RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vålerenga satser på kosttilskudd

(scanpix)
Sist oppdatert:
VALLHALL (TV 2 Nettavisen): Tom Henning Hovi hadde slitt med smerter i akillesen i 6-7 år da Vålerenga startet et vitenskapelig kostholdsprogram.- Smertene forsvant på to uker, sier Hovi.

Vålerenga har det siste halvannet året rettet stor oppmerksomhet mot spillernes generelle helsetilstand, med tanke på å kunne kartlegge vitamin- og mineral-mangler hos utøverne.

Forebygge sykdom
Målet er selvsagt å øke utøvernes prestasjonsevne, ved å gi tilførsel av de næringsstoffer som de enkelte spillerne måtte mangle. Men et like stort mål er å redusere restitusjonsperiodene etter skader og å unngå sykdom.

Det var fysioterapeut i Vålerenga, Haakon Schwabe, som startet prosjektet i Vålerenga. Han kontaktet allmenlege Stig Bruset, som har jobbet med det samme i forhold til Drammens hånballag.

Bruset forklarer formålet med dette.

- Forbausende mange toppidrettsutøvere har et uprofesjonelt forhold til kosthold. Som oftest måler de ikke sin egen ernæringsstatus og bruken av kosttilskudd er mer eller mindre tilfeldig. Resultatet kan bli dårligere yteevne og i verste fall bruk av kosttilskudd som inneholder forbudte stoffer.

Virket som bare det
I Vålerenga har man derfor fullblodstestet samtlige spillere i A-stallen og fått blodet analysert i Tyskland. På den måten får man kartlagt eksakt hva den enkelte spiller mangler, og deretter kompensert for manglene i form av tilskudd av de nødvendige vitaminer, mineraler og fettsyrer. Legen skreddersyr med andre ord et kostholds- og kosttilskuddsopplegg for samtlige spillere.

Resultatet har vært slående.

- Jeg har slitt med betennelse i akillessenene i 6-7 år, men da jeg fikk kartlagt mine ernæringsmessige mangler og kompensert for dem, forsvant plagene på to-tre uker. Jeg ble i hvertfall yngre om ikke bedre, sier lagets kaptein, Tom Henning Hovi til TV 2 Nettavisen.

Mindre bohem
Lagets sjefsbohem, David Hanssen, hadde ifølge eget utsagn en «mangel på alt» før han startet med bruk av kosttilskudd under profesjonelt oppsyn og regi.

- Jeg har vært singel det meste av livet, så det har blitt mye grandiosa, sier Hanssen.

- David hadde for lave verdier på våre tester, men de er nå normalisert, påpeker fysioterapeut Schwabe.

Det er kanskje et paradoks at Vålerenga ikke akkurat har blomstret det halvannet året dette har pågått, men trener Kjetil Rekdal mener det hjelper.

- Det er greit for meg å vite at spillerne får i seg det de trenger og at dette opplegget forebygger sykdom. Kanskje hadde vi ikke gått videre i europacupen bare dager etter den utmattende kampen for å berge plassen mot Sandefjord, dersom det ikke hadde vært for dette, sier Rekdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere