Ut av topp 100 etter 18 år

Foto: Nikolas Giakoumidis (AP/Scanpix)

For første gang siden 1992 er ikke Rosenborg blant Europas hundre beste lag.

17.12.10 12:38

I 1998 var Rosenborg rangert som det 20. beste fotballaget i Europa. Fra 1994 til og med 2002 var de inne blant de femti beste på den europeiske rankingen for klubblag.

Torsdag kveld falt trønderne ut av topp 100 – for første gang siden de var ranket som nummer 111 i 1992.

Tapet for ARIS, som avsluttet årets europeiske sesong, gjør at trønderne nå er nede på 101.-plass. Rosenborg endte altså sist i sin gruppe i Europa League, med tre poeng.

Les også:- Norge i fritt fall

- Veldig langt unna
RBK kan falle ytterligere et par plasser før den offisielle 2011-lista er klar, ettersom flere lag som er rangert dårligere i øyeblikket fortsatt er med i de pågående turneringene.

Norge har i løpet av høsten falt fra 22.- til 26.-plass på nasjonsrankingen for klubblag.

Se den foreløpige klubbrankingen for 2011 her!
Se den foreløpige nasjonsrankingen for 2011 her!

Det offisielle målet er at Norge skal være blant de 15 beste på nasjonsrankingen. Rosenborg har en uttalt målsetting om å nærme seg topp 30 igjen på klubbrankingen.

- Vi er langt unna. Veldig langt, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til Nettavisen fredag morgen.

- Omtrent som forventet
Han oppsummerer den norske europacupinnsatsen i høst på følgende måte:

- Det er omtrent som forventet. Jeg hadde forventet at Rosenborg skulle gå inn i Europa League. Og jeg synes prestasjonene der har vært bedre enn resultatene tilsier. Hjemmekampene mot Leverkusen og Atletico var gode, og det synes jeg bortekampen mot ARIS også var.

- Når det gjelder de andre norske lagene, så syne jeg Molde gjorde to gode kamper mot Stuttgart. Mens både Aalesund og Stabæk skuffet mot motstandere som absolutt burde vært overkommelige.

Nils Johan Semb konstaterer at Rosenborg, og for så vidt også de andre lagene, hadde marginene mot seg.

- Av og til er tilfeldigheter avgjørende i fotball. Men når det gjentar seg, må man spørre seg om det er tilfeldigheter, poengterer han.

Må lære av landslaget og FCK
På generelt grunnlag, peker Semb på manglende defensiv struktur som et kollektivt problem for norske klubblag.

- Hvis man ser på det norske A-landslaget og FC København, som i 2010 har hatt en unik evne til å vippe marginene i sin favør, så er det en fellesnevner at disse lagene tar utgangspunkt i et stramt kollektiv defensivt.

- Norske lag forklarer ofte enkle baklengsmål med individuelle feil. Men det er nå engang sånn at individuelle feil kan komme som en følge av for svake kollektiv, analyserer Semb.

Les videre under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Geir Otto Johansen

- Hvor raskt kan Norge som nasjon og Rosenborg nærme seg sine europeiske mål?

- Man kan klatre veldig mye på disse rankingene på to-tre år hvis man gjør det bra. Men på nasjonsrankingen teller jo alle lagenes innsats, så det holder ikke at ett lag gjør det godt. Vi må ha stabilt gode prestasjoner over tid, poengterer Semb.

Internasjonal matching
Toppfotballsjefen er meget engasjert i hvordan norske lag skal kunne hevde seg i Europa.

- For det første vil det være en fordel om vi får mer stabile topplag i Norge, slik at de samme lagene spiller i Europa regelmessig og skaffer seg erfaring på den måten.

- Uansett er det viktig at lagene har mer fokus på å få internasjonal matching utenom de obligatoriske kampene. De må spille mot internasjonal motstand fram til den norske sesongen starter. Og nå er det også satt av internasjonale datoer på den norske terminlista før kvalifiseringen starter om sommeren, sier Semb.

Han understreker at det koster å få gode motstandere – og at klubbene må være villig til å investere i dette.

Alle bør ut
- Rosenborg er den klubben som har tatt dette seriøst i alle år. Vålerenga signaliserer nå at de vil gjøre det samme. Også i Tromsø og Strømsgodset, som skal ut i Europa neste år, opplever jeg at det er stor vilje. Men det er altså et økonomisk spørsmål også, sier Nils Johan Semb.

Les også: Her er Martins nye VIF-plan

Han mener for øvrig alle norske toppklubber bør spille mot lag fra andre nasjoner, ikke bare de lagene som skal ut i europacup.

- Alle bør venne seg til dette nivået. Mange lag har jo også landslagsspillere, som trenger å få internasjonal matching med klubblaget. Det må bli slutt på at norske lag reiser til La Manga om vinteren bare for å spille mot hverandre, fastslår toppfotballsjefen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.