RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uniteds 10 største legender

Foto: Getty Images / All Over Press
Sist oppdatert:
Se listen og si din mening!

Nettavisen har bedt fremtredende personer i de største supporterklubbene i Norge om å plukke ut de ti største legendene i sine favorittklubber.

Så langt har VG-reporter Knut Espen Svegaarden listet opp sine Manchester City-favoritter (vel å merke består listen hans av de 10 beste, ikke de 10 største legendene), mens Bård Heggeset i «The Gunners Post» har gitt oss sin liste over de 10 største legendene i Arsenal.

Øystein Vinje satte opp Chelseas 10 største legender, mens Torbjørn Flatin i Liverpool-blekka «The Kopite» bidro med sin liste.

Nå er turen kommet til listen over Manchester Uniteds største legender, skrevet av Dag Langerød, ansvarlig redaktør i den skandinaviske supporterklubben til United.

- En umulig oppgave
- Det er mange som har betydd så mye for en klubb som er spekket med så mye historie som det United har. Derfor har jeg forsøkt å velge folk som speiler litt av vår utrolige historie, ikke bare de siste 20 årene hvor vi har vært Englands i særklasse beste lag, sier Langerød til Nettavisen.

- Og rangeringen? Egentlig umulig, den også. Spillerne er utrolige, og det er egentlig urettferdig å rangere de fra ulike generasjoner mot hverandre. Alle har betydd voldsomt i hver sin tid, sier Langerød.

Det bør presiseres at listen kun inneholder spillere, ikke managere. Gå derfor ikke av skaftet fordi sir Alex Ferguson ikke står på lista.

Enig eller uenig - si din mening i kommentarfeltet nederst!

Uniteds 10 største legender:

10. Joe Spence (1919-1933):

- United vant ingenting med Joe Spence på laget, men det ville vært navlebeskuende å vrake ham fra denne lista grunnet det. Han scoret fire mål i debutkampen sin i 1919, og bare noen måneder etter debuten ble han omtalt som «Mr. Soccer» i Manchester, og på tribunene sang de nesten bare «Give it to Joe». Da han ga seg hadde han satt daværende klubbrekord med 481 seriekamper og 168 mål for United.

KAPTEIN: Johnny Carey løfter pokalen etter FA Cup-triumfen i 1948.
KAPTEIN: Johnny Carey løfter pokalen etter FA Cup-triumfen i 1948.

9. Johnny Carey (1936-1953):
Old Trafford ble bombet sønder og sammen under krigen, men de første årene etterpå formet United som klubb - Matt Busby overtok som manager, og hans kaptein var Johnny Carey. I 1952 vant United så omsider serien igjen med Carey på laget – 41 år etter at de forrige gang klarte det. Det var det først av fem seriegull de neste 15 årene.

8. Bryan Robson (1981-1994):
En unik lederskikkelige som nærmest på egen hånd holdt United gående i mange år, selv om det også skal nevnes at han må huskes for alle skadene. Fikk med seg Uniteds to første ligagull under Ferguson før han takket for seg, men den nåværende United-ambassadøren ble kåret til tidenes beste United-spiller i en kåring av spillerne selv dette året.

LEGENDE: Bryan Robson.
LEGENDE: Bryan Robson.

7. Billy Meredith: (1906-1921):
United hadde ikke vunnet et eneste seriegull. Så ble Manchester City-spissen utestengt i 18 måneder etter at han ble funnet skyldig i å betale en Aston Villa-spiller ti pund for å tape en kamp i 1904. United snappet ham opp da han var utestengt, og med Meredith på laget vant vi vårt første seriegull i 1908, FA-cupen året etter og serien for andre gang i 1911. Meredith fikk til sammen 15 år i United, spilte sin siste landskamp for Wales i en alder av 45 år og sin siste United-kamp bare et par måneder før han fylte 47.

6. George Best (1963-1974):
- Jeg tror jeg har funnet et genitil deg.

Det stod det på telegrammet Uniteds nordirske speider sendte til Matt Busby i 1963. Han hadde rett. Best ble kåret til Europas beste spiller i 1968, var fotballens aller første superstjerne, og kunne gjøre absolutt alt med en ball.

- Maradona bra, Pele bedre, George Best, sier de gjerne i Nord-Irland, men selv stod han for de beste sitatene:

- Jeg misset en masse – Miss Canada, Miss Storbritannia, Miss World ...

- I 1969 kuttet jeg ut kvinner og alkohol. Det var de verste 20 minuttene i livet mitt ...

Dessverre døde han bare 59 år gammel etter å ha slitt med alkoholproblemer i lang tid.

STORE: George Best og Bobby Charlton, to legender i den røde trøya.
STORE: George Best og Bobby Charlton, to legender i den røde trøya.

5. Gary Neville (1992-2011):
Den rødeste av dem alle. Bury-gutten ble født med rødt blod i årene, stod på Stretford End i oppveksten og ble til slutt kanskje tidenes beste United-back. Spilte over 400 kamper på 19 år i United, og fikk 85 landskamper for England. Evig lojal, setter United foran alt og hater Liverpool. Sånt blir man udødelig av.

4. Duncan Edwards (1953-1958):
- Tidenes beste fotballspiller.

Det sier faktisk mange som så ham i aksjon. Han debuterte for United 16 år gammel, for England som 18-åring, før han var én av United-spillerne som omkom i den tragiske München-ulykken bare 21 år gammel. Da stod han allerede med over 150 seriekamper for United og 18 landskamper for England. Ville kanskje vært den aller største om han hadde fått leve lenger. Også sammenliknet med den nyere generasjonen.

3. Eric Cantona (1992-97):
Den siste brikken: Det hadde gått 25 år. Mange United-fans hadde innstilt seg på at klubben aldri kom til å vinne gull igjen. Så kom Eric Cantona. Fra Leeds. Og dermed ble United den vinnermaskinen de ikke hadde vært siden 60-tallet. Med kraven opp, brystkassa fram og sitater som få andre enn ham selv og United-fansen forstod sikret han seg legendestatus i løpet av fem år fylt med fire seriegull, flere cuptitler og også et heftig kung fu-spark.

GIGGS: Han er kontroversiell, men utvilsomt en legende i United-historien.
GIGGS: Han er kontroversiell, men utvilsomt en legende i United-historien.

2. Ryan Giggs (1990-):
21 år etter at han debuterte er Giggs fortsatt en viktig spiller for United, selv om han nå spiller mye mindre enn tidligere. Har fått med seg 12 seriegull, to titler i Mesterligaen og alt annet United har vunnet siden 1992. Hver gang noen har tvilt på ham de siste årene, har han slått tilbake med en rekke prestasjoner av typen “banens beste”. Har scoret i hvert år av Premier League, og ingen blir overrasket om han også klarer det i år. Han har så mange rekorder at det egentlig er håpløst å ramse dem opp. Sjekk heller Wikipedia-siden hans selv.

1. Sir Bobby Charlton (1956-1973):
Det har nesten bare vært United i Bobby Charltons liv. Han ble VM-vinner, serievinner, FA-cupvinner og serievinnercupvinner som United-spiller. Han ble kåret til Europas beste spiller i 1966 og nummer to de to neste årene. Charlton overlevde München-tragedien, og hadde rekorden i antall kamper for United (758) helt til han ble passert av Ryan Giggs i 2008. Ingen United-spiller har imidlertid scoret mer enn de 249 målene midtbanemannen satte inn i løpet av sine 17 år i klubben. Han er fortsatt styremedlem i United.

- Sånn. Det var min subjektive liste. Og da er spillere som Roy Keane, Peter Schmeichel, Bill Foulkes, Tony Dunne, Jack Rowley og en masse av heltene fra 90-tallet, som Steve Bruce og Gary Pallister, alle utelatt, sier Langerød.

Enig eller uenig? Diskuter under, eller på våre Facebook-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere