Landslagskapteinen til Nederland var blant verdens absolutt beste spillere før den stygge kneskade han pådro seg etter sammenstøtet med Evertons Jordan Pickford i oktober.

Nå er derimot 29-åringen på vei tilbake, men har hatt tid til å gjøre andre ting på veien til comebacket. Midtstopperen har blant annet bidratt i boken Thou Shall Not Pass: The Anatomy of Football’s Centre-Half av Leo Moynihan, som tar for seg forsvarsspillet i fotball.

Les også: Drømmescoring fra Tielemans sikret FA-cuptittelen for Leicester

Ut mot supporterne

Moderne fotball har fått på seg et rykte om å være for «puslete» og mindre tøft enn tidligere, noe mange fotballtilhengere stadig kritiserer. Van Dijk mener derimot at dette hører med til utviklingen av sporten.

- For det første har vi hundre kameraer på oss, som gjør det mye vanskeligere å komme unna med ting. For det andre liker ikke jeg å skade andre spillere, men vil heller spille og vinne på rettferdig måte. Det er sånn jeg er.

Les også: Neville med klar beskjed til Solskjær: - Dette problemet må han fikse

Han velger også å adressere enkelte som i en ren hyllest til midtstopperen mener at han får fotball til å se «for enkelt» ut.

- Jeg har fått med meg at noen mener det, og det kan jeg si med en gang er feil. Tro meg, hver kamp er tøff. Vi spiller mot verdensklassespillere hver dag, og det har aldri skjedd at jeg tenker at «dette er enkelt». Selv om jeg prøver å få det til å virke sånn for å psyke ut motstanderen. Det finnes andre måter å få overtaket på en motspiller enn å skade eller sparke til han.

Van Dijk annonserte nylig at han ikke kommer til å spille EM for Nederland i sommer, men heller være helt klar til en ny Premier League-sesong for Liverpool.

- Det skjer ofte

Mange ser på nederlenderen som den komplette moderne midtstopperen, med både fart, fysikk og gode pasningsegenskaper. Han forteller blant annet i boken at han er noe uenig med bildet fotballsupportere har av Liverpools forsvarsspill.

- Vi har vanligvis en spillestil som handler om å angripe og presse framover, men det er flere ganger vi behøver å droppe ned i leddet for ligge og forsvare oss. Det skjer med oss veldig ofte, som mot Spurs i Champions League-finalen blant annet. Man må se glede med den delen av spillet også, forteller van Dijk i boken.

Og fortsetter:

- Jeg ønsket alltid å gå av banen og tenke at jeg vil utpå igjen. Det er for meg den perfekte kampen, for da betyr at vi har spilt godt. Men jeg liker samtidig de kampene man må kjempe hardt for poengene også. Samtidig foretrekker jeg å ha det komfortabelt,

Les også: Dele Alli og Guardiolas datter skaper overskrifter i England

Han passer samtidig på å snakke om «den» kampen mot Barcelona, da Liverpool hentet opp tre mål og tok seg til Champions League-finalen i 2019.

- Visste at vi ville være ute hvis Barcelona hadde scoret ett mål, så det at vi holdt nullen i den kampen mot Lionel Messi, som er den beste gjennom tidene, var fantastisk, mimrer Liverpool-stjerna.