*Nettavisen* Sport.

Valverde gir seg ikke

Foto: Fabrice Coffrini (AFP/Scanpix)

- Jeg vil komme tilbake og fortsette å vinne, sier 30-åringen.

02.06.10 11:04

To Vuelta a España og to Tour de France går fløyten etter at Alejandro Valverde mandag ble utestengt fra alle konkurranser ut desember 2011.

Tar man med 2009-utgaven av touren, som forsvant med etterdønningene fra Operación Puerto, blir antallet tre. Etter seks års etterforskning har idrettens voldgiftsdom (CAS) endelig besluttet å utestenge den omdiskuterte spanjolen.

Selv nekter han å gi opp:

- Jeg vil komme tilbake og fortsette å vinne, har 30-åringen annonsert i forbindelse med den pågående prosessen.

Tar saken til topps
Valverde sendte mandag kveld ut en pressemelding der han lovte å fortsette kampen mot det internasjonale sykkelforbundet og CAS.

- Retten ila en toårig utestengelse med start den 1. januar, 2010. Vi ser på sanksjonen som urettferdig og ulovlig. På bakgrunn av dette vil vi anke dommen inn til sveitsisk høyesterett, og om nødvendig anke videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, heter det i uttalelsen.

Caisse d’Epargne-rytteren, som har konkurrert som et slags mareritt på to hjul for UCI de siste sesongene, reagerte også på at UCI ville stryke 2010-resultatene hans.

Han peker følgelig på at dopingsaken strekker seg tilbake til 2006, og at han i så måte ikke har konkurrert med uredelige forutsetninger denne sesongen.

- Vedrørende pressemeldingen fra UCI som sier at Alejandro Valverde vil bli strøket fra alle konkurranser han har deltatt i siden 1. januar, 2010, er åpenbart feilaktig. Den rettskraftige dommen (paragraf 19.14) har avgjort at resultatene blir stående, ettersom han deltok i rittene uten juks og andre uregelmessigheter.

- Alejandro Valverde er trolig den mest kontrollerte atleten i verden og har aldri testet positivt på en dopingprøve, presiserer Valverdes advokat.

CAS sa seg også enig i at 2010-resultatene skulle bli stående, men han mister både rankingpoengene og prispengene fra disse rittene.

Italiensk jubel
Siden mai 2009 har Valverde vært erklært uønsket i italienske ritt. CONI (den italienske olympiske komité) fikk et gjennombrudd i saken da de sammenlignet en blodprøve spanjolen avla under Tour de France året i forveien – med en av prøvene fra Operación Puerto.

(Arikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Luk Beines

Derfor jubler man nå i støvellandet:

- Den lange veien gjennom rettsapparatet har fått en lykkelig avslutning. Det har tatt tid, men rettferdigheten finner alltid en vei, uttalte president Giovanni Petrucci i den italienske olympiske komité.

- Mine gratulasjoner går til CONI som alltid har trodd på en fellende dom i denne saken, og til andre organisasjoner som har bidratt til denne avgjørelsen. Det er en seier for etikken, sier han.

- Konkurrerer i fem år til
Det internasjonale sykkelforbundet har likevel ikke klart å utestenge rytteren før nå. Dermed har 30-åringen stått på podiet under en rekke internasjonale ritt. Valverde ledet UCI-rankingen også i mai og vant sitt foreløpig siste ritt (Tour de Romandie) sammenlagt.

«UCI og hele sykkelsporten har lidd store tape i denne saken. Skaden Herr Valverde har påført oss siden UCI ble overbevist om hans skyld, kan ikke kompenseres fullt for med disse sanksjonene. UCI er uansett lettet og fornøyd med avgjørelsens i CAS, og det løser en situasjon som har blitt uholdbar», skrev UCI på sine nettsider mandag.

Denne gangen har CAS ført saken etter at både UCI og WADA (verdens antidopingbyrå) tok affære da det den spanske sykkelforbundet ikke tok ut tiltale mot fjorårsvinneren av vueltaen. CAS sa seg enig i at DNA-testene som koblet Valverde til Puerto-affæren, var nok til å ilegge en utestengelse for «bruk eller forsøk på bruk av forbudte midler eller metoder».

- Han var med sikkerhet involvert i Puerto og det faktum har nå hjemsøkt ham. Det sender et klart budskap til alle dagens syklister: Dersom man bestemmer seg for å bli med på et dopingprogram, kan det faktisk hjemsøke deg senere i karrieren, forteller UCI-president Pat McQuaid til cyclingnews.com.

Valverde: - Jeg kommer tilbake
I et intervju med spanske El País i mars, sa Valverde følgende om en eventuell utestengelse:

- Dersom det er mulig, fortsetter jeg å konkurrere og håper på mindre støy rundt meg. Dersom jeg ikke får sykle, vil ikke det være noe problem. Jeg vil komme tilbake til sykkelsporten og jeg vil fortsette å vinne – uten mer forviklinger. Det eneste jeg tenker på er å konkurrere, men avgjørelsen i rettssystemet ligger utenfor mine hender. Det eneste jeg gjør er å trene og vinne.

- Jeg ser for meg at jeg vil konkurrere til jeg er 34-35 år. Jeg håper det skjer uten problemer. Jeg ser meg selv innenfor sykkelsporten i mange år til. Det ser bra ut både med tanke på det mentale og fysikken, fortalte han.

Les flere saker på procycling.no!

Følg oss på Facebookog Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag