*Nettavisen* Sport.

Vålerenga og Lillestrøm bøtelegges av NFF

Fotballforbundet bekrefter at de bøtelegger begge klubbene etter pyrobruk i høst.

20.12.19 14:22

Det skriver NFF i en pressemelding fredag. Lillestrøm bøtelegges med 125 000 kroner. Vålerenga får en bot på til sammen 250 000 kroner for to forskjellige kamper.

- Jeg hadde håpet at de brukte fornuft, men vi har mottatt den, så vi får se hvordan vi velger å håndtere det, sier daglig leder i LSK, Robert Lauritsen til Nettavisen.

LES OGSÅ: Supporterkaos overskygget derbyet mellom Lillestrøm og Vålerenga

LES OGSÅ: Lillestrøm oppfordrer NFF til å droppe pyro-bøter

NFF skriver i dommen til Lillestrøm at de på grunnlag av supporternes opptreden under kampen mot Vålerenga 26.oktober, der de antente en betydelig mengde bluss ved totalt ti anledninger straffes med bøter.

Utvalget legger i skjerpende retning vekt på at bruken av pyroteknikk foregikk på selve kampområdet og således blant publikum. Handlingene ble foretatt i umiddelbar nærhet til mennesker og innebar dermed en risiko for skade.

Endelig legges det i skjerpende retning vekt på at Lillestrøm hver sesong over en lang tidsperiode er sanksjonert for ulovlig bruk av pyroteknikk blant supporterne. Det følger av NFFs lov at sanksjonen bør skjerpes ved gjentakelse.

Utvalget har etter en samlet vurdering av den foreliggende dokumentasjon, bilder og forklaringer, samt basert på tidligere praksis, kommet til at påtalenemndas innstilling til sanksjon, med bot på kr. 125 000,- er passende.»

LES OGSÅ: LSK har fått 700.000 kroner i bluss-bøter siden 2015, men ikke betalt en krone: - NFF ønsker ikke dialog

For Vålerenga sin del bøtelegges de for supporternes bruk av bluss i de to kampene mot Lillestrøm på Åråsen 26.oktober og mot Brann på Intility Arena 3.november.

«NFFs påtalenemnd anmeldte Vålerenga Fotball Elite til doms- og sanksjonsutvalget på grunnlag av opptredenen til klubbens tilhengere under Eliteseriekampen mellom Lillestrøm og Vålerenga Fotball Elite som ble spilt 26. oktober 2019. Det vises til at Vålerenga sine tilhengere skal ha antent en betydelig mengde bluss i forbindelse med den aktuelle kampen, samt at flere bluss ble kastet/skutt inn mot spillebanen. Etter kampen skal det i tillegg ha blitt kastet/skutt bluss mot en av leilighetene i bakkant av tribunen.

Klikk på bildet for å forstørre. JA TIL PYRO: KBK-supporterne blusset på Aker Stadion.

JA TIL PYRO: KBK-supporterne blusset på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Grunnen til at det må reageres mot slike overtredelser, er at både bruk av pyroteknisk materiale og kasting av gjenstander mot spillebanen utgjør en sikkerhetsrisiko og et faremoment.
Utvalget legger i skjerpende retning vekt på at bruken av pyroteknikk foregikk på selve kampområdet og således blant publikum. Handlingene ble foretatt i umiddelbar nærhet til mennesker og innebar dermed en risiko for skade.

Det legges også i skjerpende retning vekt på at kampstart ble utsatt og at kampen måtte stanses ved to anledninger som følge av bruken av det pyrotekniske materialet.

Utvalget har etter en samlet vurdering av den foreliggende dokumentasjon, bilder og forklaringer, samt basert på tidligere praksis, kommet til at påtalenemndas innstilling til sanksjon, med bot på kr 175 000,- er passende.»

Om kampen mot Brann, skriver NFF følgende:

«NFFs påtalenemnd anmeldte Vålerenga Fotball Elite til doms- og sanksjonsutvalget på grunnlag av opptredenen til klubbens tilhengere under Eliteseriekampen mellom Vålerenga og SK Brann som ble spilt 26. oktober 2019. Det vises til at Vålerenga sine tilhengere før avspark skal ha tatt et banner fra Brann-supporterne og løpt ut på spillebanen. Videre vises det til at Vålerenga-supporterne i løpet av kampen skal ha antent flere bluss og antente Brann-banneret. Endelig vises det til at en av Vålerenga-supporterne oppholdt seg på spillebanen og i teknisk sone kort tid etter kampslutt.

Videre legges det i skjerpende retning vekt på at Vålerenga-supporternes handlinger – stjele og sette fyr på Brann-banneret – er egnet til å virke provoserende på motstanderlagets tilhengere, hvilket medfører en betydelig økt risiko for gjengjeldelse/hevnaksjoner.

Endelig legges det i skjerpende retning vekt på at Vålerenga har blitt sanksjonert for ulovlig bruk av pyroteknisk materiale i hver sesong siden 2007, med unntak av 2014 og 2016-sesongene.

Hva gjelder sanksjonsutmålingen, vil utvalget bemerke at omfanget og alvorlighetsgraden av det pyrotekniske materialet som ble benyttet i kampen isolert sett tilsier en lavere bot enn hva påtalenemnda har innstilt på, sammenlignet med tidligere praksis. Utvalget har likevel etter en samlet vurdering av den foreliggende dokumentasjon, videoklipp og forklaringer kommet til at påtalenemndas innstilling til sanksjon, med bot på kr. 75 000,-, er passende. Det legges avgjørende vekt på at det i tillegg til ulovlig bruk av pyroteknikk også foreligger brudd på̊ sikkerhetsbestemmelsene gjennom supporternes opphold på̊ banen og brenning av banner, samt at dette er tredje overtredelse av Vålerenga i løpet av 2019-sesongen.»

LES OGSÅ: Pål Bjerketvedt kalte Åråsen-episodene «trist for norsk fotball»: - Har vært mange reaksjoner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag