RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vålerenga må reddes av aksjonærene

Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Frykter Oslo-klubbens underskudd nærmer seg 20 millioner kroner.

Det har vært en svært skuffende sesong for Vålerenga, som søndag må kjempe for å unngå kvalikplass i Tippeligaen når de møter Sandnes Ulf på Ullevaal stadion.

Men det er ikke bare på fotballbanen at det går dårlig for Oslo-klubben. Også på inntektssiden har klubben vært vitne til en stor nedgang, og allerede i juli viste prognosene at klubben måtte regne med å gå med et underskudd på cirka 12 millioner kroner.

Kun få måneder senere kan imidlertid sentrale kilder avsløre til Nettavisen at underskuddet vil bli enda større enn fryktet.

Nærmere 20 millioner i underskudd
Etter hva Nettavisen erfarer, frykter klubben at underskuddet kan nærme seg 20 millioner kroner etter jubileumssesongen.

Daglig leder i Vålerenga, Stig-Ove Sandnes, vil ikke kommentere tall overfor Nettavisen, men legger ikke skjul på at utfordringene står i kø for klubben.

- Det er klart at det ikke er noen tvil om at det er en tøff økonomisk situasjon Vålerenga er inne i. Det er også norsk fotball. Det viser klubblisenspresentasjonen til fotballforbundet, som ble gjort i september. Det er en krevende situasjon, men vi jobber selvfølgelig hardt videre og tror at vi skal greie å kunne snu dette på et tidspunkt, sier Sandnes til Nettavisen.

- Ble revet for mye med
Sandnes mener høye lønnskostnader har mye av skylden for årets estimerte millionunderskudd.

- Virkeligheten er sånn at en klubb er nødt til å ha en del langsiktige avtaler for å få en god kontinuitet. Det ble allerede i 2010-11 gjort en del langsiktige ting i Vålerenga, og så skjer det som skjer, at man får en ganske brutal nedgang på inntektssiden.

- Når man sitter med en del langsiktige avtaler som var skrevet i en annen tid og nedgang på inntektssiden, så gjør det at man er i en krevende situasjon. Da er det ikke bare å bryte avtaler. Sånn er fotballøkonomien og det er vanskelig, sier Sandnes.

En rekke spillere i Vålerenga sitter på svært lukrative avtaler som ble inngått for noen år siden.

Sandnes vil ikke gi noen skylden for situasjonen klubben befinner seg i, men erkjenner at Vålerenga ble revet for mye med da klubben hadde et bedre økonomisk utgangspunkt.

- Det handler ikke om hvem som var trener og ikke trener. Fordi enhver klubb ønsker å ha langsiktige avtaler med spillere man vil skal være lenge i klubben. Å sikre seg kortvarige avtaler gir ikke noe gevinst for klubben med tanke på salg av spillere. Men det er den balansen det er så viktig å finne; hvilke kontrakter skal være lange og hvilke skal være på kortere sikt, sier Sandnes.

Aksjonærene tar regningen
Nå er det aksjonærene som må ta regningen for årets underskudd.

- Det er en gang sånn det blir. Det er derfor klubber opp gjennom årene lager et type samarbeid med aksjeselskaper for å kunne ha en sikring i år der ting går dårlig.

- I fjor gikk Vålerenga i god pluss, mye på grunn av spillersalg. Men det er derfor man har et type samarbeid som vi har i Vålerenga med et aksjeselskap. Det er for å ha langsiktighet med tanke på økonomien, forklarer Sandnes.

Hovedaksjonær Tor Olav Trøim har vært en viktig støttespiller for Oslo-klubben, og Sandnes forteller at de fortsatt har et godt samarbeid med millionæren.

- Vi har selvfølgelig et veldig godt samarbeid med hovedaksjonæren i klubben. Det skulle bare mangle det. Han er like opptatt, som alle andre, av at vi nå må greie å få en forsvarlig økonomisk drift av klubben, sier Sandnes.

- Avgjørende å spille i Tippeligaen
Søndag risikerer klubben å ende tredje sist i Tippeligaen, noe som vil bety at klubben må spille kvalifisering for å få fornyet kontrakt i Tippeligaen til neste år.

Klubbens daglige leder sier at det er avgjørende for Vålerenga å spille i Tippeligaen.

- Det å få en ny kontrakt for 2014 betyr særdeles mye, sier Sandnes.

- Økonomisk har vi ikke regnet eller sett på så mye på det, det har vi ikke per dags dato. Men det å unngå nedrykk betyr mye med tanke på klubbens videre sportslige satsing, det betyr mye for supporterne og det betyr mye med tanke på at Oslo da ikke vil ha en toppklubb i Tippeligaen, forklarer Sandnes.

Søndag får altså Vålerenga besøk av Sandnes Ulf på Ullevaal stadion i en kamp som kan vise seg å være en av Oslo-klubbens viktigste på mange år.

Årets siste Tippeliga-runde følger du i vårt livesystem fra søndag klokken 18.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere