Gå til sidens hovedinnhold

«Valgfarse» endte med maktbytte i UCI

Brian Cookson valgt til ny UCI-president. Kaggestad: - Dette er utvilsomt det beste for sporten.

Mens danske Amalie Dideriksen tok gull i juniorklassen utspilte det seg en annen kamp i sykkelsporten, da Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) stemte frem sin nye president fredag ettermiddag.

Med sikte på en gjenfødelse av det krigsherjede UCI ble det avholdt valgkongress like utenfor renessansebyen Firenze. Der avla blant andre Harald Tiedemann Hansen sin stemme for enten sittende president Pat McQuaid (64) eller utfordrer Brian Cookson (62).

I en lang og forvirrende valgprosess var det Cookson som til slutt endte opp med flest stemmer. Den britiske sykkelpresidenten fikk 24 av 42 stemmer. McQuaid fikk bare 18 og må gå av som president etter to perioder.

- Det er en stor ære å bli valgt til president. Jeg takker dere for tilliten. Nå begynner et skikkelig arbeid. Vi må føre en ny styringspolitkk og sørge for et mer kollegialt system. Min første oppgave blir samarbeide med WADA om å føre et fullstendig uavhengig antidopingarbeid, sier Cookson ifølge Cyclingnews.com.

Tidligere syklist og ekspertkommentator for TV2, Mads Kaggestad, sier valget av Cookson foran McQuaid er det beste for sportens omdømme.

- Dette er utvilsomt det beste for sporten. Det overrasker meg ikke at vi får en ny president. McQuaid har etter hvert så lav tillit, særlig blant media. Om McQuaid hadde vunnet ville det blitt masse bråk, sier Kaggestad til procyclig.no.

McQuaid har hele tiden vært det kontroversielle valget. Han ble utnevnt til å ta over makten etter Hein Verbruggen i 2005, og har i sine to perioder som president blitt assosiert med sin mye kritiserte forgjenger.

- Han har fått ekstremt mye kritikk for sitt forhold til Verbruggen. Anklagene om at Verbruggen skal ha samarbeidet med Armstrong eller dekket over doping er svært alvorlige. At vi endelig får Verbruggen ut av sporten er viktigst. Etter mitt syn er han mye verre enn McQuaid, resonerer Kaggestad.

Anklages for Armstrong-kameraderi
Dokumentarfilmen The Armstrong Lie hadde førpremiere i Firenze sist onsdag. I filmen påstås det at da UCI forespurte den nederlandske advokaten Emile Vrijman om å etterforske Armstrong for doping, var det faktisk Armstrong selv som betalte 100.000 amerikanske dollar for etterforskningsarbeidet. Rapporten renvasket amerikaneren.

Avsløringene rundt Armstrongs bruk av prestasjonsfremmende midler rystet sporten sist høst, hvor en omfattende rapport også sådde tvil rundt UCIs troverdighet, med anklager om medvirkning og korrupsjon.

- Nøytral overfor Cookson
Cookson var derimot det rasjonelle valget, i alle fall ifølge engelsk og fransktalende journalister. Den britiske politikeren hadde dessuten mottatt fasjonable støtteerklæringer fra blant andre Jonathan Vaugthers og Tour de France-vinner Greg LeMond.

- Foreløpig er jeg helt nøytral med tanke på Cookson. Jeg gleder meg ikke stort over Cookson umiddelbart. Tiden får vise hva han får til, sier Kaggestad.

McQuaid har gått langt i å antyde at pengesterke Igor Makarov har finansiert Cooksons valgkamp, og at briten derfor vil være et «marionett-regime» for den mektige, russiske oligarken. Makarov er president for det russiske forbundet og sitter i styre for det russiske storlaget, Katjusja.

Under fredagens kongress hevdet Det greske sykkelforbundet at det har blitt tilbudt 25.000 euro for å støtte Cookson.

Kaotisk avstemning
På forhånd var spekulasjonene om stemmegivningen mange. Delegatene fra den europeiske konføderasjonen var innstilt på å stemme for Cookson. Det utgjorde 33 prosent av stemmene.

Men stemmegivningen i kongressen er hemmelig. Rapporter i italiensk presse hevdet McQuaid følte seg sikker på å motta to stemmer fra de 14 delegatene i Europa – deriblant den italienske.

Det hersket også lenge tvil hvorvidt McQuaid var kvalifisert til å stille som presidentkandidat. Under nominasjonsprosessen tidligere i år, søkende etter støtte, hoppet han som en varm potet fra forbund til forbund, men verken det irske eller sveitsiske sykkelforbundet valgte å nominere han.

Beleilig nok forslo forbundet i Malaysia en endring ved nominasjonsprosessen til McQuaids fordel. Den foreslåtte endringen åpnet for at en kandidat kan stille til valg dersom to individuelle forbund nominerer ham, uavhengig av hans tilhørighet til noen av forbundene.

Barbados og Tyrkia forslo at den sittende presidenten alltid må være kvalifisert til å stille til gjenvalg. Delgaten fra New Zealand, en av Cooksons støttespillere, høstet applaus da han anmodet disse foreslåtte endringene utsatt til neste års kongress.

Under kongressen ble spørsmålet om McQuaids nominasjon debatert i mange timer. Til slutt ble det besluttet gjennom avstemming (21-21) at disse endringene ikke skulle gjelde i år.

Men de foreslåtte endringene betydde lite da Cookson til slutt fikk de nødvendige stemmene. Den 62 år gamle briten får æren av å lede sporten ut av Armstrong-æraen.

Kommentarer til denne saken