*Nettavisen* Sport.

Utestengt på livstid og bøtelagt med 15 millioner etter rasistisk utspill

STRENG STRAFF: Donald Sterling er i trøbbel etter at han kom med upassende kommentarer.

STRENG STRAFF: Donald Sterling er i trøbbel etter at han kom med upassende kommentarer. Foto: Danny Moloshok (AP / NTB scanpix)

NBA vil kvitte seg med Donald Sterling (80).

29.04.14 21:06

Den 80 år gamle Los Angeles Clippers-eieren Donald Sterling ble møtt med fordømmelse og åpenbar protest etter at hans rasistiske uttalelser nylig ble lekket til media. I opptaket krangler han med sin yngre elskerinne.

I opptaket er Sterling tydelig fordi den angivelige elskerinnen har offentliggjort et Instagram-bilde av seg selv sammen med NBA-legenden Magic Johnson. Sterling henne slutte å «publisere» at hun omgås med svarte mennesker.

Som et resultat av avsløringen protesterte spillerne mot klubbeieren før søndagens sluttspillkamp. De vrengte oppvarmingstøyet før de gikk på banen for å skjule klubblogoen. De spilte også med svarte svettebånd og strømper.

Spillerne vurderte å boikotte kampen mot Golden State Warriors, men valgte i stedet å vise sin avsky mot klubbeieren foran publikum før og under kampen.

Sterling var ikke til stede på den aktuelle kampen.

Utestengt
Nå melder TSN at den forhatte klubbeieren har blitt utestengt fra sporten på livstid. Han har også fått en bit på klekkelige 2,5 millioner dollar for utsagnet.

Det tilsvarer rundt 15 millioner norske kroner.

- Jeg vil oppfordre styret til å bruke sin makt og tvinge gjennom et salg av Los Angeles Clippers, sier Adam Silver i NBA om situasjonen i klubben.

Silver mener det ikke har noe å si at Sterlings kommentarer var private.

- Uansett om det var meningen at det skulle være privat eller ikke, nå er det offentlig. Mr. Sterling har bekreftet at det er hans stemme vi hører på opptaket. Han har ikke gitt utrykk for noe annet, sier Silver videre.

Hør lydklippet her:

HTML EMBED


De rasistiske uttalelsene fra Sterling har ført til mange reaksjoner. Blant annet har Portland Trail Blazers og San Antonio Spurs vist sin støtte til spillerne i Clippers ved å også bruke svarte sokker under sine siste kamper.

- Det er ikke plass til en slik eier i denne sporten, sier LeBron James.

- Vi, basketballspillerne, er alle brødre. Vi konkurrerer mot hverandre og alle ønsker å vinne, men til syvende og sist må vi stå sammen, sier han.

Her er det omtalte bildet:

HTML EMBED


Mye trøbbel
Dette er imidlertid ikke første gang 80-åringen er i trøbbel.

Rikingen har havnet i en masse trøbbel over de siste 20 årene både på grunn av at han eier Clippers og på grunn av sine handlinger som eiendomsmogul.

Som Clippers-eier har han blant annet blitt saksøkt av tidligere trener Bill Fitch, han har også blitt saksøkt av tidligere klubbmanager Elgin Baylor for en uregelmessig oppsigelse. Sterling har også vært i rettstvist med tidligere hovedtrener og klubbmanager Mike Dunleavy, ifølge The Sports Network.

ESPN skriver at Sterling utenfor basketballen har vært involvert i en rettsak som kostet ham 2,73 millioner dollar i 2009. Rettsaken handlet om diskriminering ved utleie av leiligheter og dette er den største pengesummen den amerikanske regjeringen noen gang har fått i erstatning i en slik sak.

I rasismesaken har en rekke profiler gått ut mot 80-åringen. Blant dem er Michael Jordan, Magic Johnson, Kobe Bryant, og president Barack Obama.

Det ryktes at Magic Johnson, som eier en del av baseballklubben Los Angeles Dodgers, skal være interessert i å ta over eierskapet i Clippers.

Legenden har imidlertid selv nektet for at dette stemmer.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.