*Nettavisen* Sport.

Vant kampen, tapte livet

Foto: scanpix

Yo-Sam Choi (35) døde etter seier i bokseringen.

Bokseverden fryktet det verste da tidligere verdensmester Yo-Sam Choi kollapset og falt i koma etter å ha beseiret indonesiske Henri Amol i kamp på 1. juledag. Statusmeldingene som kom fra sykehuset i Seoul i de påfølgende dagene ga lite håp for sør-koreaneren, og natt til onsdag norsk tid kom omsider beskjeden om at Choi var erklært hjernedød. Torsdag vil 35-åringen kobles fra maskinene som holder ham kunstig i live.

Var toppbokser
Tragedien som nå preger boksesporten var det fjerde tilfellet i 2007 der en profesjonell bokser omkom som følge av skader påført i ringen. Med kun fem tap i løpet av en trettisju kamper lang karriere og nærmere seks år i verdenstoppen er den tidligere lineære verdensmesteren i lett-fluevekt (49 kilo) også blant de mest meritterte proffbokserne som har dødd av skader direkte relatert til boksing.

Det sør-koreanske bokseforbundet opplyser nå at de vil vurdere nye tiltak innen medisinsk sikkerhet for profesjonelle boksere.

Storkamp ventet
Choi vant VM-tittelen i 1999 ved å beseire thailandske Saman Sorjaturong, og gjennomførte i alt tre tittelforsvar før han tapte beltet for meksikaneren Jorge Arce i 2002.

I 2004 utfordret han Lorenzo Parra om WBA-tittelen i fluevekt, men tapte på poeng etter tolv runder. Etter seieren over Amol i forrige uke Choi stod for tur til å utfordre argentinske Omar Navarez om WBO-mesterskapet til våren – en kamp som ville ha plassert ham øverst i verdenstoppen igjen om han hadde vunnet.

Snytt av tøffe tider
Yo-Sam Choi fikk sitt første gjennombrudd i karrieren da at han vant OPBF-tittelen (Oriental & Pacific Boxing Federation) fra japanske Kenzo Ando i desember 1996. Normalt vil en slik prestasjon fungere som et springbrett til store kamper og store penger i et land der nærmere fire hundre proffboksere konkurrerer mot hverandre innenfor et vektsjikte på ti-tolv kilo, men asiatisk proffboksing var en av mange bransjer som ble hardt rammet under den asiatiske finanskrisen på slutten av 1990-tallet.

Antall stevner og kamper i landet ble betraktelig redusert i løpet av kort tid og kampen om å i det hele tatt få en kamp ble langt tøffere. Resultatet var at mange boksere valgte å gi opp sine karrierer, mens de som valgte å fortsette ble tvunget til å godta kamphonorarer som ofte lå lagt lavere enn hva de var vant til fra tidligere.

17.000 kroner for dødskamp
Nesten ti år etter at finanskrisen var på sitt verste har bokselønningene fremdeles ikke stabilisert seg i henhold til den økonomiske stabiliseringen ellers i landet. Choi mottok i underkant av sytten tusen norske kroner for kampen tok som livet hans. Den tidligere verdensmesteren skal dessuten å ha bistått flere av sine familiemedlemmer økonomisk i flere år og stod med null i formue ved sin død:

- Yo-Sam pleide alltid å spørre om jeg hadde noen ubetalte regninger liggende, sa Chois 65-årige mor O Sun-Hee til avisen Daily Telegraph.

Choi skal også ha kjøpt en leilighet til sin mor etter at faren døde for et år siden.

Donerer organer
Yo-Sam Choi vil minnes av familie og venner under en privat seremoni på torsdag. Leger vil deretter fjerne organene til bokseren og donere dem til organisasjonen KONOS (Korean Network for Organ Sharing). Inntil ni personer vil få et organ transplantert fra den tidligere verdensmesteren.

- Yo-Sam ville alltid hjelpe andre. Han ville være glad for at organene hans kan bidra til å redde menneskeliv, sier Chois bror, Kyung-Ho i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag