RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utakk ble Northugs lønn

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Betaler dyrt for å ha reddet Norges langrennsære.

Petter Northug er en langrennsløper litt utenom det vanlige. Han kan vinne både lange løp og korte løp. Han er med andre ord relativt komplett som skiløper i moderne målestokk, selv om han har en svakhet i klassisk.

Derfor satte han seg to store mål denne sesongen: Tour de Ski og VM i Liberec.

Paradoksalt nok må Northug nå betale for å ha reddet Norges ære i Tour de Ski med å gi fra seg en av de største gullmulighetene i VM.

Mandag ble det klart at spurtkongen ikke får gå sprinten i VM.

Les også:Selvfølgelig skal Northug gå VM-sprinten

Syk etter Tour de Ski
Årsaken er at han ikke har gått fort nok i de fire sprintene som på forhånd ble utpekt som de viktigste med tanke på VM-uttaket. Eller mer presist: Det handler om at Northug bare har gått én av de fire sprintene.

Hvorfor?

Fordi han – selvfølgelig i samråd med landslagsledelsen – valgte å legge opp to formtopper denne vinteren som ikke tok hensyn til enkeltrenn i verdenscupen, VM-kvalifiseringsstatus eller ei.

For å være i toppform til Tour de Ski, droppet Northug sprinten i Düsseldorf før jul. Det var antakelig smart, på kort sikt. For Northug traff med Tour-formen. Selv om han slet med sykdom på de siste etappene, gikk han inn til en meget imponerende andreplass sammenlagt i verdens tøffeste langrennskonkurranse.

Men det kostet. Northug ble syk, og kunne ikke stille i sprinten i NM – som også var et viktig uttaksrenn. Han ble heller ikke frisk nok til å reise til Russland, der det siste uttaksrennet skulle ha gått av stabelen (Norge trakk for øvrig hele laget på grunn av kulde).

Offer på «rettferdighetens» alter
Som en direkte konsekvens av suksessen i Tour de Ski, mistet altså Northug muligheten til å få en plass på det norske VM-laget i sprint. I hvert fall ut fra landslagsledelsens kriterier.

De kunne selvfølgelig ha sett bort fra kriteriene. De hadde til og med en gyllen anledning til å gjøre det da sprinten i Russland ble strøket fra lista. For det mangler ikke på beviser for at Northug er en av verdens beste sprintere. Han slo for eksempel alle de VM-uttatte sprinterne i den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen i november. Han vant også den ene en sprint i Tour de Ski (samt B-finalen i den andre). I spurter på lengre distanser har han vært uslåelig.

Dessverre valgte de å gjøre Norges beste langrennsløper til et offer på «rettferdighetens» alter. Det minste de kunne ha gjort var å la den ene sprintplassen stå åpen til VM-generalprøven i Valdidentro. Sprint fristil står nemlig på programmet i Italia også.

Petter Northug er blitt vraket før. Til Torino-OL i 2006 kom han ikke i det hele tatt. Den gangen valgte landslagsledelsen å se bort ifra det faktum at Northug under NM på Kongsberg knuste konkurrentene i spurten på OL-øvelsen fellesstart med skibytte.

Svensk jubel?
I 2006 slo han tilbake med seier i verdenscupen i Falun like etter OL. I år slår han forhåpentlig tilbake på andre VM-distanser.

Norge stiller for øvrig et meget godt lag i VM-sprinten i Liberec. Ola Vigen Hattestad er storfavoritt, og både Johan Kjølstad, Tor Arne Hetland og John Kristian Dahl er medaljekandidater. Dette handler ikke om dem.

Det er imidlertid grunn til å frykte at svenskenes fremste sprinthåp Emil Jönsson gnir seg i hendene over at han slipper en mann mot mann-duell med Petter Northug ...

PS. Det er verdt å nevne at Tor Arne Hetland og John Kristian Dahl satset på samme sesongopplegg som Northug. De har klart å kvalifisere seg til VM-sprinten, men hvor de havnet i Tour de Ski-sammendraget skal man være mer enn middels interessert i langrenn for å huske (lurer du, kan du sjekke her).

Les flere kommentarer her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere