Sandviken - Vålerenga 1-2

Til tross for at serieleder Sandviken var den stor favoritten før søndagens cupfinale, men det skulle fort vise seg at Vålerenga trivdes best på nasjonalarenaen søndag ettermiddag.

Marie Dølvik Markussen sendte VIF foran, og Dejana Stefanovic la på til 2-0 etter et smart frispark like før pause.

Bergenserne klarte derimot å skyte liv i håpet om cuptittelen da Mari Bratberg Lund banket inn et drømmefrispark bare fem minutter ut i den andre omgangen. Ingrid Marie Spord fikk en gylden mulighet til å utligne på en heading fra få meter, men hodestøtet sklidde av panna og ble til slutt ufarlig for VIF-kvinnene.

- Det er helt utrolig at hun ikke setter den. Hva er det du driver med, Ingrid Marie Spord?, utbrøt en forfjamset Christian Nilsen da bildene rullet over skjermen.

Sandviken fikk straffespark med fem minutter igjen av ordinær tid, men målscorer Bratberg Lund sendte ellevemeteren langt til side for mål. Cupgullet ble dermed værende i Oslo, og VIF forsvarte tittelen fra i fjor.

Les også: Brann-duo med innrømmelse: - Spesielt

- Dette er en stor revansje for oss, hvor vi viser hva vi er gode for. Cupen er alltid tøff å vinne, men vi viser moral. Fantastisk, sier matchvinner Dejana Stefanovic til NRK etter kampen.

Vålerenga ligger på en foreløpig fjerdeplass i Toppserien, og flere har poengtert at hovedstadsklubben har hatt en skuffende sesong.

- Jeg vet at dere i media prøver på å skape et bilde av at vi har hatt en skuffende sesong, men vi viser i dag at når vi spiller som vi gjør i dag, så er vi det beste laget i landet, forteller en tydelig provosert VIF-trener Jack Majgaard Jensen til NRK.

Forsvarssfeil

Sandviken var den klare favoritten før søndagens cupfinale på Ullevaal Stadion, men det var de blåkledde fra Oslo som kom beste i gang.

Marie Dølvik Markussen har vært et av sesongens lyspunkt for Vålerenga, og etter 13 minutter var det den tekniske kanten som skulle sende VIF-supporterne til himmels. Synne Jensen ble spilt opp på topp, og fant Dølvik Markussen med en genial pasning.

24-åringen gjorde ingen feil alene med Sandviken-keeper Aurora Mikalsen, og trillet inn kampens første scoring.

- Feilene til Sandviken straffer seg, og Dølvik Markussen scorer i cupfinalen for andre året på rad, utbrøt NRKs kommentator Christian Nilsen.

Serieleder Sandviken våknet etter baklengsmålet, og hadde et skudd i tverliggeren, men maktet ikke å score.

Sekunder før hvilen gikk Rikke Nygard i bakken, til store protester fra bergenserne som mente at Nygard falt lett. Dejana Stefanovic stilte seg opp, med sine gode dødball. Det viste også den serbiske landslagsspilleren da hun satt frisparket fra drøyt 20 meter, langs gresset og ned i keeperhjørnet.

- De var advart, Sandviken. Det ser jo så enkelt ut da Stefanovic setter den. Det er ikke all verden til kraft i den, og blir nærmest en hard pasning, så man kan stille spørsmålstegn til Mikalsen.

Les også: Ibrahimovic om PSG-arvtaker Mbappé: - Han jobber ikke nok

Sandviken-kapteinen Tuva Hansen var klar i sin sak om frisparket før 2-0-scoringen, da hun ble spurt om situasjonen etter den første omgangen.

- Veldig, veldig billig, fra den vinkelen jeg har.

NRKs studio var overrasket over det de fikk se av serielederen i den første omgangen.

- Det er sjelden man ser at Ingrid Marie Spord og Lisa Naalsund har vært så tamme, som har vært en av de beste spillerne i Toppserien denne sesongen, sa NRKs Carl Erik Torp i pausen.

- Hva er det du driver med?

Sandviken trengte en rask scoring for å blåse liv i kampen, og fem minutter ut etter hvilen fikk de som bestilt.

Marit Bratberg Lund fikk ansvaret for å ta frisparket fra omkring 30 meter, og leverte så til de grader. Frisparket suste inn bak en sjanseløs Hannah Seabert, og ga et nytt håp for bergenserne til å hente inn Vålerenga.

Synne Jensen hadde et skudd i tverrliggeren, men med kvarteret igjen å spille var det Sandviken som skulle få en gyllen mulighet til å utligne. Kvamme stusset en corner bakover i feltet og traff Spord, men midtbanespilleren maktet ikke å sette heading i mål fra kort hold.

- Det er helt utrolig at hun ikke setter den. Hva er det du driver med, Ingrid Marie Spord?, utbrøt en forfjamset Nilsen etter at bildene rullet over skjermen.

Les også: Sagosen og flere landslagsstjerner klare for Kolstad

Målscorer Brattberg Lund fikk mulighet til å sende Sandviken til ekstraomganger da hun ble felt innenfor sekstenmeteren, og tok straffesparket selv. Avslutningen gikk derimot langt til side for mål, for den ellers så sikre vingbacken.

- Hun scoret på frispark fra 25 meter, men bommer her fra elleve meter. En elendig straffe.

Få minutter før slutt skulle Sandviken få en ny stor mulighet da headingen fra Maria Brochmann var centimeter fra å gå over streken, etter at VIF-keeper Seabert rotet med sin inngripen.

Det var den siste sjansen serielederen fikk, og måtte med det innkassere sesongens første tap. Vålerenga forsvarte dermed cuptittelen fra i fjor, som på mange måter redder en ellers skuffende sesong.