*Nettavisen* Sport.

Uvisst om streik stopper Hareide

Foto: (FOTO: TOR RICHARDSEN/SCANPIX)

Natt til lørdag kan tippeligaspillerne bli tatt ut i streik. 15 av de 22 i Åge Hareides tropp mot Sør-Korea neste torsdag spiller i Tippeligaen.

23.05.06 16:19

ULLEVAAL (TV 2 Nettavisen): Onsdag og fredag skal Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til Riksmeklingsmannen.

Forhandlingene om ny overenskomst brøt sammen 5. mai da NHO avviste samtlige av NISOs krav. Meklingsfristen går ut fredag klokken 24.00, og blir man ikke enige innen den tid kan den 10. tippeligarunden ryke.

NISO krever at klubbene i Tippeligaen og 1. divisjon finansierer en yrkesskadeforsikring.

- Vi ble avvist på alle våre krav i begynnelsen av mai, men hovedkravet vårt, og det som er viktigst er å få på plass, er en kollektiv yrkesskadeforsikring. Dette har vi snakket om med NHO i seks år, og nå foreligger det endelig et tilbud på det norske markedet, sier forbundsleder Silje Johannessen til TV 2 Nettavisen.

180.000 i året
Hun anslår at klubbene må ut med mellom 3500 og 9000 kroner i året per tippeligaspiller, og at det koster halvparten å forsikre en 1. divisjonsspiller.

- Vi trenger gode forsikringsordninger for spillerne, men klubbene har hatt høye personal- og lønnskostnader lenge og de pengene finnes ikke. Så vi er uenige om hvem som skal betale regningen, sier Olav Boksasp i interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

- Det er anslått at forsikringsordningen vil koste 180.000 kroner per tippeligaklubb. Der er jo ikke så mye penger...

- Til sammen utgjør dette millionbeløp, og pengene er ikke tilgjengelig. Da må eventuelt spillerne ta kostnaden.

Uten enighet kan tippeligarunden søndag og mandag ryke, og neste torsdag møtes Norge og Sør-Korea på Ullevaal. 15 av 22 spillere i Åge Hareides foreløpige tropp til matchen spiller i Tippeligaen.

- Fokuserer på mekling
- Kan landskampen bli rammet av streik?

- I utgangspunktet er dette en konflikt mellom klubbene/NHO og spillerne/NISO. Utgangspunktet vårt er at klubbene er vår motpart i forhandlingene. Vi vil ikke kommentere dette ytterligere nå, men fokuserer på meklingen og håper på et positivt resultat. Jeg synes det vil være veldig rart om vi ikke skal få til en løsning, sier NISO-sjef Johannessen.

Generalsekretær Karen Espelund i Fotballforbundet understreker at forbundet «i utgangspunktet ikke er spillernes arbeidsgivere», og at at hun håper partene finner en løsning.

- Uansett om det blir streik, så vil den vel ikke bli veldig langvarig. Streiken vil vel først og fremst gå ut over serierunden søndag, så får vi se hva som skjer etter det. Vi håper jo de finner en løsning, for det er aldri gøy å streike. Vi vil spille fotball, men samtidig er det viktig å få på plass en yrkesskadeforsikring - det vil bety mye, sier landslagsspiller og NISO-medlem Frode Kippe.

Forsiktig Hareide
Landslagssjef Åge Hareide er forsiktig med å ta standpunkt til en mulig streik.

- Forsikring er viktig, fastslår Hareide.

Landslagssjefen antyder at andre konfliktområder kan være vel så vesentlige i forhold til om det blir streik eller ikke.

- Det er visst andre punkter som også står på dagsorden. Litt lenger ned, men kanskje like viktig, sier Hareide med adresse til stiden om hvorvidt en klubb skal ha rett til å pålegge spillerne å spille i sko fra en bestemt leverandør.

- Klubbene har et ansvar, men spillerne har også et ansvar. Og det vil være uheldig med en streik uansett, konstaterer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.