*Nettavisen* Sport.

Utestenger sykkelstjerner på livstid

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Sykkelekspert mener Italia og Storbritannia undergraver verdens antidopingorganisasjon.

28.11.11 12:26

Det italienske sykkelforbundet, FCI, og den britiske olympiske komité, BOA, er på mange måter i opposisjon mot verdens antidopingorganisasjon, WADA, og deres antidoping-kodeks. De to nasjonale institusjonene har begge iverksatt vedtak som utestenger tidligere dopingtatte utøvere på livstid i enkelte sykkelritt. Dette blir det bråk av.

WADA ble stiftet i 1999, og i 2004, før de olympiske lekene i Athen, ble verdens antidoping-kodeks implementert. Dette var første gang regler for antidoping ble standardisert for alle idretter i alle land.

Antidoping-kodeksen begynner med å forklare at «formålet med kodeksen er å fremme innsatsen i antidoping gjennom universell harmonisering av kjerneelementer innen antidoping-arbeid.»

Mens det italienske sykkelforbundet utestenger alle tidligere dopingtatte utøvere på livstid fra både nasjonale og internasjonale mesterskap, utestenger den britiske olympiske komité dopingtatte utøvere fra de olympiske lekene. Garmin-rytteren David Millar er en av disse utøverne.

Men hva skjer så, når nasjonale institusjoner bryter kodeksen og vedtar egne lover og regler?

- De skjønner ikke poenget
Richard Moore er sykkeljournalist i Sky Sports og har skrevet bøker om britiske sykkelikoner som Sir Chris Hoy og Robert Millar, i tillegg har han representert Storbritannia i Tour de Langkawi.

Moore tar opp denne problemstillingen i sin blogg på Sky Sports’ hjemmesider . Han mener den britiske olympiske komité, med formann Chris Moylihan i spissen, ikke forstår poenget med verdens antidoping-kodeks.

- Hvis kodeksen ikke er universelt vedtatt vil den bli umulig å håndheve. Mange ledende skikkelser i britisk idrett virker å ha inntatt en beleiringsmentalitet, men de skjønner ikke poenget, skriver Moore.

Den britiske olympiske komité, og det italienske sykkelforbundet, fremstår jo med sine forslag om utestengelse på livstid som forkjempere mot doping, men Moore mener BOA og FCIs standpunkt vil få motsatt effekt.

- Mens de legger vekt på at de tar et standpunkt mot doping, et som vil føre til en renere olympiade, er risikoen at de undergraver kodeksen og standpunktet får motsatt effekt, mener Moore.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Sykkelbloggeren The Inner Ring, som anbefales på det varmeste, er enig med Moore.

- Den eneste måten å tilnærme seg temaet utestengelse og antidoping er gjennom internasjonale avtaler. Men hvis den britiske olympiske komité vil utestenge utøvere med dopingfortid, må den gjøre dette gjennom internasjonale avtaler. Ironien er at den britiske olympiske komités holdning mot tidligere dopere undergraver WADA og den internasjonale kampen mot doping, skriver bloggeren .

Basso: - Sykling trenger kredibilitet, men også klarhet
Ivan Basso er en av rytterne som lider under det italienske sykkelforbundets livstidsutestengelse av dopingtatte utøvere. Som følge av hans innblanding i Operacion Puerto-saken kan han verken stille i det italienske mesterskapet eller verdensmesterskapet som følge av regelverket.

Alessandro Petacchi, Michele Scarponi og Danilo Di Luca lider samme skjebne, og mange med dem. Som vi vet er det ikke mangel på dopingtatte syklister i Italia.

Problemet er at ryttere som Alejandro Valverde og Thomas Dekker kan delta i både nasjonale og internasjonale mesterskap når de har sonet sine dopingdommer, ettersom deres nasjonale forbund ikke har samme regelverk som institusjonene i Italia og Storbritannia. Både Valverde og Dekker er tilbake på sykkelsportens ypperste nivå denne sesongen, for henholdsvis Movistar og Garmin-laget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

- Jeg skal skrive et brev til forbundet. Jeg lider av at jeg ikke kan kjøre det italienske mesterskapet eller verdensmesterskapet, sier Ivan Basso til Gazzetta dello Sport.

- Utestengelsen vekker sinne hos meg, og det er vanskelig å forklare. Jeg er nødt til å forstå resonnementet bak det. Jeg tenker alltid på det, forklarer Basso.

Basso understreker at han ikke vil gå til søksmål, men at han vil vite hvorfor han fortsatt må lide på tross av at han har sonet sin dom.

- Mitt problem er emosjonelt, ikke juridisk, uttaler Liquigas-rytteren.

- Jeg har skadet idretten og skammer meg over det. Men siden den gang har jeg bidratt til å gjøre det godt igjen basert på tre prinsipper – ærlighet, rettferdighet og gjennomsiktighet.

Burde italienske og britiske syklister få sykle mesterskap? Er det italienske regelverket urettferdig? Skader det jakten på doperne? Diskuter i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.