*Nettavisen* Sport.

USA vil gjenta VM-mirakelet

Foto: (AP)

60 år etter VM-historiens kanskje største sensasjon møtes England og USA igjen til dyst.

13.06.10 11:52

Følg lørdagens VM-kamper LIVE fra 13.30!

De så på seg selv som «Konger av fotball», hadde en statistikk etter krigen som viste 23 seiere, tre uavgjorte og fire tap, og var favorittene til å hente hjem VM-trofeet fra Brasil i 1950.

Med Stanley Matthews på laget, en av datidens aller beste fotballspillere i verden, var det avgjort og vedtatt at England skulle utklasse USA i kampen i det innledende gruppespillet i Belo Horizonte 29. juni for 60 år siden, og oddsen for at England vinne hele mesterskapet var faktisk på latterlig lave tre til én.

USA på sin side sto med sju strake tap, og hadde så vidt fått skrapet sammen et lag bestående av skolelærere og postbud, som møttes én dag før avreise til Brasil. Oddsen for amerikansk VM-triumf var på 500 til én.

- Må gjøre de riktige tingene
60 år senere er USA klare for å gjenta «the Miracle on Grass», som 1-0-seieren over England i Brasil senere er blitt omdøpt som.

At det er en vanskelig oppgave er laget klar over, men oppdraget ser langt mer overkommelig ut enn hva det var i 1950.

- I alle kamper på topp nivå trenger man sju-åtte spillere som har en fantastisk kveld, sier USAs midtbanespiller Michael Bradley til ESPN før VM-kampen mot England lørdag kveld.

- Og de andre spillerne må ha en solid dag, de også. Det er mye som må til for å vinne store kamper, å slå gode lag. Men vi har gjort det før, og vi konsentrerer oss bare om å gjøre de riktige tingene på trening, slik at vi er klare for kamp, legger han til.

Og at USA har slått gode lag før, er ingen underdrivelse.

Fredagens kamper:
Frankrike åpnet målløst: - Et vakker resultat
Mesterskapets vakreste? Sør-Afrikas VM-smell

Imponerte i prøve-VM
Laget kommer til Sør-Afrika som større VM-outsidere enn noen gang før, etter å ha imponert stort i fjorårets prøve-VM. Riktignok tapte laget for både Italia og Brasil i gruppespillet, men Italias overraskende tap for Egypt førte til at USA ble nummer to i gruppen, og gikk videre til semifinalen.

Der satte laget en effektiv stopper for de regjerende europamesternes lange rekke med 35 kamper uten tap med 2-0-seieren, og USA møtte Brasil i finalen i Coca-Cola Park i Johannesburg.

Daniel Alves scoret kampens eneste mål for Brasil to minutter før full tid, men amerikanerne hadde allerede vist at de har mye å bidra med mot de aller beste nasjonene i fotballverden.

Og England skjelver før lørdagens oppgjør i Rustenburg.

«Three Lions» står med seiere i alle privatlandskamper så langt i 2010, men ikke uten å måtte betale: Gareth Barrys skade tvinger antakeligvis landslagssjef Fabio Capello til å sette Steven Gerrard og Frank Lampard sammen på midtbanen, en stjernekombinasjon som så langt ikke har funket spesielt godt.

Mange mener at de to profilene er for like i spillestilen, og Rio Ferdinands kneskade på lagets aller første trening i Sør-Afrika gjorde ikke ting bedre.

Les også: Ferdinand ute av VM

- Ny kamp i morgen?
Men et engelsk tap for USA lørdag kveld vil likevel antakelig skape de samme reaksjonene som for 60 år siden, da Joe Gaetjens - som var kalt inn i den amerikanske troppen like før avreise til Brasil - scoret kampens eneste mål og sørget for en av VM-historiens største sensasjoner.

England hadde seks skudd mot mål allerede etter tolv minutter, derav to i stolpen, ett som strøk tverrliggeren og ett som ble fabelaktig reddet av USAs keeper Frank Borghi, men klarte aldri å komme tilbake etter Gaetjens' scoring i det 38. minuttet.

- Det er forbannet latterlig, var Englands Wilf Mannions kommentar etter kampen, og som hadde følgende løsning på den nasjonale katastrofen:

- Kan vi ikke spille en ny kamp i morgen?

For USA var sensasjonen nærmest ikke til å tro.

- Vi ville vært fornøyd med å tape med tre eller fire mål, fortalte midtbanespiller Walter Bahr på en tur tilbake til Brasil i 1987, mens forsvarsspilleren Harry Keogh følte med de engelske spillerne:

- Å, jeg føler med de stakkars jævlene. Hvordan kan de noen gang komme over det faktumet at vi slo dem?

Ventet 16 år
Tapet for USA sendte England så godt som ut av mesterskapet i Brasil, og engelskmennene var aldri de samme etter sjokket. Den siste kampen mot Spania endte med 1-3-tap, og ethvert håp om engelsk suksess ble knust.

Laget måtte vente i 16 år før VM-trofeet ble deres, og etter 4-2-finalen mot Tyskland på Wembley venter England som kjent fortsatt på at VM-trofeet skal «komme hjem» for andre gang.

Et nytt tap for USA i kveld, vil redusere sjansene for at så skjer i 2010 til det minimale.

Det er bare å glede seg.

Kampen mellom England og USA følger du LIVE fra 20.30!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.