Gå til sidens hovedinnhold

Urokråkas store triumf

Lars Bystøl vant onsdagens renn i Innsbruck, men veien til topp har vært preget av alkohol og degradering.

For første gang siden Per Bergerud klarte det i 1982, gikk en nordmann onsdag til topps i hoppukerennet i Innsbruck. Men veien til toppen av pallen har vært alt annet enn strømlinjeformet for 27 år gamle Lars Bystøl.

Les om Bystøls seier i Innsbruck her.

Lars Bystøls karriere:
2001: Tatt for fyllekjøring og dømt til ubetinget fengsel i 24 dager.Han ble tatt med en promille på 2.38. I tillegg til fengselsstraffen fikk han 10.000 kroner i bot. Ble suspendert av Norges Skiforbund. Gikk etterpå til psykolog og samtaleterapi.

10. jan 2002: Vinner fire strake seirer i Norges-cupen, og melder seg på i OL-diskusjonen.

19. jan 2002: Debuterte i verdenscupen med 24. plass i Zakopane.

18. feb 2002: Deltar på det norske laget som ender på en fryktelig skuffende 9. plass under laghoppingen i Salt Lake City-OL – også slått av Sør-Korea.

19. jan 2003: Nøyaktig ett år etter debuten i verdenscupen endte han for første gang blant de ti beste i verdenscupen. I Zakopane, hvor han også debuterte. På 8. plass.

24. aug 2003: Vant sitt første renn i kontinentalcupen. I Trondheim. Han har vunnet totalt fire kontinentalcup-renn i karrieren – alle i Norge.

1. nov 2003: Blir dyttet i vannet ved Aker brygge mens han er i beruset tilstand. Må reddes opp fra vannet.

4. nov 2003: - Dessverre har han gjort flere «sprell» på byen den siste tiden. Av den grunn måtte vi gjøre noe, og kom frem til at vi måtte sette ett eksempel, sier hoppsjef Jan Erik Aalbu til TV 2 Nettavisen.

Og ilegger Bystøl følgende straff:
* Han flyttes fra A-landslaget til B-landslaget.
* Han mister stipendet fra skiforbundet for november og desember.
* Han får ikke delta i internasjonale konkurranser før den tysk-østerrikske hoppuka som starter i romjula.

5. nov 2003: Bystøl ber om hjelp for å få kontroll på alkoholproblemet. - -Jeg er villig til å gjøre alt for å hoppe langt på ski igjen. Og jeg innser at jeg i hvert fall må få kontroll på mitt alkoholproblem gjennom et stramt opplegg, sier Lars Bystøl til VG.

22.feb 2005: NRK melder at hoppgutta fløy på byen etter fiaskoen under laghoppingen i VM. –Vi ble veldig sene, sa Bystøl – som har forbud mot å drikke og var sjafør.

11. mars 2005: For første gang på pallen i et verdenscuprenn. Tok 3. plass på Lillehammer.

26. apr 2005: Bystøl blir vraket fra A-landslaget før 2005-sesongen, og plassert på B-laget. Årsaken skal være at han ikke oppfyller de kravene som stilles til en toppidrettsutøver. Dagen etter skrev VG at degraderingen skjedde fordi han gikk på fylla før Holmenkoll-rennet tidligere på året.

11. mai 2005: - Det er ting jeg kan bli bedre på, sier Bystøl til TV 2 Nettavisen. Mer ville han ikke si om degraderingen.

3. des 2005: For andre gang på pallen i et verdenscuprenn. Ny 3. plass på Lillehammer.

4. des 2005: Lillehammer er favorittbakken. Ny 2. plass i verdenscupen.

4. jan 2006: Vinner sitt første verdenscuprenn i karrieren, og tar sin første seier noensinne utenfor Norge. Det er også første gang han klatrer opp på pallen i et renn utenfor Norge.

Kommentarer til denne saken