Gå til sidens hovedinnhold

- Utrolig kult å få disse lagene til Norge

Paasche og Kaggestad håper å feire 17.-mai med norsk sykkelseier i Glava Tour.

Siden 2003 har TV2 direktesendt alle etappene i Tour de France. Det har vært en massiv suksess for TV-kanalen, med ekstremt gode markedsandeler i en periode der TV-titting har lavprioritet hos det norske folk. Tour de France har blitt unntaket. Siden starten i 2003 har TV2 satset stadig mer, og sender nå det aller meste man trenger å få med seg fra sykkelsporten.

I 2004 startet Cristian Paasche å kommentere sykkel sammen med Johan Kaggestad, som allerede hadde vært inne i 2003, samt under TV2s litt mindre satsing sent på 90-tallet. De folkekjære kommentatorene gleder seg stort over å få Tour de France til Norge, i form av Glava Tour of Norway.

- Jeg synes dette har vært en naturlig utvikling av rittet som Birger Hungerholdt har jobbet med i mange år. Fra Ringerike Grand Prix til Glava Tour. Det har ekspandert voldsomt. Sykkelinteressen i Norge er stor, så dette er naturlig. Vi har over 40.000 som løser sykkelisens nå, det er firegangen siden år 2000, forteller Kaggestad entusiastisk.

Mens Johan har vært en del av sykkelsporten i mange år på grunn av sønnen Mads, er Paasche mye ferskere. Av den grunnen er han også litt enklere i begrunnelsen for sin entusiasme.

- Jeg er så enkel at jeg synes det er stas å få kommentere noe sånt som det her i Norge. Dette har vi jo fått servert fra utlandet og vært i Frankrike for å oppleve. Nå skal mange av de samme lagene og syklistene komme til Norge. Det er utrolig kult, sier Paasche.

- Dette hadde jeg aldri trodd
Konfrontert med om kommentatorduoen hadde sett for seg noe slikt, da de begynte sammen i 2004, er svaret klart nei.

- Nei, den gangen var jeg helt ny i sykkelsporten, presiserer Paasche, før han fortsetter:

- Da jeg kom ned til galskapen i Frankrike hadde jeg aldri trodd at vi kunne få til noe sånt i Norge. Ikke engang i en light-utgave. Jeg var vant til å se en sliten følgebil med sykkelritt på taket. Deretter kom det noen lokale klubber, og så var det ferdig. Det var det. Dette her er stort. Det er dritkult. Jeg synes det er imponerende at man har fått det til, sier Paasche.

Her finner du startlista til Glava Tour!

Kaggestad har som nevnt være med i mange år, i og rundt sykkelsporten. I Glava Tours forgjenger har han vært med både som frivillig og trener.

- Jeg var med på det rittet i mange år. Jeg har stått løypevakt og jeg trente Mads og Gabriel og de andre gutta da de var yngre. Derfor har jeg sett utviklingen hele veien, forteller Johan mens det lyser av han.

At det første proffrittet i Norge har sitt utspring på Ringerike er ingen bombe for Vikersund-mannen.

- Jeg påstår at Hønefoss er den ene byen i Norge hvor sykkel er større en fotball. Det er litt på grensen siden de har et lag i Tippeligaen, men jeg sier det likevel. Interessen på Ringerike er voldsom. Jeg synes at det er flott at de har holdt dette ved like og utviklet seg hele veien, forteller Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fornuftig start på rittet
Årets Glava Tour er det første etapperittet som arrangeres på UCI 2.1 nivå i Norge. Kort forklart er det World Touren som er den høyeste kategorien, før man har HC-kategorien, dernest 2.1-kategorien, og til slutt 2.2. Ringerike GP ble alltid arrangert som 2.2, det samme gjaldt den første utgaven av Glava Tour i fjor.

Siden det er første gang rittet arrangeres på dette nivået, kan arrangøren kun ha fem etapper. Det begrenser mulighetene for å spre rittet utover større deler av landet.

Reaksjonen fra mange sykkelentusiaster landet over, har vært at rittet ikke dekker nok av landet. Spesielt noen spektakulære fjelletapper på Vestlandet har vært savnet. Paasche og Kaggestad er ikke enig i det.

- Vi må være realistiske, forteller Johan, før han fortsetter:

- Det er en ekstremt krevende logistikk rundt rittet. Arrangøren er i tillegg østlandsbasert og har sine økonomiske rammer. Jeg synes løypa er spennende og bedre enn i fjor. Det er en fin mix med en fin start med tre relativt flate etapper. Nyvinningen i år er to skikkelig tøffe etapper. Spesielt Lillehammer-etappen blir festlig. Dette blir mye morsommere enn i fjor, slår han fast.

- Skjønner folket godt
Paasche nikker mens Johan entusiastisk forteller om sine tanker og meninger. Arrangøren har vektlagt å kjøre rittet der det bor mye folk. De er også avhengige av å ha lokale miljøer som kan hjelpe til med arrangementet. I tillegg til dette trekker Paasche fram det TV-tekniske som en utfordring.

- Jeg skjønner veldig godt at folk lurer på hvorfor man ikke bruker Vestlandet med stigninger, fjell og ekstrem natur, men det er ikke så lett. Produksjonsmessig hadde det blitt veldig dyrt med for eksempel en etappe i Hardanger. Her er vi nødt til å tenke litt praktisk i starten. Hvis dette tar av og blir enda bedre økonomisk, så kan det utvides. Og med bare fem dager kan vi ikke dekke hele Norge.

Begge er veldig klare på at rittet må få utvikle seg i et naturlig tempo. TV2 har gode seertall på Tour de France og de store klassikerne, mens det ikke er like bra på resten. Derfor er det viktig at ting blir gjort i riktig rekkefølge. Med en stadig bedre bredde i norsk sykkelsport, både med topper og antall proffer, så vil rittet kreve sin naturlige plass i fremtiden.

Paasche lover ikke utbrudd i boksen
17. mai-etappen står fram som noe av det mer spennende i årets utgave av rittet. Etappen fra Oslo til Drammen har et vanvittig potensial til å bli en folkefest, dersom folk langs løypa tar del i sykkelfesten.

På toppen av det hele har Edvald Boasson Hagen bursdag på nasjonaldagen. Alt ligger dermed til rette for en skikkelig Paasche-feiring i boksen, dersom Boasson Hagen skulle triumfere langs Drammenselva. Selv lover han ingenting.

- Jeg tror ikke jeg skal love eller planlegge dette. Det får komme som det kommer, men jeg skal nok finne på noe, smiler han lurt.

Her finner du rittets hjemmeside, her finner du etappeprofiler, her finner du rittets roadbook!

Denne artikkelen står også på trykk i rittavisa til Glava Tour!

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken