Vant kvarteret før start

BIRKEBEINER`N SKISTADION (TV 2 Nettavisen): Ett kvarter før start tok Jens Arne Svartedal beslutningen om å gå klassisksprinten i NM på skøyteski. Det sikret ham gullet.

28.01.05 16:57

For NM-vinneren gikk hele løypa med dobbelttak, uten en eneste gang å gå over i diagonalgang. I ett av heatene var han så overlegen at han satt i hockey på hele oppløpet, og rørte ikke en finger.

- Ett kvarter før start tok jeg beslutningen om å bruke skøyteski. Det var det jeg vant gullet på. Egentlig så passa ikke løypa meg noe særlig. Det er mye svinger og ikke noe særlig bakker som jeg liker, sier Svartedal til TV 2 Nettavisen.

Kunne disket flere
I og med at løypa hadde mange svinger, ble det også tatt mange skøytetak underveis fra alle utøverne. Hadde juryen vært riktig tøff ville det knapt nok vært løpere som ikke hadde vært disket. Men juryen valgte å se mellom fingrene.

- Jeg forsøkte å vise helt tydelig at jeg ikke gikk glidende fiskebein, for ikke å bli diska. Nå er det helt naturlig å bruke ett bein for å komme seg framover i sånn lange slake svinger.

- Det var også en av grunnene til at jeg valgte skøyteskia. Du får mer effekt av frasparket med sånne ski, forteller Svartedal.

Men han framholder at han ikke benyttet ulovlige metoder rundt løypa.

- Jeg føler at jeg var ærlig hele veien, fastslår han.

Uegnet
Han mener OL-stadion fra 1994 ikke er egnet for klassisk sprint, og at det derfor var fornuftig at rennet fredag ikke gjaldt som VM-uttak.

- Denne stadion ble jo bygget på et tidspunkt da det ikke fantes sprint på programmet. Den er helt fantastisk for vanlig langrenn, men ikke for sprint. Så vi fikk jo vite for flere måneder siden at NM ikke skulle gjelde som VM-uttak.

- Men samtidig skal jeg understreke at løpet i dag var veldig bra trening for VM. Det ble en lang økt med trening på staking. De siste 300 meterne i Oberstdorf er staking. Det er ingenting som er bedre enn å konkurrere når mans skal trene på noe, sier Svartedal til TV 2 Nettavisen.

Hetland falt
Svartedal var suveren i finalen, og tok sitt første NM-gull i sprint. Børre Næss tok sølvet, da Tor Arne Hetland falt på oppløpet. Hetland bare ristet på hodet av fadesen rett før mål.

- Jeg tok skikkelig hardt i, og tittet meg så vidt til siden for å se hvor jeg hadde Børre. Da glemte jeg rett og slett og reise meg opp igjen, og gikk rett på r..a. Det var skikkelig klønete, sier Hetland til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.