Gå til sidens hovedinnhold

- Vanskelig å beskrive hvor stort dette er

Norske Dan Tangnes har satt en hel by i Sverige på hodet.

33-åringen fra Oslo har fått en rakettstart på karrieren som trener i svensk hockey. Det er bare fire måneder siden han ble forfremmet fra å være trener for juniorlaget til å trene seniorlaget i Rögle.

Tirsdagens 4-1-seier borte mot Örebro sikret Rögle opprykk til den svenske eliteserien i ishockey. Han blir dermed, så vidt Nettavisen vet, den første nordmannen med hovedtreneransvar i den svenske toppserien.

Storstilt helgefeiring
- Det ble litt feiring i går, men den store feiringen kommer nok når vi møter Djurgården hjemme på fredag, i den siste kampen i kvalserien. Ishallen har vært utsolgt lenge, og Ägerholm er en by med sterke hockeytradisjoner, så dette engasjerer mange mennesker, forteller 33-åringen til Nettavisen.

Da han og Alexander Bonsaksen – lagets eneste norske spiller – kom hjem fra bortekampen mot Örebro halv sju onsdag morgen, ble de møtt av flere hundre mennesker til en impulsiv champagnefrokost.

Fredag blir flere tusen med på feiringen.

- Det er jo den største publikumssporten i Sverige. Det er vanskelig å beskrive hvor stort dette er. Jeg tror både fredag og lørdag blir ganske intensive, men samtidig som vi skal feire opprykket, har vi også en stor utfordring med å bygge et lag som holder eliteserienivå, sier Tangnes.

Yngst i eliteserien
Dan Tangnes blir ikke bare den første norske hovedtreneren i eliteserien; han blir også den yngste treneren i toppserien.

- Det er klart at det har gått veldig fort. I november var jeg juniortrener. Nå er jeg eliteserietrener. Men jeg har klart å få en hel del erfaring bare ved å være med på den reisen vi har gjort denne sesongen, mener Tangnes, som på grunn av skade måtte avslutte sin egen spillerkarriere tidlig.

- Det gjelder å ha bra folk rundt deg. Her har jeg en del erfaring i laget og på trenersiden som jeg drar stor nytte av. Det gjelder å utnytte de ressursene, sier Tangnes, og trekker fram tidligere VM- og OL-vinnere som Kenny Jönsson og Roger Hansson, som begge er med i trenerteamet i Rögle.

Tangnes har fokusert på at alle i klubben, fra materialforvalteren til senteren i førsterekka, er viktige bidragsytere for at laget skal lykkes. Det tror han også er en viktig grunn til at sesongen nå ender med opprykk til eliteserien.

- Det er ikke mer enn to år siden vi var der sist og vi har en organisasjon som jeg mener holder høyt eliteserienivå. Vi har en bra grunn å stå på. Jeg føler meg trygg på at vi kommer til å etablere oss i eliteserien og forhåpentlig være med å slåss om SM-medalje om 2-3 år, sier suksesstreneren til Nettavisen.

Opptatt av kontinuitet
Selv om veldig mange norske spillere har gjort stor suksess i Sverige de siste årene, med Mats Zuccarello og Per-Åge Skrøder i spissen, vekker det selvsagt oppsikt at en nordmann lykkes som trener i en av verdens største hockeynasjoner.

- Det er mange som har satt norsk hockey på kartet på en bra måte i Sverige, men vi er fortsatt en liten hockeynasjon og har ingen tradisjoner på trener- og ledernivå, forklarer Tangnes.

Skåneklubben kommer selvsagt til å forsterke spillerstallen før comebacket på høyeste nivå, men Tangnes regner ikke med stor utskiftning i spillerstallen.

- Det er et spørsmål vi stiller oss selv nå. Det kommer helt klart til å bli noen, vi kommer til å behøve å forsterke og krydre laget med spisskompetanse. Jeg ser for meg 4-5 spillere. Man må også ha litt kontinuitet i det man holder på med, en rød tråd. Hvis ikke blir det som å svinge til venstre ett år og høyre det neste – og det fungerer ikke.

Roser Bonsaksen
Rögles suksessoppskrift har vært hardt arbeid og god lagånd. Det er enklere å lykkes med dette når mange av spillerne og lederne selv tilhører lokalmiljøet.

- Jeg har vært her siden juniortiden. Kenny vokste opp her, Roger gjorde det. Alle bryr seg veldig om klubben og hva som skjer her. Det tror jeg er viktig, både overfor sponsorer og supportere, men også for hva vi gjør på isen. Vi er kanskje villige til å ta et steg ekstra. Man har litt større hjerte for det som skjer her. Man har familie og venner her, man vet at barna skal møte andre barn på skolen. Du vil gjerne gjøre en god jobb.

- Dere har kanskje blokkert flere skudd enn andre lag, da. Er dette en del av suksessoppskriften?

- I så fall har Alexander Bonsaksen vært viktig. Han må ha hatt høyere redningsprosent enn flere av keeperne, fleiper Tangnes.

- Han er veldig god til å dekke skudd og dermed sender han et signal til spillerne om at han er forberedt på å betale en høy pris for å vinne hockeykamper. Han er blitt en veldig viktig spiller for oss, konstaterer Dan Tangnes.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken