvarsspilleren i verden», men supporterne var skeptiske til å bruke titalls millioner på en tenåring som aldri hadde bevist noe i en av verdens beste ligaer.

«Det er lommerusk sammenlignet med hvor god han kommer til å bli», svarte Magath, og det kan virke som at han hadde et poeng.

Papadopoulos spilte seg raskt inn i Schalkes førsteellever, og vant umiddelbart hjertene til både media, supportere og lagkamerater med sin oppofrende spillestil.

Landslagsdebut
Storspill i Bundesligaen førte til at debuten på grekernes A-landslag raskt ble et faktum, og i juni 2011 ble han kalt inn til sin første landslagssamling til EM-kvalifiseringskampen mot Malta.

Det var egentlig meningen at han skulle være med som læregutt, men skader hos stopperne Avraam Papadopoulos og Sokratis Papastathopoulos gjorde at han ble kastet rett inn i lagoppstillingen.

Ikke nok med at han storspilte i sin første landskamp, han havnet også på scoringslisten i sin debut for Hellas.

Det kan virke som at karrieren til Papadopoulos er en eneste stor opptur. Denne sesongen har han spilt i 29 av 34 kamper for bronselaget Schalke, og nå venter hans livs største utfordring: EM-sluttspill med Hellas.

- Jeg er utrolig stolt over å være en del av landslaget i ung alder. EM vil være min første store turnering, og jeg ser virkelig frem til det, sier han.

Historien har lært oss at det kan lønne seg å holde et øye med den talentfulle midtstopperen i det kommende mesterskapet.

Kilder: BBC, Fifa.com, Altomfotball.no, imscouting.com.

KONKURRANSE - Vinn EM-ballen:
Vil du vinne EM-ballen som ble testet av LSK-spillerne? Alt du må gjøre for å være med i trekningen, er følgende:

1: Meld deg inn i vår Facebook-gruppe Sport Nettavisen.

2: Send en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no - merk mailen med «EM-ballen».

Vi trekker en vinner blant de påmeldte, og offentliggjør resultatet på vår Facebook-gruppe den 8. juni. Man må altså være medlem i vår Facebook-gruppe for å kunne vinne.

Lykke til!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere