MARBELLA/ALICANTE (Nettavisen): Brann er tilbake i Eliteserien etter et jubelår i Obos-ligaen forrige sesong. Hos Bergens stolthet har flere unge lokale spillere endelig etablert seg som viktige bidragsytere på Brann Stadion.
Men i flere år har det heller vært unntaket enn regelen.
Selv om det endelig blåser en positiv vind over Brann, er tidligere profiler kritiske til hvordan klubben i lang tid har drevet.
– Det virker ikke å ha vært prioritert eller en strategisk rød tråd med tanke på at Brann skal være gode på utvikling. Det har nesten vært sjokkerende få salg i forhold til ressursene de har hatt, sier TV 2-ekspert Yaw Ihle Amankwah til Nettavisen.
Han er selv fra Bergen, har spillerbakgrunn fra Brann og kjenner godt til de interne forholdene i klubben.

RBK-legenden satt ut av det han så: – Ekstremt
– Bare å se på historien
Med lovende spillere som David Møller Wolfe (20), Niklas Jensen Wassberg (18), Ole Didrik Blomberg (22) og Aune Heggebø (21) på vei opp og fram har Brann for alvor fått fram egne lovende produkter.
Det er etterlengtet for Brann-fansen som ikke har for vane å se lokale talenter slå gjennom og ta steget ut til større europeiske klubber.

Får uventet støtte: – Fantastisk viktig
Andreas Vindheim, Jakob Glesnes og Kristoffer Zachariassen er alle bergensere som har fått gode karrierer i utlandet, men kun én av dem har spilt i Brann.
– Uansett hvor mange seter de klarer å fylle eller hvor mange sponsorer de får inn, så er det umulig å konkurrere på noen som helst måte om de ikke blir gode på utvikling og salg selv, sier Amankwah.
– Det er bare å se på historien. Hva har skjedd med de unge lokale som har valgt å bli i Brann, spør eksperten retorisk.
– Veldig få har lykkes og blitt satset på. Når man sammenligner unge spillere opp mot mer etablerte snakker jeg ofte om bevisbyrde. Til og med i Molde har de tidligere, når de har spillere i samme posisjon som er tilnærmet like gode, vist at bevisbyrden ligger hos den eldre spilleren. Den eldre spilleren må bevise for å bli satset på, sier Amankwah, som mener det i Brann har virket å være stikk motsatt og at de istedenfor har satset på eldre spillere.
De siste årene har imidlertid utviklingen snudd også i Bergen.
Brann-trener Eirik Horneland sier at han ikke ønsker å snakke om det som har skjedd i klubben før hans tid. Den tidligere RBK-sjefen er imidlertid klokkeklar på at lokal forankring er viktig for dagens Brann-lag.
– Det som skjer nå er at vi begynner å få fram egne profiler, og det er det vi ønsker. Det er det Bergen skriker etter, sier han til Nettavisen under klubbens treningsleir i Marbella.
Klubben har peilet ut en tydelig strategi der de har fokus på å få fram spillere som kan bli «salgsvarer».
– Det er det som ligger i bunn, sier den nåværende Brann-treneren.
Ser positiv utvikling
I likhet med Amankwah har også Håkon Lorentzen fortid som Brann-spillere fra ung alder. Han har selv vært og sett talenter komme gjennom Brann-systemet, uten at utviklingen har tatt helt av.
– Det virker som det har kommet seg, men fra jeg kom opp i 2013/14 besto andrelaget stort sett av landslagsspillere. Vi vant 2. divisjon og det ble mange gode spillere, men ingen har tatt av. Det er litt skremmende med tanke på hvor stort Bergen er og at det er nok av talenter i byen, sier 25-åringen til Nettavisen.
Angrepsspilleren spiller i dag for Helmond Sport i Nederland. Han mener Brann i for lang tid hadde verken en plan eller en rød tråd for talentene de utviklet, og tegner et bilde av dårlig dialog mellom A-laget og rekruttlaget under hans tid i klubben.
Nettavisen har også nylig skrevet om Bodø/Glimt-juvelen Joel Mvuka som i sin tid ble frarådet å gå til Brann etter å ha gått gradene i Åsane.
– Brann skal ha gode nok spillere. Du skal gi de sjansen, men de skal duge også. Men det er ingen som vet om de duger om ikke de får muligheten. De burde vært flinkere til å gi sjansen i kamper der det burde vært muligheter. Jeg forstår valget til Joel og jeg vet det var mange som rådet han til ikke å gå dit, sier Lorentzen.
Amankwah på sin side påpeker at det nå virker som Brann de siste par årene har tatt realiteten inn over seg og staket ut en ny kurs.
– Christian Kalvenes (daglig leder) og Azar Karadas (u-trener) har tatt grep og det ligger mye mer til rette for at de er på rett vei selv om de ligger langt bak konkurrentene. Horneland har tatt tak og gitt mulighet til unge spillere, sier han og legger vekt på at stilen Horneland ønsker å spille, er en fotball som egentlig passer best til unge energiske spillere.

Fikk klokkeklart Brann-råd: – Var med på å avgjøre
– Vanskelig å drive utviklingsklubb i Brann
Jonas Grønner er også et rent Brann-produkt med landskamper for alle landslag opp til U21-nivå. Han forlot klubben til fordel for AaFK i 2018. Til tross for nærmere 80 kamper for Brann fikk han kanskje aldri sitt definitive gjennombrudd.
– Brann er som klubb nødt til å prestere før det begynner å rasle økonomisk. Det trykket som er rundt og posisjonen i Bergen gjør tingene litt vanskeligere. Men det er ikke umulig, og du kan ikke gjemme deg bak det, sier Grønner til Nettavisen.

Skrekktallene: Vil kaste toppfigur i Vålerenga
Den nåværende fotballeksperten mener klubben nå har fått en «fin rigg» i Bergen som forhåpentligvis bærer frukter.
– De har mange arenaer de kan bruke de unge spillere på, sier han og trekker fram seg selv som et eksempel.
– For min egen del, som hadde forferdelig lyst til å spille for Brann – jeg burde dratt tidligere for egen utvikling, men ble sittende og vente på min tur. Det er ikke noe enkelt svar, og mange grunner, men det munner ut i at det er vanskelig å drive utviklingsklubb i Brann, sier Grønner og får støtte av Amankwah om at det nå er positive signaler i Bergen.
Sistnevnte maner likevel til tålmodighet.
– Jeg tror de er på rett vei. Avisene, media og publikum må se hva de ønsker og forventer. Kommer de til å juble over masse unge samtidig, er ikke det alltid sammenfall med å gå til topps. Samtidig som de tilegner seg erfaring vil det variere. Jeg tror ikke du får en massiv satsing på unge spillere med umiddelbare resultater, avslutter Amankwah.
Brann har vist svært lovende takter gjennom vinteren før comebacket i Eliteserien. Søndag slo de Sandefjord overbevisende 3-0 i kvartfinalen i NM. De møter Stabæk i semifinalen i april i kampen som avgjør hvem som skal opp mot vinneren av Lillestrøm og Bodø/Glimt i cupfinalen på Ullevaal.