Etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor ble russiske utøvere utestengt fra å delta i konkurranser i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS). Likevel har Russlands skipresident Jelena Välbe vært aktuell for en rolle i FIS Council i løpet av 2022.

FIS Council er det internasjonale forbundets øverste ledelse. Flere nasjoner har imidlertid protestert mot dette.

LES OGSÅ: Halfvarsson frykter dopingskandale

Støtte til Putin

Välbe ble til syvende og sist ikke valgt inn for perioden 2022–2024 og i kjølvannet av det holdt den omstridte skilederen en ganske lav profil, men under Tour de Ski nylig skapte hun igjen overskrifter med uttalelser om Russlands president, Vladimir Putin.

– Jeg har stemt på Putin i alle år han har blitt stemt fram som president. Jeg har vært hans rådgiver og derfor kommer jeg aldri til å si imot ham, diskutere med ham eller så tvil ved de avgjørelser han tar. Jeg stoler fullstendig på ham og det mener jeg er rett å gjøre, sa Välbe til RIA, et sitat som ble plukket opp av en rekke medier rundt omkring i verden under touren.

Videre la hun også til at hun mener Putin har støtte fra 99 prosent av alle kvinner i Russland.

– Når han snakker, så lytter kvinnene. Det er få kvinner som lytter til andre politikere, sa hun videre.

Sverige reagerer

Uttalelsene vakte naturlig nok en rekke reaksjoner i skisirkuset og Välbe fikk hard medfart etter det hun sa.

Sverige er blant nasjonene som har gått hardest ut mot Russland etter at krigen brøt ut og nå retter Sveriges skipresident, Karin Mattson, skarp kritikk mot den russiske lederen. Hun mener Välbe bør være valgbar inn i et FIS-verv igjen.

– Hun burde ikke være valgbar overhodet. Selv om hun teknisk sett er det, sier Mattsson ifølge Expressen.

– Hun har kommet med lignende uttalelser tidligere, men dette er enda mer kraftfullt … man skammer seg jo. Det er utrolig sørgelig å høre hva hun sier, men ikke så overraskende med tanke på hva hun har sagt tidligere, sier hun videre.

LES OGSÅ: Strømbrudd da Thingnes Bø vant: – Katastrofe

Russer-debatt

Hvorvidt Välbe kan ha et verv i FIS eller ikke blir uansett ikke aktuelt igjen med det først. Den svenske skitoppen tror imidlertid at spørsmålet rundt russiske utøvere i FIS-konkurranser snart igjen kan komme til å bli debattert.

– Der har vi et bra samarbeide og kontakt med våre venner i Norge og Finland. Det er et spørsmål vi nok trenger å ta opp, sesong for sesong, sier Mattsson.

Senere i vinter er det ski-VM i slovenske Planica og det mesterskapet går uten russiske utøvere.