Gå til sidens hovedinnhold

- Utrolig klønete av Frode

- Hemmelige møter skjer hele tiden, men man blir aldri sett. Utrolig klønete, sier overgangsspesialist Tor Kristian Karlsen om Frode Johnsen-saken.

Karlsen jobber nå med overganger for Bundesliga-klubben Hannover. Han er ikke overrasket over at FC København møtte Johnsens agent.

Han er derimot overrasket over at Johnsen selv var med på møtet på et så offentlig sted.

- Utrolig klønete. Er man fotballspiller, blir man gjenkjent uansett om man er fra Oslo, Trondheim eller Longyearbyen. Trynefaktoren er høy. Det hender ofte internasjonalt at spillere møter interesserte klubber uten at nåværende klubb er informert, men det skjer så og si aldri at man blir sett, sier Karlsen hoderystende til TV 2 Nettavisen.

Reglene er klare. Skal en klubb kjøpe en spiller under kontrakt, skal spillerens nåværende klubb kontaktes først. Problemet er bare at det så å si aldri skjer. Internasjonalt eksisterer heller ikke seksmåneders-regelen. Den eksisterer kun i enkeltland.

Den eneste "feilen" København derfor gjorde, var at de ikke informerte RBK først.

- Men det gjøres ikke likevel. Forhandlingstaktisk er det et dårlig trekk. Da ville prisen gått opp, sier Karlsen

Kan trekke poeng
Informeres ikke spillerens nåværende klubb, er det flere sanksjonsmuligheter. En klubb kan bøtelegges, nektes å gjennomføre overganger eller trekkes med poeng.

- Det siste har imidlertid aldri skjedd, sier advokatfulmektig Kenneth André Leren til TV 2 Nettavisen.

Leren har skrevet flere avhandlinger om fotballoverganger.

- Reglene stenger fullstendig for samtaler om en spiller uten at nåværende klubb er informert. Men det er enorm forskjell på teori og praksis. Skulle man fulgt reglene til FIFA ville det nesten ikke vært fotballoverganger i verden. Reglene stenger i så stor grad for kontakt mellom spillernes representant og ny arbeidsgiver. En spiller må nesten transferlistes av sin nåværende klubb hvis ting skal gå i henhold til boka, sier Leren.

Alle snakker sammen
Det å vente til det bare er seks måneder igjen av en spillers kontrakt, er uansett en uaktuell problemstilling internasjonalt.

- Venter man til det er fem månder og 30 dager igjen, da er løpet kjørt. I Tyskland er det vanlig at spillere blir enige med nye klubber hele to år før kontrakten går ut, sier Tor Kristian Karlsen.

- Ofte hender det at en overgang blir offentliggjort nøyaktig seks måneder før kontrakten går ut. Da sier det seg selv at det har pågått forhandlinger lenge før det, fortsetter han.

Det bekrefter også advokat og agent Gunnar Martin Kjenner.

- Slik jeg kjenner bransjen, snakker spillere og interesserte klubber sammen hele tiden med og uten agenter. Slik er virkeligheten. Det er åpne linjer hele tiden, sier han.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus