*Nettavisen* Sport.

Vålerenga ydmyket av Viking

 

SKUFFET: Vålerenga-trener Ronny Deila. Foto: (NTB scanpix)

Nytt mareritt for Ronny Deila og Vålerenga.

22.09.19 21:44

VÅLERENGA - VIKING 0-4:

INTILITY ARENA (Nettavisen): Vålerenga hadde ikke vunnet på de siste syv kampene, da Viking gjestet hovedstaden. Bjarne Berntsens menn var fulle av selvtillit etter 2-0-seier hjemme mot Odd i forrige runde, og hadde en solid rekke uten tap.

Nedbrutt Deila

Søndag kveld ble hjemmelaget ydmyket av Viking og Vålerenga-trener Ronny Deila var langt nede etter det knusende nederlaget.

- I starten av kampen virket det som vi hadde energi, men da vi fikk målet imot tidlig, så ble vi stressa igjen. Da spilte vi dårlig de neste minuttene. Dette er en tung tid. Jeg må gå i meg selv her. Når vi har så mange bra fotballspillere, som har prestert bra før og ikke klarer det nå, så er det jeg som må rette dette opp. Vi må snu alle steiner nå for å få det beste ut av hver enkelt, sier Ronny Deila etter kampen.

Til Eurosport medga Deila ta det var naturlig at stillingen hans blir diskutert nå.

- Det er rart om det ikke blir diskutert. Uansett hvilken klubb det er så må en gjøre noe hvis det er som nå. Vi kan ikke fortsette og fortsette å tape fotballkamper sånn som vi har gjort. Men jeg vet at vi har det i oss, det har vi vist tidligere. Vi kan ikke finne syndebukker nå, men til syvende og sist er det jeg som har ansvaret. Når vi framstår sånn som vi gjør nå, så må jeg se meg selv og hva jeg driver med, sier Deila.

- Jeg er ikke kjent for å gi med, men akkurat nå er jeg langt nede, sier Deila som påpeker at han har lyst og motivasjon til å fortsette i osloklubben.

I TV-intervjuet etter kampen var VIF-sjefen tydelig preget.

- Det er en utrolig tung dag. Det vi har gjort nå de to siste månedene har vært for dårlig. Det er ikke noe å legge skjul på det, og i dag topper det bare, forteller en nedbrutt Ronny Deila til Eurosport.

- Jeg blir vanvittig lei meg av å sitte å se på det vi presterer i dag. Det er mitt ansvar å få dette til å fungere og det er bare å gå i seg selv. Vi har for gode spillere til å prestere slik som vi gjør i dag, sier VIF-treneren.

Viking med pangstart

Viking fikk en pangstart på kampen og sjokkerte hjemmelaget etter bare fem minutters spill. Zymer Bytyqi fikk ballen på høyresiden og slo et godt innlegg på bakre stolpe. Der ventet en umarkert Even Østensen, som stanget gjestene i ledelsen.

- Vi hadde planlagt at Zymer (Bytyqi red. anm.) skulle slå mye innlegg mot meg i boksen. Da vi fikk full klaff så tidlig, så satte jo det litt standarden for hvordan kampen utviklet seg, sier Even Østensen til Nettavisen etter kampen.

Østensen (26) har banket inn mål i 3. divisjon for både Viking 2 og Staal Jørpeland de siste sesongene. Mot Vålerenga scoret han sitt andre og tredje eliteseriemål og viste at han er en mann å stole på, også på dette nivået.

2-0-scoringen hans kom etter 22 minutter. Østensen startet perfekt i bakrom og fikk en god ball servert. Deretter chippet han ballen elegant over en utrusende Vålerenga-keeper og satte inn sitt andre mål for dagen, og sitt femte totalt denne sesongen. Viking var dødelig effektive og scoret på sine to første sjanser.

Vil slå faren

I andre omgang leverte Adrian Nilsen Pereira (20) både målgivende og et drømmetreff, som sørget for storseier 4-0. Nå står han med to scoringer i sin første sesong i Viking-trøya. Faren Thomas Pereira endte på ti mål på 13 kamper. Venstrebacken er klar på hva som er målet fremover.

Klikk på bildet for å forstørre.  

YDMYKET VÅLERENGA:  Adrian Nilsen Pereira og Viking. Foto: (NTB scanpix)

- Han vet at jeg er god offensivt. Han scoret jo ikke så mange mål selv, så jeg nærmer meg nå, sier Adrian Nilsen Pereira til Nettavisen.

Viking-trener Bjarne Berntsen var strålende fornøyd med kampen, selv om han innrømmet at sluttresultatet ble litt flatterende.

- 4-0-seier var jo litt i overkant med tanke på spill og sjanser. Det var jo en avgjørende situasjon da vi reddet straffe på 2-0, sier Bjarne Berntsen til Nettavisen etter kampen.

- Må ta returen når du ikke holder straffen

I starten av andre omgang ble Mathias Vilhjalmsson klippet ned bakfra innenfor Vikings sekstenmeter. Dommer Kristoffer Helgenes pekte korrekt på straffemerket og Vålerengas Bård Finne gjorde seg klar. Han skjøt til høyre for keeper, men Iven Austbø var, så til de grader, med på notene. Han reddet bergenserens forsøk, før han også tok seg av returen. En vanvittig dobbeltredning av 34-åringen.

- Hvis straffen hadde gått inn kunne kampen sett veldig annerledes ut, Berntsen?

- Ja. Den dobbeltredningen betydde veldig mye for utfallet av kampen. Forskjellen på 2-0 og 2-1 der er enorm for kamputviklingen. Jeg sa til Iven (Austbø red.anm.) at når du er så dårlig på å holde ballen i fast grep, så er du nødt til å ta returen også, sier Bjarne Berntsen til Nettavisen og ler.

Viking-keeper Iven Austbø var aller mest fornøyd med å redde sin egen retur.

- Jeg valgte rett side og fikk reddet. Da gjaldt det bare å komme seg opp og blokkere. Jeg var mer fornøyd med å være så kjapt oppe og ta returen faktisk, enn selve strafferedningen, sier en fornøyd Iven Austbø etter kampen.

Vålerengas Bård Finne bommet både på straffen og returen da han fikk mulighet til å redusere for Vålerenga. Han var skuffet og mente straffesparket var svakt.

- Da jeg så at vi fikk straffe så tenkte jeg at «her er muligheten vår», men når jeg satte en så dårlig straffe, var det litt symbolsk for hvordan vi var utover kampen. Vi var ikke kliniske nok, men jeg skal jo score på den, sier en skuffet Bård Finne til Nettavisen etter kampen.

Dødelig effektive

Fire minutter etter 1-0 scoringen kom Vålerengas første målsjanse. Mathias Vilhjalmsson kriget til seg et hjørnespark og avsluttet selv med hodet, rett i hendene på Vikings keeper Iven Austbø.

Begge lag trykket ordentlig til i duellene fra start av. Et par solide taklinger ga Bård Finne to forsøk på frispark utenfor Vikings sekstenmeter, uten at det ga uttelling for hjemmelaget.

Zymer Bytyqi fortsatte med å slå gode innlegg og Viking var småfarlige hver gang de nærmet seg hjemmelagets sekstenmeter i første omgang.
Vålerengas bakre rekke så, tidvis, litt famlende ut. Fremover på banen var de mer påskrudd, uten at de klarte å overliste rogalendingene. Bård Finne fikk en stor mulighet etter 32 minutter, da han dro av en forsvarer og skjøt i keeperhjørnet. Keeper Austbø slo ballen ut til hjørnespark.

Vålerenga forsøkte seg, gang på gang, med innleggsforsøk fra begge kanter, men Viking-forsvaret stanget unna og lagene gikk til pause på 0-2-ledelse til gjestene fra Stavanger.

«Får vi med oss Oslo by, så skal vi nok bli best» lød Vålerenga-sangen ut av høyttalerne før avspark i andre omgang. Fasiten var 7000 solgte billetter, glisne tribuner og 0-2 i sekken til pause.

Vålerenga kom raskt ut av startblokkene i andre omgang og Bård Finne forsøkte seg med et skudd fra 18 meter, som keeper Austbø kontrollerte utenfor mål.

- Burde scoret ett til

Viking var langt mer treffsikre og farlige med sine innlegg, sammenlignet med hjemmelaget. Østensen var nære ved å score sitt tredje etter 60 minutter, men headingen gikk over fra syv meter. Nok en gang var det Zymer Bytyqi som stod bak innlegget. To-målsscorer Østensen er full av lovord om innleggs foten til lagkameraten.

- Jeg burde scoret et tredje mål der, men jeg kommer ikke godt nok over ballen. Når du har en medspiller som drar av motspillere og slår så gode innlegg, så er det herlig å være motsatt kant, sier Østensen til Nettavisen etter kampen.

Hjemmelagets Bård Finne ble spilt fri minuttet senere,men valgte å avslutte istedenfor å legge inn. Keeper Austbø reddet skuddet, nok en gang.

Et par minutter senere skrek hjemmelaget igjen på straffespark. Innbytter Mayron George tok ned ballen i feltet, og så ut til å bli dyttet overende. Dommer Helgesen vinket spillet videre.

Med 18 minutter igjen på klokka traff Vålerenga endelig med et innlegg. Mathias Vilhjalmsson fikk hodet på en hard ball fra venstresiden, men hodestøtet gikk over mål.

Drømmetreff

To minutter senere var det klart for Adrian Nilsen Pereiras slegge. Et innlegg ble klarert ut i farlig returrom fra Vålerenga-forsvaret. Der ventet venstrebacken og banket inn 3-0 med et skikkelig drømmetreff.

Viking var ikke ferdige ennå. Ti minutter før slutt var Pereira på ferde igjen. Med en elegant chipp, sendte han lagkamerat Benjamin Kallman alene mot keeper. Finnen, som signerte for Viking i sommer, avsluttet iskaldt og satte inn sitt første mål for klubben til en knusende 4-0-seier.

Viking-supporterne feiret en sterk borteseier med å synge «Me kan kjøpa heile Oslo om vi vil» , men i kveld var det deres egne gutters store aften.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag