DRAMMEN/OSLO (Nettavisen): Denne sesongen skulle det egentlig ha vært et fullstendig fluorforbud på det øverste nivået i langrenn og skiskyting, men forbudet ble utsatt til 2023/24-sesongen.
Forbudet ble utsatt for å gi nødvendig tid til ytterligere å utvikle testmaskinen som skal avsløre eventuelt fluorjuks og prosedyrene rundt bruken av denne.
Nå tyder det meste på at forbudet og testapparatet nærmer seg klart til å implementeres for fullt neste sesong.
Forrige uke testet Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) det nye testapparatet og logistikken og rutinene rundt dette for første gang under verdenscuprennene i Östersund.
Nå skal dette også testes i verdenscupen i langrenn under helgens renn i Falun.
Les også: Får Norge-sjefen til å stusse: – Mange vil miste jobben
– Vil utgjøre en forskjell
– Under verdenscupen i Falun vil det bli prosedyretester i forbindelse med konkurransene. Det betyr at vi i alle konkurranser I Falun kommer til å bruke testprosedyren slik den blir neste år. Vi skal imidlertid ikke fokusere på resultatene av testene – ingen sanksjoner for noen – men kun på prosedyren, sier Michal Lamplot, renndirektør i FIS, til Nettavisen.
Det vil altså ikke være et fluorforbud i Falun, men det er selve logistikken rundt fluortestingen som hovedsakelig skal testes.
– Vi må levere skiene inn rundt en halvtime før start, og så skal de merke skiene og inn en plass hvor de blir målt, og så er det utlevering. Det er hele den rutinen der de skal teste ut, sier Norges smøresjef Stein Olav Snesrud til Nettavisen.
For smørerne betyr det at de blir nødt til å forskyve arbeidet sitt.
– Alt må flyttes en halvtime. Sånn som i dag hvor ting forandrer seg såpass utover dagen så vil det utgjøre en forskjell, sier Snesrud under tirsdagens verdenscuprenn i Drammen.
Les også: Hørte rykter om Skistad: – Fikk se det med egne øyne
– Kan ikke holde på sånn
Landslagssjef Espen Bjervig synes det blir spennende å se hvordan opplegget fungerer i Falun. Han er spesielt opptatt av at FIS skal klare å finne gode rutiner rundt selve testingen.
– En ting er om apparatet virker og finner fluor, men den viktigste rundt testen i Falun er logistikken rundt det å levere inn ski en halvtime før start, og så skal de skiene testes. Det blir en helt ny logistikk i forkant av et renn for oss, sier han til Nettavisen.
FIS vedtok et fluorforbud allerede i 2019, men år etter år har et totalforbud blitt utsatt på grunn av at det ikke blitt utviklet et godt nok testapparat.
Langrennsekspert Petter Skinstad er klinkende klar på at testapparatet nå må fungere, for hvis ikke mener han det bare er å skrote planene de neste årene.
Han er sterk kritisk til usikkerheten som har vært rundt fluorforbudet de siste årene.
– De har skiftet leverandør av testapparat, så jeg forventer å se en klar fremgang. Eller så må dette prosjektet her utsettes på ubestemt tid fram til etter OL i 2026. Enten må de begynne å få orden på det nå sånn at det kan innføres fra neste sesong som er en mesterskapsfri sesong, eller så må det utsettes, sier han til Nettavisen.
– Det går ikke an i toppidrett å holde på sånn her inn mot en ny mesterskapsperiode og et OL, legger han til.
Les også: Fyrer løs: – Helt ærlig, dette er jo en skandale!
Felles smøreopplegg
Det er ikke bare i Falun at et nytt system skal testes. Under bysprinten i Tallinn 21. mars skal et felles smøreopplegg testes ut.
Der vil FIS og arrangøren velge ut en skismøringsleverandør, og så skal smørerne stå i et fellesområde med smørebod og smøre ski med de utvalgte produktene, forteller smøresjef Snesrud.
De ulike nasjonene får stille med antall smørere ut fra hvor mange løpere de har på start. Norge vil få stille med fire smørere.
Les også: Kowalczyk satt ut av den norske løperen
Ifølge Bjervig vil dette opplegget være mest som er enkelttilfelle å regne, og det er lite som tyder på at et fast felles smøreopplegg er på trappene.
Men under spesielle renn, som for eksempel bysprinter, tror han at det kan være aktuelt å gjøre det igjen.
– Hvis man for eksempel skulle hatt et skirenn i London, så gjør dette at man kan reise enklere og med mindre utstyr, men at vi likevel kan konkurrere. Det er for å unngå at vi reiser med store trailere og for å gjøre ting effektivt. Det blir spennende å se hvordan det funker, sier han.