United-ekspert om Solskjærs kampplan mot Barcelona: - Merkelig negativ

Ole Gunnar Solskjær og hans Manchester United fikk det som ventet tøft mot Barcelona i Champions League. Nå må nordmannen nærmest håpe på et nytt mirakel på fremmed gress, denne gang på Camp Nou.

11.04.19 14:53

MANCHESTER UNITED - BARCELONA 0-1:

OLD TRAFFORD (Nettavisen): Barcelona vant til slutt 1-0 på Old Trafford etter det som trolig blir stående som et selvmål av Luke Shaw etter bare 13 minutter.

– Vi er ikke ute ennå. Spillerne vet det selv, at på en god dag kan vi greie det. Men det blir vanskelig, for Barcelona er et bedre hjemme- enn bortelag, sier Solskjær til Viasat etter kampen.

Dermed er rødtrøyene avhengige av et lite under på Nou Camp i returoppgjøret kommende tirsdag.

Solskjær får på sin side kritikk fra flere hold etter tapet på hjemmebane.

Manchester Evening News-journalist Samuel Luckhurst er skeptisk til kampplanen som Solskjær hadde lagt fra start, en formasjon som minnet om 5-3-2 defensivt.

- United hevet seg etter hvert, men jeg synes fortsatt de bør sette inn en angrepsspiller. De skaper ikke nok. Rett og slett en merkelig negativ kampplan, skriver han på Twitter.

Solskjær til Nettavisen: - Rashford var ikke helt kampklar

Solskjær får også kritikk fra norske eksperter.

Lars Tjærnås stusser på nordmannens spillerdisposisjoner utover i kampen, og særlig valget om å bytte ut Marcus Rashford fem minutter før slutt da United jaktet 1-1.

- Et litt snodig bytte, må jeg innrømme. Han har tatt ut begge spissene i en fase hvor de må legge press på Barcelona, sa Tjærnås på Viasat.

Nettavisen konfronterte Solskjær på pressekonferansen etter kampen med hvorfor han valgte å ta av Rashford, som var frisk for hans lag, mot slutten for å sette inn midtbanespilleren Andreas Pereira.

46-åringen forklarer at byttet var sammensatt av flere ting.

- Det er mange grunner til at man gjør et bytte, men Rashford hadde løpt mye, han har vært syk og skadet, så han er ikke like kampklar som han normalt er. Andreas kom inn med ny energi, for Sergi Roberto hadde noen løp inn i boksen, så vi kunne ikke la vår venstrekant være åpen, sier han.

Midtbanespiller Scott McTominay spilte en meget god kamp for United på midtbanen, men unggutten mener laget ble for passive fra første spark.

– Vi viste dem for mye respekt i starten, men etter hvert tok vi kontroll med det høye presset vårt og var det beste laget. Det var uheldig at vi ikke fikk et mål, sier han til BT Sports etter kampen.

Den analysen støttet Solskjær på pressekonferansen, som mener et avansement til semifinalen vil være en større bragd enn da de slo ut PSG etter seier i Paris.

- Vi skapte noen muligheter, men vi vet at vi spiller mot turneringens kanskje største favoritt, og å dra til Camp Nou blir en utfordring og det vil være en større prestasjon å vinne der på grunn av deres historie. De er ikke vant til å tape på hjemmebane, men vi kan klare det, sier han.

Solskjær har imidlertid et godt poeng når han snakker om Barcelonas hjemmeform. Katalanerne har ikke tapt en Chapions Leauge-kamp på Camp Nou siden mars 2010. I mellomtiden har den spanske klubben spilt 52 kamper på eget gress.

 

Overrasket med laguttaket

Det åpnet lovende for Solskjær som overrasket med å trekke Luke Shaw inn som en tredje midtstopper fra start.

Kristiansunderen valgte å starte med Diogo Dalot som en slags vingback på utsiden Shaw for å demme opp for Lionel Messi, men argentineren skulle spille en avgjørende rolle likevel.

United-laget startet imidlertid godt mot et noe sløvt Barcelona, og Marcus Rashford fikk to gode muligheter innledningsvis.

Først skjøt han et frispark ikke så langt utenfor, før han like etter ble spilt alene igjennom. Barcelona-keeper Marc-André ter Stegen var imidlertid våken og fikk avverget faren, og deretter skrudde Barcelonas fronttrio på sjarmen.

For mens Solskjær demmet opp på venstre for Messi, beveget argentineren seg over på høyre. Han fant Luis Suarez på bakre stolpe, og den tidligere Liverpool-spilleren, som fikk pipekonsert mot seg hver gang han hadde ballen av et elektrisk hjemmepublikum, headet mot Philippe Coutinho.

Ballen traff imidlertid en uheldig Luke Shaw, som satte keeper David de Gea i sjakkmatt. Scoringen ble først annullert for offside på Suarez, men etter en videogjennomgang godkjente Gianluca Rocchi scoringen.

TAP: Ole Gunnar Solskjær og hans Manchester United tapte 0-1 mot Barcelona i Champions League onsdag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Barcelona tok fullstendig over etter 1-0-målet, og spilte United lavere og lavere. Vertene skapte til tider svært lite, og Romelu Lukaku slet stort med å komme til sin rett på topp.

Ropte på straffe

Rashford var den som skapte det meste Manchester United hadde å komme med før pause, og etter halvspilt førsteomgang kom han til skudd, men avslutningen forsvant over målet til ter Stegen.

Etter halvtimen spilt tok det igjen fyr på Old Trafford da hjemmepublikumet ropte på straffe. Scott McTominay, som spilte en god førsteomgang, gikk ned i feltet etter å ha blitt tatt, men Rocchi lot være å blåse straffe til hjemmefansens store frustrasjon.

Solskjær åpnet kampen aktivt på sidelinjen, før han satt seg på benken og overlot jobben til Mike Phelan som blant annet var aktiv med å instruere nevnte Rashford.

Pausepraten til Solskjær fungerte imidlertid godt, for United-laget kom ut med en helt annen energi etter hvilen. Det, kombinert med at Barcelona åpnet den andre omgangen svakt, gjorde at det var vertene som styrte det meste av banespillet innledningsvis.

Etter 53 minutter var det nok en gang Rashford som fikk sjansen, denne gangen etter en svak utboksing av ter Stegen. Ungguttens skuddforsøk skled imidlertid av foten og forsvant langt utenfor, men han fikk i det minste virkelig igang hjemmefansen igjen.

LIVLIG: Marcus Rashford skapte det meste for Manchester United onsdag. Her i duell med Gerard Piqué. Foto: Nick Potts (Pa Photos)

Fred tok tak

Det tok imidlertid ikke lang tid før Barca-manager Ernesto Valverde tok grep. Han kastet innpå Arturo Vidal og Sergi Roberto for mer offensive Coutinho og Arthur, og byttene gjorde at Barcelona igjen fikk bedre kontroll på kampen.

Solskjær svarte med å ta av en svak Lukaku til fordel for Anthony Martial, og utover i omgangen begynte både Fred og Paul Pogba å ta tak på Uniteds midtbane. Barcelona fremsto til tider uvanlig sløve, og United maktet å rulle opp flere angrep gjennom å holde bredden på begge kantene.

Etter 84 minutter fikk innbytter Martial en gyllen mulighet til å gi United et langt bedre utgangspunkt i Barcelona. Franskmannen ble spilt nydelig igjennom og hadde muligheten til å komme alene med ter Stegen, men en heroisk Gerard Piqué fikk sklidd ballen unna i 12. time.

Nærmere kom aldri Solskjærs lag, og nå venter et svært vanskelig returoppgjør på Camp Nou. United er nødt til å score for å ta seg videre til semifinalen, og må i tillegg klare seg uten Shaw som er suspendert etter å ha fått gult kort på Old Trafford.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.