RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA fullførte mirakuløs opphenting

Foto: Stephen Lam / Reuters / NTB scanpix
På dramatisk vis forsvarte USA seieren i America's Cup i seiling.

Etter en mirakuløs opphenting ble New Zealand slått i direkte duell om pokalen.

Først i den 19. seilasen mellom de to katamaranene falt avgjørelsen. New Zealand dominerte fullstendig i starten, og profitterte også på at USA startet med to minuspoeng som straff for juks i innledende seilaser.

New Zealand ledet 8-1 og hadde dermed hele åtte sjanser til å ta den ene seieren som manglet. Det gikk ikke. Åtte ganger på rad styrte James Spithill hjemmebåten til seier i San Francisco-bukten.

- Når du har et lag som dette rundt deg, så får de deg til å se bra ut, sa Spithill, mens milliardær og teameier Larry Ellison hoppet om bord og sprettet champagne.

Spithill får æren for tidenes opphenting i kampen om verdens eldste idrettstrofé, mens New Zealand og skipper Dean Barker må leve med å ha stått for tidenes kollaps.

I en hel uke manglet New Zealand bare en seier. USA spiste seg innpå seier for seier, mens flere seilaser ble avlyst eller brutt på grunn av værforholdene.

Ekstra bittert for New Zealand er det at båten ledet klart i to seilaser som ble avbrutt – den ene på grunn av for mye vind, den andre på grunn av for lite vind.

New Zealand ledet i begynnelsen av onsdagens avgjørende seilas, men USA tok seg forbi på et kryss og seilte fra. I mål skilte 44 sekunder.

Finalen strakte seg over hele 19 dager og ble dermed den lengste i konkurransens 162-årige historie.

I begynnelsen dominerte newzealandske flagg på tilskuerplassene, men i takt med USAs opphenting druknet de i et hav av amerikanske flagg og høylytte tilhengere.

Det er 30. gang USA har vunnet America's Cup siden starten i 1851. Bare fem ganger har pokalen havnet i andre land. New Zealand vant i 1995 og 2000, men måtte i år tåle sitt annet finaletap. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere