Gå til sidens hovedinnhold

USAs siste skanse

Amerikanske boksetilhengere gruer seg til helgens tungvektsoppgjør.

USA risikerer å bli utestengt fra tittelbildet i tungvektsklassen igjen denne helgen når Shannon «The Cannon» Briggs setter WBO-beltet sitt på spill mot russiske Sultan Ibragimov i Atlantic City, USA. Oddsmakere har utfordreren som favoritt.

Upopulær underdog
Shannon Briggs' knockout-seier over hviterusseren Sergei Liakhovich står alene på USAs liste over fjorårets nevneverdige prestasjoner i tungvektsringen. Som nasjonens eneste seier og tittelerobring i løpet av totalt åtte forsøk i 2006 skulle en tro at det sportspatriotiske USA ville hylle New York-bokserens prestasjon og trykke den 35 år gamle WBO-mesteren til sitt bryst, men det skjer ikke. Selv den mest lojale amerikaner anser Briggs for å være en døgnflue-mester som vil tape og bli glemt i løpet av kort tid.

- Briggs er en rett mann-rett sted-rett tid mester. Han var en lovende bokser tidlig i karrieren sin, men stagnerte og kom aldri videre. At han er en av våre beste tungvektere i dag, er et godt bevis på at nivået blant tungvektere aldri har vært lavere her til lands, sier den amerikanske bokseeksperten Pedro Fernandez til Nettavisen.

God taper
På papiret ser Shannon Briggs ut som et levende fyrverkeri. WBO-mesteren har vunnet 48 av sine 53 proffkamper, hvorav 42 innenfor stipulert distanse. Likevel lar ikke publikum seg begeistre over knockout-maskinen fra Brooklyn. Den likegyldige holdningen til bokseren begynte i 1997, da han ble lineær tungvektsmester etter å ha fått tilkjent en meget kontroversiell poengseier over den da 47 år gamle George Foreman.

Avgjørelsen anses som en av boksehistoriens mest skandaløse poengseire. I tillegg beskrives fjorårets kamp mot Liakhovich som tidenes slappeste tungvektsoppgjør hva tempo og spenning gjelder. Samtlige av Briggs' andre store kamper har alle endt i nederlag.

- Briggs har tapt alle kampene han har vært god i. De kampene han har vunnet, har enten vært mismatcher eller ekstremt kjedelige, og dette gjelder spesielt de siste årene. På en skala fra 1-10 gir jeg ham 1 i underholdningsverdi, erklærer Fernandez nådeløst.

Tyson-kompis
Sultan Ibragimov er den seneste i rekken av gode tungvektere fra det tidligere Sovjetunionen som nå nyter suksess som lønnet utøver. Southpaw-bokseren fra Russland har en solid amatørbakgrunn og er ubeseiret i sine 21 kamper hittil i proffkarrieren. 32-åringen er også en nær venn av tidligere tungvektsmester Mike Tyson, som ventes å fungere som en av Ibragimov sine sekundanter under helgens kamp.

For Briggs er Tyson-relasjonen som å strø salt i sårene – de to amerikanerne kommer nemlig fra samme nabolag i bydelen Brooklyn, og WBO-mesteren innrømmer å ha blitt skuffet da tungvektslegenden droppet å gratulerte ham etter seieren over Liakhovich.

- Jeg ble lei meg når jeg vant tittelen. Alle sa at Liakhovich var den beste tungvekteren i verden, men når jeg slo ham ut, ombestemte de seg og sa at han aldri var god likevel. Tyson tok heller ikke kontakt for å gratulere meg slik han gjorde med Riddick Bowe da han vant tittelen sin, uttalte Briggs tidligere i år.

Nå skal altså eks-mesteren assistere en motstander som forsøker å ta tittelen fra ham.

- Jeg er skuffet over at Tyson har valgt å gå over til fienden, vi er begge fra Brownsville, men det spiller ingen rolle. Tyson kan ikke gjøre noe for Ibragimov under kampen – Ibragimov kunne hatt Jesus i ringhjørnet sitt for hva jeg bryr meg. Jeg skal slå ham ut uansett, lover Briggs.

Unnskyldning på lager
Mens det er flere grunner til at New York-bokseren har havnet i unåde hos boksefans og journalister, virker det som om hans stadige unnskyldninger etter svake prestasjoner har vært spesielt utslagsgivende. Briggs hevder å lide av astma, og har vært konsekvent med å oppgi sykdommen som begrunnelse hver gang varene ikke har blitt levert. Flere setter imidlertid spørsmålstegn ved troverdigheten til bokseren:

- Jeg var med Briggs da han tilsynelatende kollapset av astma i en kamp i 1996. Det virket alvorlig der og da, men han var helt fin straks vi kom inn i garderoben igjen. Jeg var sammen med ham i fire timer etter kampen, og ikke på noe tidspunkt inntok han medikamenter eller virket til å ha problemer med pusten. For meg så han ut som en bokser som gikk tom for krefter fordi han ikke trente som han burde, uttalte tidligere Briggs-trener Teddy Atlas for noen år siden.

Atlas valgte å bryte samarbeidet med Briggs etter nevnte episode.

Andre trenere bokseren har samarbeidet med, støtter Atlas' utspill om at det eksisterer en uvilje til å trene hos WBO-mesteren. Helgens kamp mot Ibragimov var opprinnelig satt opp til å finne sted i mars, men ble utsatt få uker før kampdato. En tydelig overvektig Briggs annonserte da at kampen måtte utsettes grunnet at han led av lungebetennelse, og ikke ville være klar til kamp før sommeren.

Søndag morgen norsk tid er altså sannhetens time inne for både Briggs og USAs tungvektsære.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album