Den nye metoden baserer seg på Elo-systemet som i sin tid ble utarbeidet for rangering av sjakkspillere. Det innebærer at et lags totale poengsum øker eller minsker etter hver enkelt kamp, avhengig av kampens utfall, viktighet og motstanderens styrke.

FIFA kaller sin nye utregningsmetode SUM-systemet. Det er utviklet spesielt for bruk til landslagsrankingen i fotball.

Det tidligere systemet med gjennomsnittssum per år bortfaller. Det har hatt flere svakheter, blant annet mulighet for manipulasjon. For eksempel kunne det lønne seg å spille få landskamper.

Alle lag på rankingen beholder sin poengsum fra forrige ranking som utgangspunkt, men det nye systemet benyttes fra og med rankingen som offentliggjøres 19. juli, noen dager etter VM-finalen i Russland.

Ny vekting

Blant endringene:

* Såkalte privatlandskamper tillegges mindre vekt, og dersom de avvikles utenfor FIFAs landskampperioder vektes de enda lavere.

* Kamper i sluttspill tillegges større vekt enn andre turneringskamper, og kamper i utslagsrundene vektes enda høyere.

* Tap i utslagsrundene vektlegges ikke, det vil si at de ikke fører til lavere poengsum.

* Variabler i vektingen som har gjort det vanskeligere for lag fra andre kontinenter enn Europa og Sør-Amerika å klatre på rankingen vil bli kompensert.

Godt nytt for vertsland

* Det vil også kompenseres for den negative effekten for automatisk kvalifiserte vertsnasjoner som ikke deltar i kvalifisering før et sluttspill. Russland er hittil siste offer for det. Vertslandet går inn i VM på hjemmebane på 70.-plass og er dermed lavest rangert av samtlige deltakere i VM-sluttspillet.

Norge vil få pluss i poengsummen på første FIFA-ranking utarbeidet etter SUM-systemet. 1-0-seieren mot Panama ble nemlig spilt for sent til å komme med i forrige ranking. Hvor mange poeng i pluss det blir avhenger blant annet av hvordan Panama gjør det i VM.

Mange andre lag vil selvfølgelig få atskillig flere plusspoeng som følge av sine bedrifter i et sluttspill Norge ikke er kvalifisert for. På forrige ranking var Norge nummer 53.

(©NTB)