*Nettavisen* Sport.

Vant kvinnegull – var mann

Foto: Getty Images / All Over Press

Olympisk historie er dekorert av helter - men her er noen av de mest beryktede bedragerne.

10.08.12 12:59

Siden opprinnelsen av de olympiske lekene i Helles, og de moderne lekene som kom til verden i slutten av det 19. århundre, har det blitt kåret mange olympiske mestere.

Det har også blitt kåret mange bedragere.

Under følger noen som ikke har hatt helt rent mel i posen da de konkurrerte om tittelen «olympisk mester».

Vant kvinnegull – var mann
I de olympiske lekene i både 1932 og 1936 konkurrerte polske Stanislawa Walasiewiczowna, også kjent som Stella Walsh, om OL-gull. Den bragden klarte hun også og tok gull i sitt første mesterskap og sølv i sitt andre i kvinneklassen på 100-meter.

Hun ble tragisk drept i et væpnet ran i Cleveland, Ohio fjerde desember 1980, 69 år gammel.

Obduksjonen etter hennes død i 1980 viste imidlertid at hun hadde mannlige kjønnsorganer. Bilde av Walsh ser finner du øverst i saken.

Hadde modifiserte sverdet
Fekting er en idrett nordmenn har fått øynene opp for etter den overraskende OL-sølvmedaljen til Bartosz Piasecki.

Men fektig har som mange andre idretter også hatt sine skandaler.

I 1976 kom sovjetiske Boris Onischenko til OL i kanadiske Montreal som stor favoritt etter å ha tatt OL-gullet i fekting fire år tidligere.

Under kampen mot britenes lagkaptein Jim Fox protesterte britene fordi de mente at Onischenko hadde fått poeng, selv om sverdet ikke hadde truffet Fox.

Direktøren beslagla våpnet og det viste seg at det var blitt gjort ulovlige modifikasjoner på sverdet, som gjorde at den lurte de elektroniske sensorene.

Haiket med bil
Vi beveger oss til 1904 og det klassiske bedraget innenfor maraton.

Amerikanske Fred Lorez leste i en kunngjøring i The New York Times 6. august 1904 om at det ville bli holdt et løp i Celtic Park 13. august samme år. Løpet skulle fungere som et uttaksløp der de åtte raskeste løperne fikk delta i de olympiske lekene i St. Louis.

Lorez kom seg til OL og var faktisk den som krysset mållinjen først og tok med det gullet.

Men måten han tok det på var litt utenfor reglementet, for å si det på den måten.

Amerikaneren måtte stoppe opp under løpet allerede etter 14,5 kilometer på grunn av utmattelse. Da valgte treneren å sette han i bilen hvor han ble sittende til bilen havarerte snaue 18 kilometer senere. Derfra løp Lorez inn til mål og ble hyllet som vinner av publikummet.

OL-vinneren innrømmet etter hvert at han hadde jukset, da enkelte hevdet at han ikke hadde løpt hele løpet. Thomas Hicks ble i etterkant kåret til vinner i OL-øvelsen.

Satte inn tvillingsøsteren
Det at idrettsutøvere blir skadet under konkurranse skjer stadig.

En av dem var Madeline De Jesus i 1985. Kvinnen fra Puerto Rico skadet seg i lengdehoppkonkurransen i de olympiske lekene i Los Angeles og kunne ikke delta i kvalifiseringen på 4 x 400 meter stafett.

Da fikk Madeline hentet inn sin identiske tvillingsøster til å løpe kvalifiseringen, slik at hun hadde et håp om å få løpe en finale. Søsteren Margaret løp den andre etappen og laget klarte faktisk å kvalifisere seg. Men da Puerto Ricos trener fikk vite om hva som hadde skjedd valgte han å trekke laget fra OL.

OL-gull med steorider
Doping har vært et stort problem i internasjonal toppidrett. En av de største OL-skandalene kom i 1988 da Ben Johnson løp inn til OL-gull og ny verdensrekord på tiden 9,79.

Testresultatet fra Johnson urinprøve viste imidlertid spor av det forbudte stoffet Stanozolol, og sprinteren ble diskvalifisert tre dager senere.

Både Johnson og treneren prøvde å rettferdiggjøre dopingbruken ved at de brukte doping for å bli værende på likt nivå som de andre dopete toppidrettsutøverne de konkurrerte mot.

Kilde: The Sun

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.