Utestengt i 18 måneder for nedskalling

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): 26-åringen skallet ned en motspiller, men hevdet det var nødverge. Han syntes heller ikke det var riktig å bli straffet for vold i en kampsport som fotball.

24.11.04 10:00

Kristiansand tingrett var langt fra enig, og dømte mandag den 26-år gamle tømmermannen fra Søgne til 60 timers samfunnsstraff. Agder fotballkrets har fra før begjært ham utestengt i 18 måneder fra trening og konkurranser, men 26-åringen har påklaget beslutningen.

26-åringen var både eldre, høyere og kraftigere enn sitt 18 år gamle offer. Kristiansand tingrett gikk langt i å latterliggjøre forsvarer Ivar Sveens argumenter da partene møttes i retten i forrige uke.

Lett antennelig
Den tiltalte tømmermannen har spilt fotball på sitt lokale klubblag siden han var 6 år, og var kjent for å tenne lett og være kompromissløs. En fredagskveld i juni spilte Søgne 2 mot Våg 2.

26-åringen hadde allerede gult kort da han taklet 18-åringen unødvendig hardt. Da offeret skulle reise seg, satt han fast i tiltalte og måtte riste seg løs. Da kom han i skade for å sparke bort i ansiktet til 26-åringen. Sistnevnte tente på alle plugger, kjeftet og skallet til 18-åringen i ansiktet.

Offeret falt blødende overende, «rullet med øynene» og ble båret av banen. Han måtte til legevakten og fikk sydd et dypt kutt i pannen med tre sting.

- Jeg kom raskt i gang med fotballen igjen. Men jeg hadde forventet en unnskyldning fra ham, men har ikke hørt fra ham i det hele tatt, sier det 18 år gamle offeret til TV 2 Nettavisen.

Fotball en kamsport?
Retten avviser forsvarerens anførsler både om berettiget harme og nødverge:

«Ettersom tiltalte var eldre og kraftigere enn fornærmede, og det i tillegg var minst 22 spillere, dommer og lagledere til stede, faller forsvarers anførsel om nødverge på sin egen urimelighet.»

Ifølge dommen mente Sveen også fotball var en kampsport, og man må tåle slag og spark i kampens hete, og at skallingen ikke rammes av straffelovens voldsbestemmelser.

Tingrettsdommer Torje Torjesen tar klar avstand fra at man må tåle å bli bevisst skallet ned av en motspiller, og skriver videre:

«Retten kan for øvrig vanskelig se at det er riktig å rubrisere fotball som en kampsport.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.