RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vanmarcke sjokkerte Boonen

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
- Jeg kunne ikke tro mine egne øyne. Jeg slo Boonen, min store helt, jublet Sep Vanmarcke.

Lørdag gikk startskuddet for årets første brosteinsritt i Belgia.

På startstreken sto fire nordmenn, deriblant 2009-vinner Thor Hushovd. Ryttere skulle tilbakelegge 200 kilometer i det tradisjonsrike Omloop Het Nieuwsblad.

Med seks mil igjen av semiklassikeren gikk det avgjørende bruddet. Der snek 33-åringen fra BMC og Norge seg med, som så mange ganger tidligere.

Men det var flere enn Thor Hushovd som hadde trykk i pedalene over brosteinen. Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) og Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) var blant dem som ville kvitte seg med nordmannen før oppløpet.

Over det 2300 meter lange brosteinsstrekket Paddestraat viste 23 år gamle Vanmarcke styrke. Belgieren fikk med seg Boonen og Juan Antonio Flecha (Sky), men sa takk og farvel til blant andre Thor Hushovd og Matti Breschel (Rabobank).

Spurtet ned «Kongen av Qatar»
På oppløpet holdt nok flesteparten av tilskuerne en knapp på Tom Boonen, men Garmins klassikerhåp ville det annerledes.

Boonen, som åpnet sesongen forrykende med to etappeseirer og sammenlagtriumf i Tour of Qatar, startet spurten for tidlig, det utnyttet Vanmarcke, som passerte klassikerkongen med 50 meter til mål.

- Jeg kunne ikke tro mine egne øyne. Jeg slo Boonen, min store helt, sa en tydelig rørt Vanmarcke.

- Jeg gjorde mye jobb underveis, for å ville kjøre av Boonen før spurten, for man vet at man har liten sjanse mot ham i spurten, Samtidig vet jeg hva jeg er god for når jeg har dagen, fortsatte belgieren.

Boonen: - Tom for krefter
Vanmarcke, som var lagkamerat med Thor Hushovd i Garmin-Cervèlo i fjor, er spådd en lysende sykkelkarriere.

Les også: Skal fylle tomrommet etter Hushovd

- All ære til vinneren. Jeg så innspurten i dag tidlig, men allikevel gjorde jeg en kostbar feil. Formen min er bra, men jeg er ikke toppform ennå, og jeg burde absolutt ventet litt.

- Det var to svinger innenfor de siste 200 meterne, hvor det ville være vanskelig å passere noen. Da det gjensto 80 meter var jeg ferdig, fullstendig tom for krefter. Jeg hadde også kramper i min høyre leggmuskel. Det er litt skuffende, men jeg ble rett og slett slått av en solid rytter som fortjente seieren, innrømmet 31 år gamle Tom Boonen.

Juan Antonio Flecha ble nummer tre. Det var for øvrig spanjolens femte pallplass i rittet.

Vegard Stake Laengen (Team Type 1), Alexander Kristoff (Katjusja) og Gabriel Rasch (FDJ-Bigmat) kom til mål i klassikeråpningen.

- Årets første brostein klassiker gikk OK, beina var bra. Havnet bak en velt på Molenberg (siste brosteinsstigning) og ble stående der litt. Da var løpet kjørt. Burde kjempet bedre om possisjonen før bakken, men det er nok litt lett å si nå, forteller Gabriel Rasch til procycling.no.

Edvald Boasson Hagen (Sky) var tiltenkt en startplass i Omloop Het Nieuwsblad, men måtte melde avbud grunnet sykdom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik gikk det til:
Syv ryttere gikk tidlig i brudd lørdag. Det var David Boucher (FDJ-Big Mat), Marco Haller (Katjusja), Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM), Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen - Mercator), Andy Cappelle (Accent Jobs - Willems Veranda's), Florian Vachon (Bretagne - Schuller) og Davide Ricci Bitti (Farnese Vini - Selle Italia).

Omega Pharma - QuickStep styrte hovedfeltet inn mot den avgjørende fasen. Da deres største stjerne, Tom Boonen, satt opp farten på brosteinsstigningen Taaienberg med seks mil til mål, var bruddet innenfor en akseptabel avstand.

Etter Tom Boonens hardkjør skilte det seg ut en gruppe på åtte ryttere. Thor Hushovd (BMC) fulgte som vanlig med timen, og hengte seg på Tom Boonens gruppe.

De samarbeidet godt og opparbeidet seg en avstand på minuttet ned til hovedfeltet.

I tet holdt Sven Vandousselaere og Lieuwe Westra det gående. Med fire mil til mål hadde de 30 sekunder ned til Hushovd og Boonens gruppe, mens hovedfeltet lurte cirka to minutter bak.

Utenom Boonen og Hushovd var også Juan Antonio Flecha, Mathew Hayman (begge Sky), Dries Devenyns (Omega Pharma - QuickStep), Matti Breschel (Rabobank) og Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) med i tetgruppen.

I den siste brosteinsstigningen, Molenberg, med 35 kilometer til mål, testet Sep Vanmarcke de andre i tetgruppen. Både Tom Boonen og Thor Hushovd hang greit med, men belgieren fikk ristet av rytterne som hadde blitt innhentet fra det ordinære bruddet.

Det 2300 meter lange brosteinsstrekket Paddestraat skulle i utgangspunktet passe Thor Hushovd som hånd i hanske. Hans gamle lagkamerat, Vanmarcke, satt opp tempoet nok en gang over det lange brosteinsstrekket.

Da fikk nordmannen nok. Sammen med Matti Breschel måtte Thor Hushovd slippe hovedfeltet.

- Thor ser tom ut, sa Mads Kaggestad i TV2-boksen.

Matti Breschel og Thor Hushovd ga riktignok ikke opp, og jobben sammen cirka 15 sekunder bak tetgruppen bestående av Tom Boonen, Dries Devenyns, Juan Antonio Flecha, Mathew Hayman og Sep Vanmarcke.

Selv om ikke Hushovd hadde gitt opp med 20 kilometer til mål tydet det meste på at hans lag, BMC, hadde gjort det. Storlaget tauet hovedfeltet som lå cirka to minutter bak.

Over det 2500 meter lange brosteinsstrekket Lange Munte strakk 23 år gamle Vanmarcke nok en gang på beina. Belgieren malte på over flere kilometer, noe som gjorde at det kun var Flecha og Boonen som hang med.

Med 14 kilometer igjen til mål var Thor Hushovd og Matti Breschel innhentet. Verken hovedfeltet eller gruppen bak, bestående av Devenyns og Hayman, kunne innhente trioen i front.

Der var ingen tvil om at Tom Boonen var den beste spurteren. Det var Juan Antonio Flecha fullstendig klar over, og med to kilometer til mål satt han inn et skikkelig støt. Vanmarcke ville også slippe unna en spurt, men Tom Boonen var med på absolutt alt.

Tom Boonen startet spurten med 250 meter til mål, noe som viste seg å være for tidlig. På tunge gir måtte belgieren se Sep Vanmarcke passere. Juan Antonio Flecha hadde ingen sjanse mot de belgierne og ble nummer tre.

Heinrich Haussler (Team Garmin-Barracuda) vant spurten i hovedfeltet.

Resultater:
1. Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) 4.52,34
2. Tom Boonen (Omega Pharma - QuickStep) samme tid.
3. Juan Antonio Flecha (Sky) s.t.
4.Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda) +25
5.Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) s.t.
6.Marco Marcato (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) s.t.
7.Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale) s.t.
8.Matthieu Ladagnous (FDJ) s.t.
9.Alexandre Pichot (Team Europcar) s.t.
10.Staf Scheirlinckx (Accent.Jobs - Veranda's Willems) s.t.
(..)
29. Thor Hushovd (BMC Racing Team) s.t.
45. Vegard Laengen Stake (Team Type 1 -Sanofi) +5,30
69. Gabriel Rasch (FDJ - BigMat) s.t.
75. Alexander Kristoff (Katjusja Team) +7,45

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere