OBERSTDORF (Nettavisen): Mens verdenseliten i langrenn konkurrerer i Tour de ski i disse dager, sitter de russiske utøverne hjemme i Russland.
Russerne får som følge av landets krig mot Ukraina ikke delta i verdenscupen denne vinteren.
Det hindrer imidlertid ikke langrennspresident Jelena Välbe fra å komme med støtteerklæring til landets president.
I et intervju med Ria Novosti Sport forteller Välbe at hun ikke stiller spørsmål til Putins avgjørelser.
– I alle årene Vladimir Putin ble valgt som president, stemte jeg for ham. Jeg var hans rådgiver. Derfor vil jeg aldri motsi, diskutere eller engang tenke på hans beslutninger. Jeg stoler fullstendig på ham. Og jeg syns det er helt rett, sier Välbe.
Les også: Spekulasjonene om USA-stjernen hagler
Amerikaner: - Liker russerne
Etter tirsdagens ti kilometer klassisk i Tour de Ski, konfronterte Nettavisen den amerikanske utøveren Ben Ogden med uttalelsene til Välbe. Han synes det er greit at russerne er utestengt, men medgir at han savner dem i konkurranse.
– Det er et vanskelig spørsmål. Jeg vet ikke når russerne burde få konkurrere igjen. Personlig så synes jeg at de burde … vel, jeg vet ikke. Jeg er ikke en politisk person, men jeg liker det når russerne konkurrerer, for de slår nordmennene, sier han til Nettavisen.
– De er «fightere». Jeg følger ikke politikk, men tenker at det kanskje er bra at de ikke fikk være med i år, fordi krigen er ganske «fucked up». Jeg håper likevel de kommer tilbake snart, for jeg liker dem, sier Ogden videre.
Ogden leverte for øvrig en meget hederlig innsats i Oberstdorf tirsdag og ble nummer seks. Johannes Høsflot Klæbo vant løpet i suveren stil, mens Simen Hegstad Krüger ble nummer to og Didrik Tønseth tok tredjeplassen.
– Jeg bryr meg ikke
Iivo Niskanen ble også konfrontert med Välbes uttalelser, og starter å le når han hører at hun støtter Putin. Han gidder imidlertid ikke bruke mye energi på den russiske langrennstoppens meninger.
– Jeg bryr meg ikke om det, sier han til Nettavisen.
– Hva skal man si til sånt? spør Klæbo når han blir konfrontert med uttalelsene.
– Jeg har ikke sett saken, jeg regner med at den kom, mens vi har gått. Hun får mene det hun vil. Jeg må si at jeg synes hele saken og Russland-biten er spesiell. Skal jeg være ærlig så synes jeg det vanskelig å komme med noe konkret, sier han til Nettavisen.
Niskanen har tilsynelatende hatt et godt forhold til Aleksandr Bolsjunov. Han er i liket med resten av russerne utestengt, og Niskanen forteller at han ikke har hatt mye kontakt med han den siste tiden.
– Ikke så mye. Språket er et lite problem. Alle personer gjør sitt beste som utøver, sier Niskanen, som brøt tirsdagens etappe i Touren.
Sjur Røthe er også ordknapp om Välbes uttalelser.
– Det får stå for hennes regning, sier han til Nettavisen.
Mener nordmenn tar feil om russerne
Selv om Välbe er klar på sitt syn på Putin, er det imidlertid svært usikkert om flere av de russiske løperne deler Välbes holdning rundt dette.
Tidligere i vinter avslørte tidligere landslagstrener for Russland, Markus Cramer, til Nettavisen at han vet om flere russiske løpere som er uenige med Putin.
Tyskeren sitter igjen med følelsen av at blant andre nordmenn har et feil inntrykk av de russiske langrennsstjernene.
– Heller ikke de støtter denne krigen og det som har skjedd. Jeg tror mange i Skandinavia og Mellom-Europa har dannet seg et feil bilde av de russiske utøverne, sa Cramer til Nettavisen forrige måned.
Les også: Frykter for VM-arenaens fremtid: – Ikke til å tro
Kan få konsekvenser
Han utelukker ikke at det finnes et par utøvere som støtter krigen, men er tydelig på at hans gruppe med utøvere har vært klare på hva de mener.
– Jeg vet at min forrige gruppe ikke støtter Putin med denne krigen. De forstår ikke hvorfor de kriger mot det ukrainske folket, sa han.
Det har imidlertid vært få, om ingen, russiske utøvere som har ytret seg negativt om Russlands krigføring.
Protester mot krigen kan føre til både fengsel og store bøter i Russland.
– Jeg vet at de fleste av dem er skikkelig mot denne situasjonen. Det er også litt russisk mentalitet at de er innelukket. Språket er også noen ganger et problem. De tenker på situasjonen og har egne meninger om det, men å snakke med pressen er for øyeblikket ikke mulig for dem, sa tyskeren.