RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Utrolig» støtte til homofil NBA-spiller

Foto: Getty Images / All Over Press
Sist oppdatert:
Ble historisk da han stod fram som homofil.

NBA-spilleren Jason Collins sier at han er overrasket over all støtten han har fått etter at han mandag kom ut av skapet som første åpent homofile spiller i en av USAs store proffidretter.

– Det er utrolig. Du prøver bare å leve et ærlig, ekte liv, og før du vet ordet av det ringer presidenten deg, sa Collins til TV-programmet Good Morning America tirsdag.

Collins sa at president Barack Obama var oppmuntrende i telefonsamtalen.

– Han sa at han var stolt av meg og at dette ikke bare påvirker mitt liv, men mange andre, sa han.

34-åringen avslørte sin seksuelle legning i en artikkel i Sports Illustrated mandag. Han sa at han ikke hadde noe ønske om å være den første idrettsstjernen som kom ut av skapet, og at han hadde håpet at noen andre ville ta belastningen ved å være den første.

– Jeg nølte lenge, men jeg er rede til å stå fram, og jeg tror landet er rede til å støtte en åpent homofil basketballspiller, sa han til Good Morning America.

Overveldet
Han fortalte at han fikk mange positive hilsener fra andre NBA-spillere mandag, mange av dem på sosiale medier. Han sa at han ble overveldet da tennislegenden Martina Navratilova kalte ham en pioner.

Navratilova sto fram som lesbisk i 1981.

– Hun er en av mine helter, med verdigheten og klassen hun har vist i livet sitt og alt hun har oppnådd. Hun er rollemodellen min. Jeg håper at jeg også kan være en rollemodell, sa Collins.

Han føler seg glad og lettet etter å ha stått fram.

– Jeg er lykkeligere enn jeg noen gang har vært. En stor bør er fjernet. Jeg har stått fram for familie og venner, men nå rev jeg av plasteret i full offentlighet.

Collins er i øyeblikket klubbløs, etter at han spilte for Boston Celtics og Washington Wizards forrige sesong. Han regner med å finne en ny klubb, og at lagkameratene vil ta godt imot ham.

Støtte
– Jeg venter deres støtte, for det er det jeg ville gitt dem. Et lag er som en familie, og NBA er som et brorskap, og vi må alle støtte hverandre på og utenfor banen, sa han.

Han fikk spørsmål om hvilket råd han vil gi til unge homofile menn som håper å slå gjennom i NBA. Svaret var å fokusere på det sportslige.

– Det spiller ingen rolle at du er homofil. Det handler om basketball, om å jobbe hardt og å ofre noe for laget, sa han.

Det er liten tvil om at det er mange homofile spillere i de fire store amerikanske proffidrettene (basketball, amerikansk fotball, baseball og ishockey), men ingen har stått åpent fram før Collins gjorde det mandag.

Nå venter mange at han raskt vil få følge av flere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere