Etter over halvannet år med tilnærmet tomme tribuner i norsk fotball lettet regjeringen på restriksjonene i slutten av september. I de to siste serierundene i Eliteserien har klubbene igjen kunnet ønske publikum velkommen på normalt vis.

Med supportere tilbake på tribunene som før pandemien, har også bruken av pyroteknikk på tribunene blusset opp igjen. Lillestrøm-supporterne benyttet pyroteknikk allerede i hjemmekampen mot Bodø/Glimt 15. august.

Tirsdag meldte Norges Fotballforbund at de har straffet LSK med en bot på 85 000 kroner for ulovlig bruk av pyroteknikk blant deres supportere.

Les også: Lillestrøm fikk 85.000 kroner i pyro-bot

Vålerenga-sjef reagerer

NFFs avgjørelse har fått flere i fotball-Norge til å reagere. Blant dem som har uttrykt seg er Vålerengas markedssjef Mehran Amundsen-Ansari. Tirsdag kritiserte han konkret NFFs avgjørelse om å bøtelegge Åråsen-klubben i en melding på Twitter.

- Hei, NFF. Etter nesten to år med pandemi og ingen tilskuere så velger dere å gi LSK bot på 85K. Hva f… er det som skjer hos dere? Er dette veien å gå for å få flere tilskuere på kampene fremover? Kom igjen a!!!! JA TIL LOVLIG PYRO, skrev Amundsen-Ansari.

Til Nettavisen utdyper han ytterligere.

- Vi har tatt et standpunkt som klubb for at pyro skal være lovlig. Min oppgave som som markedssjef er også å få folk tilbake på stadion for å skape stemning. Vi snakker hele tiden om hvordan vi skal skape engasjement. Dette er noe de fleste ønsker, sier Amundsen-Ansari til Nettavisen.

- Jeg har for første og sikkert siste gang fått støtte fra både ansatte og supportere i LSK i denne saken. Her må vi legge rivalisering til side, sier han videre.

Les også: Enighet om bruk av pyroteknikk i norsk fotball - nå setter direktorat ned foten

Vålerenga-lederen er tydelig på at klubbene nå må stå sammen i kampen for at pyrobruk på norske tribuner skal bli lovlig.

I november 2019 gikk blant annet Lillestrøm ut og oppfordret Norges Fotballforbund til å droppe bøter for pyro-virksomheten som forekom på norske tribuner den gang.

Mellom 2015 og 2019 betalte Kanari-Fansen 700 000 kroner i pyro-bøter. Etter et opphold grunnet koronapandemien mottok altså LSK nok en bot denne uken. Onsdag uttalte også LSKs sportssjef Simon Mesfin seg om klubbens supportere dagen etter klubben ble bøtelagt av NFF.

Også i sosiale medier er det blant supportere flere som reagerer på NFFs håndtering av saken:

Flere supportergrupper med pyroaksjoner

Denne helgen fulgte en rekke klubber opp med tribuneshow der pyroeffekter var en del innholdet. Vålerenga, Brann og Mjøndalen-supportere var blant dem som benyttet bengalske lys. Også disse klubbene kan etter alt og dømme vente seg bøter utover høsten.

- Det har ikke vært noen fremgang rundt spørsmålet om lovlig pyro siden 2019. Jeg tenker at om vi får dette lovlig så vil det gjøre produktet norsk fotball bedre, hevder Amundsen-Ansari.

- Hva mener dere om risikoen for skader og farlige situasjoner som følge av pyro-bruk?

- Vi har enda ikke hatt et tilfelle på Vålerengas hjemmekamper etter alle pyro-showene opp igjennom på Intility Arena.

Vålerenga er også forberedt på straff.

- Vi vet at vi har et sanksjonsreglement og at det mest sannsynlig vil komme reaksjoner, sier Amundsen-Ansari.

NFF: - Forstår frustrasjonen

Generalsekretær i NFF Pål Bjerketvedt er tydelig på at han er glad for at vi igjen er ved det punktet der tribunene fylles og at stemningen er økende på norske arenaer.

Bjerketvedt har fått med seg reaksjonene etter at straffen til LSK ble kjent tirsdag.

- Jeg forstår frustrasjonen og vi føler på den vi også. Uten å kunne gå inn i enkeltsaker, det er doms- og sanksjonsutvalget, som er et frittstående utvalg hos oss som må ta ansvar for så lenge den saken pågår, sier han til Nettavisen.

Generalsekretæren sier at frustrasjonen bunner ut i at NFF, NTF, supporterne og klubbene i lang tid har forsøkt å få til et regelverk.

- Vi er enige i at dette burde håndteres mer lokalt utfra lokale forskrifter som brann og politi gir klarsignal for, men vi sliter med å få gjennomslag for det på myndighetsnivå. Så ser jeg at det kolliderer litt nå når kampene er i gang igjen, når gammelt regelverk og rutiner følges, sier Bjerketvedt.

NFF-toppen varsler at de er nødt til å ta tak i problematikken umiddelbart.

- Vi kommer til å invitere klubbene sammen med NTF til en dialog rundt dette. Hva gjør vi og hva er mulig? Vi har hatt en arbeidsgruppe gående med de samme partene i et par års tid. Dette vil bli et aktuelt tema der og det er planlagt møte allerede neste uke.

Han innrømmer at de ikke har klart å få gjennomslag for det regelverket de ønsker.

- Det er mulig å få til god stemning ved bruk av pyroteknikk i kontrollerte og trygge former. Vi må nå komme dit der vi finner en løsning. Utgangspunktet vårt er at en legalisering på et høyere nivå enn i dag vil gi en mer forutsigbar situasjon for klubbene. Vi har sett at der det er totalforbud blir det egentlig mer ulovlig blussing. Vi får gå løs på denne felles utfordringen og forhåpentligvis fjerne frustrasjonen som vi nå ser, sier han videre.

- Hva tenker dere i NFF om at det første dere gjør etter at tribunene åpner opp igjen for fullt, er å bøtelegge klubbene som selv ønsker bruk av pyroeffekter?

- Jeg forstår frustrasjonen og vi ønsker også en annen situasjon enn vi er oppe i akkurat nå. Den må løses, avslutter Bjerketvedt til Nettavisen.