Valget som ga norsk stafettgull

Foto: AP/SCANPIX

Tore Ruud Hofstad tok en drastisk beslutning etter år med famling.

28.02.09 09:49

LIBEREC (Nettavisen): Tore Ruud Hofstad kom som en komet inn i langrennssirkuset under VM i Val di Fiemme i 2003. Meget overraskende tok han sølv på 20 km fellesstart med skibytte. Og i stafetten ble det gull.

To år senere reise han hjem fra VM i Oberstdorf med to gull (stafett og lagsprint) og en bronse.

Så fulgte to mislykkede mesterskap. Torino-OL i 2006 ble ødelagt av sykdom. Det samme ble Sapporo-VM i 2007, og den mesterskapsfrie 2007/08-sesongen.

Droppet klassisk
Foran 2008/09-sesongen tok derfor 29-åringen en viktig avgjørelse. Han valgte å droppe alt som heter klassisk stil.

- Jeg har funnet ut at hvis jeg skal kunne hevde meg i klassisk, må jeg prioritere det så mye i treningsarbeidet at det går på bekostning av skøytinga. Jeg er tross alt 29 år nå. Jeg vil heller være blant de beste i verden i noe enn halvgod i alt, sa Tore Ruud Hofstad da Nettavisen møtte ham på Gjøvik i september.

Fredag kom betalingen. Tore Ruud Hofstad gikk Norge tilbake i gullkampen i VM-stafetten med en meget god tredjeetappe, og Petter Northug lot ikke muligheten gå fra seg til å smashe hjem en ny norsk gullmedalje.

- Gull verdt
- Tores løp var gull verdt i dag, bokstavelig talt. Det ville ha vært noe helt annet hvis Petter hadde måttet gå inn 25 sekunder på Axel Teichmann i stedet for 15, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik.

- Jeg mener beslutningen om å kutte ut klassisk var en forutsetning for at jeg står her som verdensmester i dag, sier Ruud Hofstad til Nettavisen.

- Den var med andre ord gull verdt?

- Ja, jeg mener faktisk du kan si det.

Flere fristiløkter
Landslagstrener Morten Aa Djupvik er langt fra uenig.

- Jeg mente jo lenge at Tore hadde kapasitet til å bli en så habil klassiskløper at han i hvert fall kunne ha hevdet seg i fellesstart med skibytte. Men det valget han tok, førte til at han nå har mange flere harde økter i fristil foran denne sesongen. Det er selvfølgelig en fordel med tanke på å gå fort i skøyting, sier treneren til Nettavisen.

Derfor var han heller ikke bekymret for Ruud Hofstad etter den svake fellesstarten med skibytte sist helg.

- Det var en gjennomkjøring for Tore. Jeg var rimelig trygg på at han var i bra form, men helt sikker kan man selvfølgelig aldri være, medgir Djupvik.

Drømme-OL
Det langsiktige målet med Ruud Hofstads spesialisering er OL i Vancouver i 2010.

- Jeg mangler en OL-medalje i samlingen, og har veldig lyst på det. Og i Vancouver er det både 15 km fri i intervallstart og stafett, som er de to distansene som passer meg aller best. Det er klart jeg drømmer om en medalje der, erkjenner hurdølingen.

Søndag går han VM-femmil i Liberec. Uten all verdens forhåpninger.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.