En undersøkelse blant norske utøvere viser at de per i dag ikke ønsker russisk eller belarusisk deltakelse i internasjonal idrett, melder NRK.

Svarene ble sluppet av den norske utøverkomiteen mandag. Der kommer det fram at flertallet ikke vil at Russland og Belarus gjør comeback.

Tidligere i år åpnet Det internasjonale olympiske komité (IOC) døren for å lette på sanksjonene som ble innført etter invasjonen av Ukraina i februar 2022.

NRK var først med å melde om hovedfunnene i undersøkelsen blant norske utøvere:

* 70 prosent mener at det er galt å ha en prosess slik IOC har innledet nå, mens halvparten mener det kan være riktig på sikt.

* 22 prosent åpner for deltakelse for russiske og belarusiske utøvere under strenge nøytralitetskrav. 37 prosent sier nei, mens 40 prosent vil vente med å mene noe til de vet hva det innebærer.

* 74 prosent mener den norske utøverkomiteen bør delta i IOCs prosess.

Få svar

Det er kun 179 personer som har svart på undersøkelsen som ble gjort i mars. Det mener utøverkomiteen er et lavt tall og advarer mot å konkludere.

«Vi har ikke tilstrekkelig oversikt over bruttoutvalget i og med vi måtte be tillitsvalgte videresende undersøkelsen til utøvere i eget forbund. Dermed har vi heller ikke grunnlag for å kunne beregne svarprosenten eller å gjøre analyser for å kontrollere for mulig systematikk i hvem som har valgt/ikke valgt å besvare undersøkelsen», skriver komiteen.

«Vi har derfor ikke noe grunnlag for å kunne vurdere hvorvidt utøvere som er for, mot eller avventende til å vurdere russisk og belarusisk deltakelse er mer eller mindre tilbøyelig til å svare på undersøkelsen. Dette er en svakhet ved undersøkelsen som tilsier at resultatene må tolkes og brukes med varsomhet», står det videre.

128 utøvere fra sommeridretter deltok i undersøkelsen, mens det var 30 fra vinteridrettene. De 21 siste driver idrett som ikke er sesongspesifikk.

Kritikk

IOC anbefalte i mars internasjonale særforbund om å vurdere å slippe til utøvere fra Russland og Belarus under klare forutsetninger.

Utøverkomiteen i norsk idrett ledes av den tidligere langrennsløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hun har de siste månedene fått kritikk for måten hun har håndtert Russland-spørsmålet på. Særlig skarp har OL-roeren Kjetil Borch vært.

Han har reagert på at Jacobsen både er komitéleder og medlem i IOC. Borch mente hun ikke sendte de riktige signalene til IOC i Russland-saken på vegne av norske utøvere.

Nylig ble det kjent at Jacobsen gir seg som leder av utøverkomiteen.

(©NTB)