*Nettavisen* Sport.

Usain Bolt på billigsalg i Moskva

Foto: Ivan Burnjasjev / Reuters / NTB scanpix

Usain Bolt, Mo Farah og Jelena Isinbajeva, de to første verdensstjerner, den siste tidligere verdensstjerne, men nå russisk ikon, er på billigsalg i Moskva-VM.

08.08.13 08:36

På den store og imponerende Lusjniki stadion, tidligere kalt Lenin stadion, koster det ikke mer enn 100 rubler for de billigste billettene. Det er 21 kroner omregnet i norske penger. En pris Bislett-general Steinar Hoen trolig ville fnyst av når det gjelder den årlige friidrettsfesten i Oslo.

Men for arrangørene er det viktig å vise at russerne, og først og fremst moskovittene, er ivrige og idrettsinteresserte utover det vanlige. Det er bare et halvt år til OL i Sotsji, og russerne bygger opp til vinterens idrettsfest med et friidretts-VM, som er det største idrettsarrangementet i Russland siden OL i 1980.

Det mesterskapet ble skjemmet av at en rekke nasjoner boikottet lekene på grunn av krigen i Afghanistan. Verken Norge, som ikke er noen kjempestor OL-nasjon på sommerstid, eller USA stilte til start. Det sved for russerne. Nå stiller både Norge, uten at det betyr veldig mye, men også USA stiller med sine aller beste. Og det liker russerne i disse Snowden-tidene.

President Obama kommer ikke til Moskva, men det gjør idrettsheltene fra USA. Det betyr mer enn Obama akkurat nå.

Fantastisk
- En rekke stjerner kommer til Moskva for å konkurrere. Det kommer til å bli en fantastisk idrettsfest. Jeg gleder meg til denne festen, sier Sebastian Coe, fjorårets OL-sjef i London.

Noen dopingskandaler har riktignok brakt mørke skyer over VM, men arrangøren eller folk fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) kan ikke lastes for at Tyson Gay, den eneste reelle utfordreren til Bolt på sprinten, eller skaden til Yohann Blake, regjerende mester på 100 meter, ikke stiller der. Det samme gjelder for dopingtatte Asafa Powell fra Jamaica.

Nå bygges det opp til nye dueller. Bolt mot tidligere dopingtatte Justin Gatlin på 100-meteren er en av disse duellene.

Mo Farah, briten som imponerte både engelskmennene og en hel verden med dobbelt gullmedalje på langdistansene i London i fjor, er en helt hos mange, og det er ytterligere mange verdensstjerner som vil vise seg fram.

Få norske håp
En av dem er Allyson Felix fra USA på 200 meter, og for russerne, først og fremst, stjernen framfor noen, Jelena Isinbajeva. Hun kan være med i sitt siste mesterskap og avslutte karrieren på Lusjniki stadion. En gullmedalje til stavdronningen er hva russerne vil ha.

De norske utøverne, og det er ti av dem med spydkasteren Andreas Thorkildsen og 1500-meterløperen Henrik Ingebrigtsen i spissen, er det ikke mange som regner med eller tenker på.

Thorkildsen var fram til EM i Barcelona spydeneren, men etter gullet der har han ikke vært stort i den store internasjonale sammenhengen.

Fra å være regjerende EM-, VM- og OL-mester stiller han i Moskva som ingenting bare tre år senere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag