RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Unggutter sikter høyt foran VM-tempo

Foto: Kristoffer Øverli andersen (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
- Man starter ikke for å bli nummer ti, sier Amund Grøndahl Jansen.

Edvald Boasson Hagen (Team Sky) og jentene i Hitec Products-Mistral Home var i aksjon på VMs åpningsdag, men juniorene Amund Grøndahl Jansen og Oskar Nikolai Birger Svendsen er de første nordmennene som skal i aksjon i norske farger i årets sykkel-VM. De unge sykkelhåpene sykler temporittet for junior mandag.

At det bor talent i duoen er det ingen tvil om, de har signert med hvert sitt kontinentallag lenge før de er ferdig som juniorsyklister. Grøndahl Jansen skal sykle for Plussbank BMC neste sesong, mens Svendsen er klar for Joker Merida.

Grøndahl Jansen var bare sekunder unna medalje i europamesterskapet på tempo, mens Svendsen er norgesmester av året. NCFs målsetning er at en av de to skal bli blant de ti beste i temporittet.

- Vi står på startstreken for å hevde oss helt i toppen, man starter ikke for å bli nummer ti. Målet må være å gjøre et optimalt løp og lukte på plasseringene helt i toppen, sier Amund Grøndahl Jansen til procycling.no.

- Mener dere forbundet er for beskjedne?

- Neida, det er kjempetøff konkurranse. Det er realistisk å få en eller to i topp ti. Det kan gå både bedre eller dårligere enn det, men løypen passer oss bra og det ser veldig bra ut.

Jansen: - Danmark har vært sterkest
Grøndahl Jansen trekker frem de danske rytterne som favoritter. Danmark stiller med regjerende verdensmester Mads Würtz Scmidt og eurpamesteren av året, Mathias Krigbaum.

Sykkelnasjonen Danmark satser på banesykling og de to mesterne har blitt gode temposyklister gjennom mange timer på velodromen. Würtz Schmidt vant også juniorutgaven av Paris-Roubaix i år.

- De har vært sterkest det siste året. Jeg frykter ikke at det kommer mange utenfor Europa og kliner til skikkelig. Men plutselig dukker det opp noen man ikke har kjørt mot før som har dagen, man vet aldri. Jeg må bare kjøre så fort som mulig, sier Grimstad-rytteren.

- Europamesteren er god på tempo, men dårlig oppover. Verdensmesteren fra i fjor har ikke vist seg frem. Han var god i vår, men har dabbet av, fortsetter han.

Den kommende Plussbank BMC-rytteren fremhever også svenske Markus Fåglum-Karlsson som en mulig gullvinner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dansk paradegren
Mens Danmark svært ofte tar tempomedaljer i junior- og U23-klassen, har ikke Norge for vane å hevde seg i denne øvelsen. Vegard Breens sølvmedalje i junior-EM i 2007 er en av få norske medaljer i nyere tid.

Grimstad-gutten Grøndahl Jansen forteller at Norges to deltakere er unorske i sin satsning på tempodisiplinen.

- Vi bruker tid på temposykkelen på trening, det er det faktisk ikke mange juniorer som gjør i Norge. Jeg legger mye mer vekt på tempo enn det som er vanlig, forteller han.

Men allikevel mangler de viktig spesialtrening før de skal i ilden.

- På en annen side legger vi mindre i det enn danskene. Vi kjører landeveisritt som oppkjøring og det er også hovedmålet, mens land som Danmark og Italia stiller med ryttere som kun sykler tempo. De har mye mer spesialtrening enn oss. Vi skal jo bli syklister, ikke temposyklister, men det er så klart en god egenskap å besitte, understreker unggutten.

18 sekunder bak gullet i EM
Europamesterskapet i Goes tidligere denne sesongen endte med fjerdeplass for Grøndahl Jansen. Kun 18 sekunder bak Mathias Krigbaum, som ble europamester, men sekundet foran Jansens gullfavoritt Fåglum-Karlsson og 27 sekunder foran den regjerende verdensmesteren Würtz Schmidt.

- EM var vanskelig. Det var en teknisk, men paddeflat, løype. Den var utrolig rask og utfordringen var å ta svingene godt og holde høy fart. Det var ingen disponering. Du kunne åpne maksimalt og holde det gående, forteller det norske håpet.

EM-løypen passet banerytteren Krigbaum som hånd i hanske, men den store testen i VM blir bakkene mot slutten av rittet. Rytterne som spesialiserer seg på bane vil trolig slite i den legendariske Cauberg-bakken.

- Løypen er veldig rask helt til det er en halv mil igjen. De siste fem kilometerne er seige med to bakker, først en lang slak og Caugberg til slutt. Det går nok fort for alle inn til bakkene, derfra og inn vil det bli avgjort, tror Grøndahl Jansen.

De tøffe bakkene er en fordel for de norske håpene, spesielt 02-snapperen fra Lillehammer.

LES MER:Oskar (18) slo Dæhlies rekord

- Vi får større anledning til å bruke motoren vår. For Oskar blir det avgjørende, spår lagkameraten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingen TV-tid for juniorene
Dessverre får ingen anledning til å se rittet på TV. Nederlenderne produserer verken U23- eller juniorøvelsene i VM, i motsetning til i fjor hvor vi fikk se juniorrytterne og U23-rytterne sykle både tempo- og landeveisritt.

LES MER:- Det er fryktelig synd

- Det er selvfølgelig kjipt. Det hadde vært gøy å få vist frem seg selv og sponsorer, få markedsført seg selv, forteller Grøndahl Jansen.

Selv om TV-dekning uteblir får du selvfølgelig alt om juniorenes temporitt på procycling.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere