Gå til sidens hovedinnhold

USA jager nytt fotballgull i OL - vant på straffer mot Nederland

Keeperheltinne reddet tre straffer da de amerikanske OL-spesialistene lå tynt an.

NEDERLAND - USA 2-2 e.o. (2-4 på straffer)

Det måtte straffesparkkonkurranse til for å avgjøre OL-kvartfinalen i fotball for kvinner mellom USA og Nederland. Der holdt amerikanerne hodet kaldest.

Det sto 2-2 etter 90 minutter og ekstraomganger. I straffesparkkonkurransen vant amerikanerne 4-2.

Ti minutter før ordinær spilletid var over reddet dessuten USA-keeper Alyssa Naeher et svakt straffespark fra Nederlands Barcelona-profil Lieke Martens.

Les også: Ble helt paff av det som skjedde med Norge: - Noe av det dummeste jeg har sett

Sistnevnte måtte vente uvanlig lenge før hun fikk skyte straffen. Dette fordi hoveddommeren i lang tid måtte vente på en VAR-gjennomgang av situasjonen som førte til straffesparket.

I ekstraomgangene ble det nye VAR-pauser da hele tre nettkjenninger, én til Nederland og to til USA, ble avvinket av for offside. Også da tok beslutningene fra videodommerne usedvanlig mye tid.

OL-spesialister

De amerikanske jentene har vunnet tre av de siste fire olympiske gullene og var favoritter før møtet med Nederland fredag. Men USA fikk det tøft mot finalemotstanderen fra VM i 2019.

Vivianne Miedema sendte Nederland i føringen allerede 18 minutter ut i den første omgangen, og ga de oransje en pangstart på kvartfinalen. Men deretter våknet USA.

Les også: Hege Riise etter dramatisk OL-exit: - Vi er knust

Samantha Mewis tok ansvar for amerikanerne og utlignet til 1-1 etter en snau halvtime. Så sendte Lynn Williams USA i føringen to minutter senere. Plutselig var kampen snudd.

Men Miedema var heller ikke ferdig for dagen. Ti minutter ut i den andre omgangen noterte også hun seg for dagens andre nettkjenning. Flere mål ble det ikke verken i fulltid eller ekstraomgangene, og dermed måtte kampen avgjøres på straffer.

Satte fire av fire

I straffesparkkonkurransen var det de regjerende verdensmesterne fra USA som holdt hodet kaldest.

Tomålsscorer Miedema bommet først, før lagvenninne Aniek Nouwen også misset sitt forsøk. Megan Rapinoe satte den avgjørende straffen som sikret amerikanerne semifinalebilletten.

I semifinalen venter Canada, som også sikret avansementet på straffesparkkonkurranse mot Brasil fredag. Kampen spilles mandag.

(©NTB)