Canada var store favoritter i finalen etter å ha gått ubeseiret så langt i mesterskapet. Laget dominerte stort på hjemmeis under mesterskapet, og er blitt kalt det beste juniorlaget som hittil har eksistert, men det var før finalemøtet mot USA.

– Ærlig talt så tor jeg ikke at Canada har blitt utfordret av et skikkelig lag ennå, sa USAs storstjerne Trevor Zegras i NHLs sendning foran kampen og fortstte:

– Jeg tror vi kommer til å overraske dem.

Amerikanerne som endte på sjetteplass i fjorårets VM vant derimot sine seks siste kamper etter tapet for Russland i åpningskampen. Et nytt «Miracle on Ice» ble et faktum tirsdag da USA tok hjem junior-VM for femte gang.

Stengte buret

Seiersvante canadiere ble effektivt stoppet. Alex Turcotte ga amerikanerne ledelsen 1-0 etter 13.25 i åpningsperioden, mens Trevor Zegras økte til 2-0 etter 32 sekunder i midtperioden.

Canada som også var tittelforsvarere klarte aldri å komme seg inn i kampen, og USAs målvakt Knight hadde stengt for kvelden. Han stoppet hele 34 skuddforsøk.

– Det har ikke sunket helt inn ennå. Jeg er bare så glad, sa Zegras i sendingen på TV6 etter at gullet var i havn. USA vant sist junior-VM for fire år siden.

Finsk bronse

Finland sikret seg bronsen etter å ha slått Russland 4-1. Finnene kom under 0-1 etter 1. periode med Ilja Safonovs mål. Finnene slo tilbake i midtperioden og avsluttet med tre mål i tredjeperiode. Anton Lundell scoret to av målene, mens Mikko Petman og Juuso Parssinen sto for resten.

(©NTB)