RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA slår tilbake

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
USA vant en etterlengtet tittel i lett-tungvektsklassen denne helgen. Seieren smakte ekstra godt da en øst-europeer ble detronisert i prosessen.

24 år gamle Chad Dawson er den nye yndlingen i amerikansk proffboksing. Natt til søndag norsk tid vant han WBC-tittelen i lett-tungvekt med en meget imponerende poengseier over polske Tomaz Adamek. I motsetning til andre amerikanere i vektklassen har Dawson alderen på sin side, og har dermed gitt sine landsmenn håp om å unngå total utestengelse fra verdenseliten i årene fremover.

Ferdigheter og fighterhjerte
Det var en suveren Chad Dawson som tok kommandoen i helgens tittelkamp. Amerikaneren som bokser southpaw så ut til å være på vei til å stryke en av vektklassens beste elever i kampens ni første runder før han selv gikk på en smell og måtte ta telling i tiende. Men 24-åringen viste at han også er i stand til å kjempe i motbakke da han stablet seg på bena og gjenvant overtaket i de påfølgende rundene.

Etter fullført titteldistanse fikk amerikaneren tildelt en overlegen poengseier med dommersiffrene 118-108, 117-109 og 116-110.

- Han var for rask for meg. Jeg var forberedt på southpaw-stilen hans, men ikke hurtigheten, sa en skuffet Adamek etter kampen.

Dawsons ambisjoner i bokseringen fikk seg et tydelig løft med seieren:

- Nå vil jeg reise til England og ta IBF-tittelen fra Clinton Woods, annonserte seierherren, som åpenbart er klar over hvilken markedsverdi han nå har i hjemlandet.

Raing Magazine rangerte Adamek og Dawson som henholdsvis nummer fem og nummer ti i verden før nattens kamp.

De øvrige tittelholderne i lett-tungvektsklassen i dag er Zsolt Erdei (Ungarn) og Silvio Branco (Italia).

Fremtiden foran seg
Inntil Dawson vant WBC-tittelen hadde amerikanere sett med gru på fremtiden i en av "deres" vektklasser. Selv om amerikanske Bernard Hopkins er den regjerende lineære mesteren, er han i en alder av 42 år på tampen av karrieren sin og vil neppe ha interesse av å møte noen utfordrere fra dagens generasjon før han legger opp.

Den tidligere dominante Roy Jones Jr. har falt betydelige hakk siden storhetstiden hans på slutten av 1990-tallet - 38 åringen har ikke vunnet en viktig kamp i vektklassen siden 2003.

Rocky-aktuelle Antonio Tarver, den forrige amerikaneren som holdt tittelen, er også 38 år gammel og ser ut til å ha mistet gnisten. Han hadde dog ikke det samme maktgrepet på konkurrentene som Jones Jr. hadde.

Ubeseirede Chad Dawson er dermed akkurat det USA har ønsket seg og mye tyder nå på at den amerikanske TV-giganten HBO vil sikre seg en eksklusiv kontrakt den nye WBC-mesteren. TV-kanelen kan også tilby ham markedsføringen og støtteapparatet som kan gjøre ham til superstjerne.

TKO via kneskade
Det som så ut til å bli en flott kamp mellom lettvekterne Julio Diaz og IBF-mesteren Jesus Chavez endte i stor skuffelse da tittelholderen kollapset med en kneskade i begynnelsen av tedje runde. Chavez har slitt med mentale problemer siden amerikanske Levander Johnson omkom av skadene Chavez påførte ham i deres kamp i 2005. Nå ser det ut som om fysiske plager også har satt sitt preg på meksikaneren.

Etter kampen ville ikke 34-åringen svare på om han nå ville legge hanskene på hylla eller ikke, og avledet videre spørsmål med å ønske den nye IBF-mestren lykke til med karrieren.

Ring Magazine hadde Diaz og Chavez som henholdsvis nummer to og nummer fire i lettvektsklassen før kampen.

Spinks forsvarte tittel uten dramatikk
Verdens nummer to rangerte utøver i lett-mellomvektsklassen, Cory Spinks, hadde ingen problemer med å forsvare sin IBF-tittel mot utfordrer Rodney Jones. I en kjedelig kamp med lite action og mye låsing fikk mesteren tilkjent en poengseier med klare dommersifre etter tolv runder.

Cory Spinks har tidligere holdt VM-tittelen i weltervektsklassen. Han er også sønn av tidligere tungvektsmester Leon Spinks.

Helgens tittelkamper fant sted i Kissimmee i Florida.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere