RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vant touren med stil

Foto: PASCAL PAVANI (Afp/Scanpix)
Sist oppdatert:
Bradley Wiggins brukte tempoetappen til å vise hvor overlegen han er.

Tempoen den nest siste dagen i årets Tour de France, var sammenlagtkanonenes siste kraftanstrengelse.

Norske Edvald Boasson Hagen kjørte derimot rolig gjennom tempoen, lenge før sammenlagtrytterne startet.

- Jeg ga ikke full spiker. Det var en lang tempo, det er ikke nødvendig at det er så langt. Jeg prøvde å kjøre fort til første passering, men så jeg hadde tapt en del og var langt bak allerede der. Etter det tok jeg det med ro, sa nordmannen til TV 2 rett etter tempoen.

- Det var langt, flatt og kjedelig, noe som passer Wiggins bra.

Utklassing
Og nettopp Wiggins var den store favoritten på favorittdisiplinen. Den britiske sammenlagtlederen begynte også som forventet.

Chris Froome klokket inn hele 23 sekunder raskere enn Tejay Van Garderen ved første passering. Snaue tre minutter senere, suste imidlertid Wiggins over linjen 12 sekunder før Froomes tid gikk ut. På fjerdeplass lå Luis Leon Sanchez, som hadde startet langt tidligere. Han var 38 sekunder bak.

Alt så ut til å gå Wiggins’ vei, men så begynte alle å tape mye tid til Sanchez. Det var tydelig at vindforholdene var endret siden Rabobank-rytteren kjørte. Froome tok ledelsen på andre passering med fire sekunder, men så kom Wiggins.

Derfor satset de på Wiggins
Briten utklasset alle, og var 54 sekunder raskere enn Chris Froome. 32-åringen avgjorde med det Tour de France en gang for alle.

- Det er et utrolig resultat, og det har vært en utrolig tour. En fantastisk demonstrasjon av Wiggins, og han viser at han var den sterkeste med denne tempoen. Vi er heldig som har både Wiggins og Froome, men dette var en tour som passet Bradley perfekt. I dag så vi at det var smart å satse på han, sa en lettet og svært glad Dave Brailsford.

Det var en rørt etappe- og sammenlagtvinner i intervjuet etter etappen.

- Det var dette jeg ønsket å gjøre, ta ut alt. Touren er ikke over før nå, og det er dette jeg kan best. Jeg så på denne tempoen i mars, og følte meg fantastisk i dag, sa Wiggins.

- Jeg visste at jeg hadde gode bein, helt fra starten ned rampen. Jeg måtte bare holde meg konsentrert, men på de siste 15-20 kilometerne begynte jeg å tenke på familien. Du jobber for dette hele livet, og det er en spesiell følelse.

Froome svarte mot Sanchez, og tok dermed sin andre andreplass på tempoene i Tour de France, hele 1.16 bak Wiggins. Luis Leon Sanchez overrasket stort med sin tredjeplass.

Fornøyd italiener
I topp ti i sammendraget skjedde det lite, men én omrokkering ble det på tempoen. Cadel Evans hadde en svart dag, og ble passert av lagkamerat Tejay Van Garderen i løypen, og Haimar Zubeldia på sammenlagtlisten. Det betyr at fjorårsvinneren blir nummer syv i årets tour.

Dermed vinner Bradley Wiggins foran Chris Froome og Vincenzo Nibali. Det kommer nemlig ikke til å bli noen endringer på søndagens etappe med målgang opp Champs-Élysées, noe som ga Wiggins muligheten til å juble over mållinjen i Chartres.

- Denne tempoetappen passet ikke meg spesielt bra, men jeg jobbet hele veien og er fornøyd. Jeg viser at jeg er en rytter for disse etapperittene. Mange i Frankrike trodde kanskje jeg kunne vinne, men jeg er fornøyd med tredjeplassen, sa Nibali, som var mannen som ga Sky-duoen tøffest konkurranse.

Den første, britiske tour-seieren gjennom tidene, blir dermed et faktum i Paris, søndag 22.juli 2012.

Resultater:
1. Bradley Wiggins (Team Sky) 1.04.13
2. Chris Froome (Team Sky) +1.16
3. Luis Leon Sanchez (Rabobank) +1.50
4. Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step) +2.02
5. Richie Porte (Team Sky) +2.25
6. Patrick Gretsch (Argos Shimano) +2.28
7. Tejay Van Garderen (BMC) +2.34
8. Vasili Kiryienka (Movistar) +2.46
9. Rein Taaramae (Cofidis) +2.50
10. Jeremy Roy (FDJ) +3.05

Sammenlagt:
1. Bradley Wiggins (Team Sky) 8.26.31
2. Chris Froome (Team Sky) +3.21
3. Vicenzo Nibali (Liquigas) +6.19
4. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) +10.15
5. Tejay Van Garderen (BMC) +11.04
6. Haimar Zubeldia (Radioshack) +15.43
7. Cadel Evans (BMC) +15.51
8. Pierre Rolland (Europcar) +16.31
9. Janez Brajkovic (Astana) + 16.38
10. Thibaut Pinot (FDJ) +17.17

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

LIVE-manus:

17.38: Bradley Wiggins kjører inn til en utrolig seier. Selv med motvind så det griner er Wiggins overlegen. Han slår knock-out på Froome og vinner etappen med 1.16. Gratulerer med etappen og sammendraget, Bradley Wiggins!

17.36: Chris Froome tar ledelsen klaet. Kjempeavslutning! Han kommer i mål 34 sekunder foran den spanske tempomesteren.

17.35: Vicenzo Nibali kommer i mål. Han blir nummer tre sammenlagt og har vært den eneste som i det hele tatt har gitt Sky-duoen litt kamp. Det er italienerens klart beste Tour de France-plassering så langt i karrieren. Han går i mål til en foreløpig 14. plass, 1.48 bak Sanchez.

17.31: Jurgen Van den Broeck kommer i mål. Han klarer å forsvare fjerdeplassen med god margin. Har kjørt en god tempo for han å være i dårlige vindforhold. Blir foreløpig nummer 23, 2.31 bak Sanchez.

17.29: Evans går i mål og taper sjetteplassen i sammendraget, men klarer å holde unna for Rolland og blir numer sju sammenlagt.

17.27: Tejay van Garderen har fått lide for vindforholdene, men kjemper seg likevel inn til en imponerende femteeplass. Han vinner den hvite trøyen.

17.25: Haimar Zubeldia klarer å forsvare seg mot Rolland. Baskeren har avsluttet ganske bra og kan hente Evans.

17.23: Zubeldia holder på å velte og må klikke skoen ut av pedalen.

17.22: Pierre Rolland forsvarer (minimum) sin åttendeplass, men taper enormt på slutten. Holder unna for Brajkovic med sju sekunder. Oi, det var på nippet.

17.18: Janez Brajkovic kjemper seg i mål bak Thibaut Pinot, men beholder niendeplassen, om ikke det blir bedre.

17.16: Thibaut Pinot har kjørt meget godt på slutten for å beholde topp ti plasseringen. Det klarer han faktisk da han kommer i mål 3. 40 bak Sanchez. Årets yngste rytter er topp ti, og han er den yngste rytteren som har kommet topp ti i touren dette årtusenet!

17.13: Nicolas Roche i mål hele 4.48 bak Sanchez. Han taper en plassering i sammendraget til Andreas Klöden.

17.09: Bradley Wiggins er et udyr. Ikke all verden vind kan stoppe briten. Han leder med enorme 54 sekunder på Froome. UTROLIG!

17.09: Andreas Klöden med en god tempo. 1.58 bak Sanchez. Kan være nok til å komme topp ti.

17.08: Chris Froome har også tapt enormt til Sanchez, grunnet mye vind, og er bare fire sekunder foran. Det er enormt bra av Sky-rytteren.

17.05: Vicenzo Nibali sliter mer nå. Han passerer på 13. plass, 1.03 bak Sanchez.

17.04: Van den Broeck kjører bra i dag. Er 1.31 bak og har nok små problemer med å beholde fjerdeplassen sammenlagt.

17.01: Tejay Van Garderen henter inn stallkameraten Cadel Evans. Dette er et stort gjennombrudd for amerikaneren som lenge har blitt sett på som et megatalent.

17.00: Van Garderen kjører fort, men er 24 sekunder bak Sanchez. Det skyldes dårlige vindforhold.

16.59: Totalt katastrofe for Evans. Han er 3.02 bak. Han kommer til å rase ned på niendeplass sammenlagt spår jeg.

16.58: Alle rytterne taper enormt til det andre passeringspunktet. Det må vel være dårligere vindforhold?! Spørsmålet er hvor mye Van Garderen, Froome og Wiggins taper.

16.55: Zubeldia har fått opp farten litt mer og er 14 sekunder på Rolland. Men det betyr at Brjkovic kan hente baskeren også i sammendraget. Da snakker vi om en sjuendeplass, og om Evans fortsetter å kjøre dårlig så kanskje en sjetteplass også.

16.53: Pierre Rolland taper mye på Janez Brajkovic nå. Han har tapt 29 sekunder, og har 14 sekunder å gå på i sammendraget.

16.50: Bradley Wiggins er enda 12 sekunder raskere enn Froome. Det er nesten umenneskelig det de to Sky-gutta får til på tempo. Fryktelig imponerende.

16.49: Chris Froome er i en klasse for seg ved første punkt. Hele 23 sekunder foran Van Garderen. Helt overlegent!

16.48: Nibali med strålende start. Kun seks sekunder bak Van Garderen.

16.47: Pinot har god kontroll på Roche virker det som, men sliter mot Klöden. Er nå 2.51 bak. Han er virtuelt fortsatt foran tyskeren, men kan ikke tape så mye mer.

16.45: Jurgen Van den Broeck har tapt 26 sekunder til Van Garderen til første passering. Han hadde 2.27 å gå på.

16.43: Alle taper mye til mellomtid numer to. Roche er nå 2.32 bak. Han har da tapt 1.28 til Klöden. Han hadde 1.11 å gå på, og har da mistet 11. plassen virtuelt.

16.40: Tejay Van Garderen tar ledelsen ved første passeringspunkt. Han leder der med med tre sekunder.

16.40: Andreas Klöden med klart negativ utvikling på etappen. 1.04 ligger han bak på den andre passeringen. Ved første punkt var han på vei til å kjøre seg inn topp ti, nå ser det verre ut.

16.38: Katastrofestart for Cadel Evans. Han er 1.10 bak og i fare for å tape plasseringer til Zubeldia og Rolland i sammendraget.

16.35: Haimar Zubeldia åpner 54 sekunder bak Sanchez.

16.33: Der starter Bradley Wiggins på det som skal være en æresrunde for briten.

16.33: Pierre Rolland forsvarer seg bra mot Brajkovic foreløpig. Kun ni sekunder dårligere enn sloveneren på åpningspunktet.

16.30: Janez Brajkovic åpner 50 sekunder bak Sanchez.

16.29: Råsterk avslutning av Peter Velits. Tar andreplassen, 12 sekunder bak spanjolen.

16.28: På ingen måte noen god start for Pinot, dog ikke så katastrofal som mange hadde regnet med. Er 1.13 bak Sanchez, noe som vil si at han taper ett minutt til Klöden og 16 sekunder til Roche.

16.26: Det er ku topp tre i sammendraget som gjenstår på startrampen.

16.24: Dårlig start for Nicolas Roche. Er 57 sekunder bak Sanchez - 44 sekunder bak Klöden. Han hadde kun 1.11 til gode på tyskeren.

16.23: Richie Porte avslutter knallsterkt. Tar andreplassen i mål, 35 sekunder bak Sanchez.

16.21: Neste Radioshack-rytter har derimot god fart. Andreas Klöden er kun 13 sekunder bak Sanchez. Han må hente inn 2.19 på Pinot for å komme seg topp ti.

16.18: Førstemann som kjemper om topp ti, Chris Horner, starter smådårlig ved 14 kilometer. Hele 46 sekunder bak ledende Luis Leon Sanchez. Horner har 2.36 han må hente inn på Thibaut Pinot.

16.14: Rein Taaramae går i mål til en flott fjerdeplass, 59 sekunder bak Luis Leon Sanchez. En flott etappe av mannen som skuffet stort i Pyreneene.

16.07: Thibaut Pinot er i gang med tempoen, og dermed er vi inne blant dem ti siste startende.

16.00: Peter Velits mister farten litt nå. Etter å ha vært sekundet bak Sanchez etter 14 kilometer er han ved andre passeringspunkt nummer tre, hele 18 sekunder bak Rabobank-rytteren.

15.57: Richie Porte er nummer fire ved andre passeringspunkt. Han er 43 sekunder bak Sanchez.

15.55: Nå som de beste snart starter kan vi gjenta topp 13, som bør være dem som kjemper om en plass topp ti i sammendraget.

1. Bradley Wiggins (Team Sky)
2. Chris Froome (Team Sky) +2.05
3. Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) +2.41
4. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) +5.53
5. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) +8.30
6. Cadel Evans (BMC Racing Team) +9.57
7. Haimar Zubeldia (RadioShack-Nissan) +10.11
8. Pierre Rolland (Europcar) +10.17
9. Janez Brajkovic (Astana) +11.00
10. Thibaut Pinot (FDJ) +11.46
11. Nicolas Roche (Ag2r) +12.54
12. Andreas Klöden (Radioshack) +14.05
13. Chris Horner (Radioshack) +14.22

15.50: TV2 snakket med Edvald Boasson Hagen etter at han kom i mål:

- Jeg ga ikke full spiker. Jeg prøvde å kjøre fort til første passering, men så jeg hadde tapt en del og vat langt bak allerede der. Etter det tok jeg det med ro. Det var langt, flatt og kjedelig, noe som passer Wiggins bra.

15.48: Edvald Boasson Hagen har kommet seg til mål i snegletempo. Kommer i mål til en 59. plass, langt, langt bak de beste. Dette må gå i boka som en aktiv hviledag for nordmannen. 6.07 for å være presis.

15.45: Rein Taaramae kjører fortsatt rimelig bra. Er nummer fem ved andre passeringspunkt, 51 sekunder bak Luis Leon Sanchez.

15.41: Så har vi fått en ny god tid ved 14 kilometer. Peter Velits er en av de sterkeste temporytterne i feltet og har bevist det. Han er nummer to, kun ett sekund bak den spanske tempomesteren.

15.35: Richie Porte er førstemann på en god stund til å sette en god tid på åpningspunktet. Passerer på en femteplass, 17 sekunder bak Luis Leon Sanchez.

15.33: Vi begynner å nærme oss at de som skal kjempe om topp ti-plasseringer starter. Jeg regner med at 13 ryttere kjemper om en plass på førstesiden. Jeg kommer nærmere tilbake til det når rytterne er klare til å gi gass.

15.30: Thomas Voeckler står på startrampen. Den franske helten vil nok for en gangs skyld nyte en tempoetappe.

15.27: Rein Taaramae åpner godt. Er nummer seks på første passeringspunkt.

15.17: Edvald Boasson Hagen har slått på ferietempoet. Er nå 2.43 bak Sanchez. Det holder til 36. plass.

15.16: Luis Leon Sanchez med en ny og klar bestetid. Han slo Patrick Gretsch med hele 37 sekunder. Meget sterkt kjørt.

15.13: Jeremy Roy går i mål på en foreløpig tredjeplass. Han kjørte 37 sekunder svakere enn Gretsch i dag.

15.11: Gode, gamle Jens Voigt begynner å bli småsliten nå. Passerer den andre passeringen 1.08 bak Sanchez. Det holder til en foreløpig åttendeplass der.

15.08: Vi er inne i en periode med mange middelmådige temporyttere. Dermed ikke så voldsomt mye nytt å melde. Det er 36 ryttere som ennå ikke har startet etappen.

15.03: Edvald Boasson Hagen ser ikke ut til å presse seg noe voldsomt, men kjører altså likevel rimelig fort. Det må vi si at lover godt med tanke på at han er Norges store OL-håp i fellesstarten om en uke.

14.56: Edvald passerer på åttendeplass etter 14 kilometer. Nordmannen er 30 sekunder bak lederen, så turboen er ikke skrudd på ennå.

14.52: Vi venter på Edvald Boasson Hagen mot første passering.

14.48: Luis Leon Sanchez kjører fortsatt sterkt. Han leder med 16 sekunder på Gretsch nå.

14.47: Vasili Kiryienka har kjørt en god tempo. Tar en foreløpig andreplass, 18 sekunder bak Gretsch.

14.45: Vi får straks Luis Leon Sanchez til det andre passeringspunktet.

14.36: Da triller Edvald Boasson Hagen ut fra startrampa.

14.29: Ny ledertid. Lusi Leon Sanchez - mannen med dagens vakreste drakt - starter meget sterkt. Ved første passering er han tre sekunder foran Gretsch!

14.27: Lars Bak går i mål 1.37 bak Gretsch til en foreløpig åttendeplass.

14.18: Vasili Kiryienka fortsetter å kjøre bra. Har bare tapt ett sekund fra første til andre mellomtid. Er 15 sekunder bak Gretsch, en avstand flere har slått tyskeren med på de siste 23 kilometerne.

14.14: Dave Zabriskie er nå numer to i mål, 44 sekunder bak Gretsch. Ved første mellomtid har Vasili Kiryienka tatt over tredjeplassen, 14 sekunder bak den tyske lederen.

14.10: Ingen som har klart å slå seg inn topp tre på noen av passeringspunktene på en liten stund.

14.02: TV2 har snakket med Edvald Boasson Hagen, som på ingen måte har tenkt til å gi gass i dag.

- Jeg ser frem til å nærme meg Paris. I dag tar jeg ikke i mer enn at jeg klarer tidslimiten.

13.59: Oi, oi, oi. Ruben Plaza dunker til på det siste strekket og henter inn hele 19 sekunder på Gretsch de siste 23 kilometerne. Bare synd for spanolen at han åpnet elendig. Er nå nummer tre på etappen, 56 sekunder bak Gretsch.

13.53: Daniel oss har avsluttet meget sterkt og tatt inn åtte sekunder på Gretsch. Det holder til foreløpig tredjeplass, 59 sekunder bak. Han blir dog slått av Matthieu Sprick, som kun var 52 sekunder bak tyskeren.

13.41: Bert Grabsch er i må til tredjeplass, 1.15 bak landsmannen. Den tidligere verdensmesteren åpnet forferdelig og avsluttet middels dårlig. Ingen oppskrift på suksess.

13.35: Anthony Roux gir oss litt perspektiv på avslutningstempoet til Gretsch. Han gikk i mål til andreplass, 1.06 bak tyskeren. Dermed har de to kjørt like fort på de siste 23 kilometerne.

13.31: Etter en sterk åpning har Dave Zabriskie mistet litt av fartenn frem til det andre passeringspunktet. Passerer på en foreløpig tredjeplass, 36 sekunder bak ledende Gretsch.

13.28: Gledelig dansk melding. Lars Bak er slett ikke langt bak ved første passering. Kun 40 sekunder, noe som holder til en foreløpig femteplass.

13.27: Det er flere syklister som tydeligvis har fått hammeren på det siste strekket av dagens tempo. Distansen er uvanlig lang.

13.25: Flere må kjøre for livet for å forsvare sine sammenlagtposisjoner i dag. En av dem er rittets yngste: Livredd unggutt: - Lengden skremmer meg

13.20: Sprivk fortsetter å kjøre bra. Har bare tapt 11 sekunder fra første til andre mellomtid på Gretsch, og er 33 sekunder bak på etappen.

13.19: Patrick Gretsch har avsluttet råsterkt og leder i mål med 2.43 på Johan Van Summeren. Han har altså økt med over minuttet. Jeg tror den tiden kommer til å stå seg lenge!

13.18: Rytterne har begynt p komme i mål. Jimmy Engoulvent har mer eller mindre sikret sisteplassen i sammendraget etter å ha slått Ghyselick med kun fire sekunder på tempoen. Vi gratulerer!

13.15: David Millar skuffer ved 14 kilometer. Kun niendeplass, hele 53 sekunder bak lederen.

13.14: For de av dere som lurer starter Edvald Boasson Hagen klokken 14.36. Hele startlisten finner du i bunn av denne artikkelen.

13.11: Da har Patrick Gretsc endelig fått skikkelig kamp, og det fra Dave Zabriskie. Garmin-rytteren tar andreplassen ved 14 kilometer, 12 sekunder bak Argos Shimano-rytteren.

13.08: Så har endelig Bert Grabsch fått litt fart på temposykkelen. Han passerer 30,5 kilometer på en foreløpig tredjeplass, 1.09 bak landsmann Gretsch. Han har kun tapt ti sekunder fra åpningspunktet.

13.03: Anthony Roux tar andreplassen ved passeringspunkt nummer to. Han har tapt 26 sekunder til tyske Gretsch på de 16,5 kilometerne som er tilbakelagt siden første passering, og er nå 1.06 bak.

13.03: Daniel Oss kjører inn til fjerdeplass på den første passeringen.

13.01: Det er ikke så overraskende at Gretsch kjører fort, selv om han skuffet med en åttendeplass i det tyske tempomesterskapet rett før Tour de France. Han har lenge vært et tempotalent, spesielt på de litt kortere distansene. Han endte på sjuendeplass på prologen og nummer 46 på den første tempoetappen.

12.57: Vi har fått en smått overraskende god tid av Matthieu Sprick på det første passeringspunktet. Franskmannen tar andreplassen, men er hele 22 sekunder bak Gretsch.

12.49: Patrisch Gretsch fortsetter hardkjøret til andre mellomtid. Han leder med 1.27 på Johan Van Summeren, men har da bare tjent 28 sekunder siden forrige passering. Er litt av futten i ferd med å gå ut av det tyske diesel-lokomotivet?

12.46: En annen som skuffer er Jan Ghyselinck. Cofidis-rytteren så ut til å kjøre seg inn til Lanterne Rouge (sisteplass i sammendraget) ved første passering, men etter 30,5 kilometer har han tatt innpå Engoulvent. Han er kun fem sekunder bak på etappen, og det er ikke nok tidstap til å kapre sisteplassen.

12.45: Den tidligere verdensmesteren på tempo, Bert Grabsch skugger voldsomt og er kun nummer fire etter første passering. Hele 59 sekunder bak sin yngre landsmann.

12.42: Rekker knapp å skrive det før Anthony Roux kjører inn til nest beste tid, men hele 40 sekunder bak Gretsch.

12.41: Fortsatt uforandret i topp tre på det første passeringspunktet. Patrick Gretsch har 52 sekunder på Albert Timmer og 59 sekunder på Johan Van Summeren.

12.32: Landsmannen Bert Grabsch bør nok fungere som en god målestokk på hvor sterkt Gretsch har kjørt, når han om ikke alt for lenge passerer 14 kilometer.

12.30: Wow! Jeg advarte for Patrick Gretsch, og tyskeren har virkelig åpnet sterkt. Har smadret resten av de startende med nesten minuttet til første mellomtid.

12.28: Albert Timmer fra Argos-Shimano har tatt ledelsen fra Van Summeren.

12.26: Johan Van Summeren har satt en ny klar beste tid ved det første paseringspunktet.

12.23: Spennende utvikling i kampen om sisteplassen. Ved 14 kilometer leder Engoulvent med 14 sekunder på Ghyselinck. Mannen som kaprer sisteplassen vil få mange invitasjoner til kriteriumsrittene som venter rett etter Tour de France.

12.17: Mark Cavendish har startet. Briten vil nok ta det rolig i dag. Etter monsterspurten han viste frem på fredagens etappe er han igjen storfavoritt til å dra hjem den prestisjefulle seieren på Champs Elysees i morgen.

12.15: Vi venter på å få noen ryttere opp til det første passeringspunktet. Inntil det skjer er det jaggu ikke mye å rapportere.

12.09: Arrangørene har lagt opp til to mellomtider - etter 14 kilometer og 30,5 kilometer - før målgang etter 53,5 kilometer. En liten stund til noen av rytterne når de punktene.

12.04: Patrick Gretsch skal starte 12.09, og er den første rytteren ut i dag, som nesten kan kalles en tempokanon.

12.01: Da er de to kamphanene i gang som de første ut av startblokka. Vi krysser fingrene for dem begge, måtte dere begge kjøre sakte!

11.57: Det er i dag flere dueller om mer eller mindre viktige plasseringer i sammendraget. Den første duellen står mellom Jimmy Engoulvent og Jan Ghyselick. De kjemper om den attraktive sisteplass - lanterne rouge. Belgiske Gyselinck er nødt til å tape 47 sekunder eller mer for å overta sisteplassen. Vi krysser fingrene for at det blir en fair duell.

11.55: Hei og velkommen til den 19. etappen i Tour de France. I dag er det en 53,5 kilometer lang tempo som står på programmet.

Bakgrunn
Den første lange tempoetappen og de tøffe fjelletappene har nok skapt større utslag enn arrangøren hadde håpet på.

Dermed blir det ingen nervepirrende kamp om sammenlagttrofeet på den 53,5 kilometer lange kampen mot klokken fra Bonneval til Chartres.

Bradley Wiggins er suveren, og andreplassen Chris Froome det samme. Dermed er det bare de noe mer ubetydelige plasseringene innen topp ti det skal kjempes om.

For flere av de dårligere plasserte rytterne er etappen siste holdeplass før Chaps Elysees. Synet av festplassen i Frankrikes hovedstad har vært et stort mål for flere av rytterne i flere dager allerede. Dermed gjelder det å komme seg innenfor makstiden i dag.

De fleste trøyene er så godt som helt avgjort. Den hvite trøyen er den eneste hvor det gjenstår et snev av spenning, men skal den skifte eier må Tejay Van Garderen få et aldri så lite sammenbrudd.

Så får vi se om noen klarer å kjøre så sterkt at de utfordrer Wiggins og Froome når det kommer til etappeseieren.

Startliste:
12:00 Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun)
12:01 Jan Ghyselinck (Cofidis)
12:02 Tyler Farrar (Garmin-Sharp)
12:03 Sebastian Langeveld (Orica-Greenedge)
12:04 Julien Fouchard (Cofidis)
12:05 Johan Vansummeren (Garmin-Sharp)
12:06 Albert Timmer (Argos-Shimano)
12:07 Aliaksandr Kuchynski (Katjusja)
12:09 Bernhard Eisel (Sky)
12:10 Bram Tankink (Rabobank)
12:11 Mark Cavendish (Sky)
12:12 Yann Huguet (Argos-Shimano)
12:13 Yohann Gene (Europcar)
12:14 Juan José Haedo (Saxo Bank-Tinkoff)
12:15 Cyril Lemoine (Argos-Shimano)
12:16 Karsten Kroon (Saxo Bank-Tinkoff)
12:17 Jonathan Cantwell (Saxo Bank-Tinkoff)
12:18 Roy Curvers (Argos-Shimano)
12:19 Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi)
12:20 Cedric Pineau (FDJ-BigMat)
12:21 Anthony Roux (FDJ-BigMat)
12:22 Borut Bozic (Vacansoleil-DCM)
12:23 Marcel Sieberg (Lotto-Belisol)
12:24 Bert Grabsch (Omega Pharma-Quick Step)
12:25 Luis Ángel Maté (Cofidis)
12:26 Anders Lund (Saxo Bank-Tinkoff)
12:27 Nicolas Edet (Cofidis)
12:28 Jean Marc Marino (Saur-Sojasun)
12:29 Greg Henderson (Lotto-Belisol)
12:30 André Greipel (Lotto-Belisol)
12:31 Sebastien Hinault (Ag2r-La Mondiale)
12:32 Nick Nuyens (Saxo Bank-Tinkoff)
12:33 Matthew Goss (Orica-Greenedge)
12:34 Joan Horrach (Katjusja)
12:35 Maxim Iglinskiy (Astana)
12:36 Kris Boeckmans (Vacansoleil-DCM)
12:37 Matthieu Sprick (Argos-Shimano)
12:38 Baden Cooke (Orica-Greenedge)
12:39 Alessandro Vanotti (Liquigas-Cannondale)
12:40 Manuel Quinziato (BMC)
12:41 Daniel Oss (Liquigas-Cannondale)
12:42 Luca Paolini (Katjusja)
12:43 Michael Albasini (Orica-Greenedge)
12:44 Rubén Plaza (Movistar Team)
12:46 Jerome Pineau (Omega Pharma-Quick Step)
12:48 Daryl Impey (Orica-Greenedge)
12:50 David Zabriskie (Garmin-Sharp)
12:52 Federico Canuti (Liquigas-Cannondale)
12:54 David Millar (Garmin-Sharp)
12:56 Koen de Kort (Argos-Shimano)
12:58 Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol)
13:00 Samuel Dumoulin (Cofidis)
13:02 Francis de Greef (Lotto-Belisol)
13:04 Nicki Sørensen (Saxo Bank-Tinkoff)
13:06 Kristjan Koren (Liquigas-Cannondale)
13:08 Lars Bak (Lotto-Belisol)
13:10 Stuart O'Grady (Orica-Greenedge)
13:12 Stephen Cummings (BMC)
13:14 Julien Simon (Saur-Sojasun)
13:16 Michael Mørkøv (Saxo Bank-Tinkoff)
13:18 Arthur Vichot (FDJ-BigMat)
13:20 Brice Feillu (Vacansoleil-DCM)
13:22 Romain Zingle (Cofidis)
13:24 Martin Velits (Omega Pharma-Quick Step)
13:26 Blel Kadri (Ag2r-La Mondiale)
13:28 Danilo Hondo (Lampre-ISD)
13:30 Rubén Pérez (Euskaltel-Euskadi)
13:32 Mathieu Ladagnous (FDJ-BigMat)
13:34 Yukiya Arashiro (Europcar)
13:36 Christophe Kern (Europcar)
13:38 Christian Knees (Sky)
13:40 Vasili Kiryienka (Movistar Team)
13:42 Adam Hansen (Lotto-Belisol)
13:44 Simon Gerrans (Orica-Greenedge)
13:46 Andrey Kashechkin (Astana)
13:48 Yaroslav Popovych (RadioShack-Nissan)
13:50 Marco Marzano (Lampre-ISD)
13:52 Christophe Riblon (Ag2r-La Mondiale)
13:54 Jorge Azanza (Euskaltel-Euskadi)
13:56 Guillaume Levarlet (Saur-Sojasun)
13:58 Pieter Weening (Orica-Greenedge)
14:00 Sylvester Szmyd (Liquigas-Cannondale)
14:02 Dries Devenyns (Omega Pharma-Quick Step)
14:04 Kevin de Weert (Omega Pharma-Quick Step)
14:06 Jérémy Roy (FDJ-BigMat)
14:08 Simone Stortoni (Lampre-ISD)
14:10 Luis León Sánchez (Rabobank)
14:12 Marco Marcato (Vacansoleil-DCM)
14:14 Dimitriy Fofonov (Astana)
14:16 Sébastien Minard (Ag2r-La Mondiale)
14:18 Christian Vandevelde (Garmin-Sharp)
14:20 Cyril Gautier (Europcar)
14:22 Mikale Cherel (FDJ-BigMat)
14:24 Davide Malacarne (Omega Pharma-Quick Step)
14:26 Marcus Burghardt (BMC)
14:28 Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM)
14:30 Maxime Bouet (Ag2r-La Mondiale)
14:32 Jens Voigt (RadioShack-Nissan)
14:34 Vladimir Karpets (Movistar Team)
14:36 Edvald Boasson Hagen (Sky)
14:38 Fabrice Jeandesboz (Saur-Sojasun)
14:40 Sergio Paulinho (Saxo Bank-Tinkoff)
14:42 Yiry Trofimov (Katjusja))
14:44 Dominik Nerz (Liquigas-Cannondale)
14:46 Michael Schär (BMC)
14:48 Pierrick Fedrigo (FDJ-BigMat)
14:50 Amael Moinard (BMC)
14:52 Jean-Christophe Peraud (Ag2r-La Mondiale)
14:54 Andriy Grivko (Astana)
14:56 Peter Sagan (Liquigas-Cannondale)
14:58 Philippe Gilbert (BMC)
15:00 Rafael Valls (Vacansoleil-DCM)
15:02 Fredrik Kessiakoff (Astana)
15:04 George Hincapie (BMC)
15:06 Rein Taaramae (Cofidis)
15:08 Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi)
15:10 Gianpaolo Caruso (Katusha)
15:12 Daniel Martin (Garmin-Sharp)
15:14 Richie Porte (Sky)
15:16 Steven Kruijswijk (Rabobank)
15:18 Alexandre Vinokourov (Astana)
15:20 Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step)
15:22 Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step)
15:24 Juanjo Cobo (Movistar Team)
15:26 Laurens Ten Dam (Rabobank)
15:28 Jelle Vanendert (Lotto-Belisol)
15:30 Thomas Voeckler (Europcar)
15:32 Ivan Basso (Liquigas-Cannondale)
15:34 Michele Scarponi (Lampre-ISD)
15:36 Michael Rogers (Sky)
15:38 Sandy Casar (FDJ-BigMat)
15:40 Jérome Coppel (Saur-Sojasun)
15:42 Alejandro Valverde (Movistar Team)
15:44 Eduard Vorganov (Katjusja)
15:46 Rui Costa (Movistar Team)
15:48 Egoi Martínez (Euskaltel-Euskadi)
15:50 Maxime Monfort (RadioShack-Nissan)
15:52 Denis Mensjov (Katjusja)
15:54 Chris Anker Sørensen (Saxo Bank-Tinkoff)
15:57 Chris Horner (RadioShack-Nissan)
16:00 Andreas Klöden (RadioShack-Nissan)
16:03 Nicolas Roche (Ag2r-La Mondiale)
16:06 Thibaut Pinot (FDJ-BigMat)
16:09 Janez Brajkovic (Astana)
16:12 Pierre Rolland (Europcar)
16:15 Haimar Zubeldia (RadioShack-Nissan)
16:18 Cadel Evans (BMC)
16:21 Tejay Van Garderen (BMC)
16:24 Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol)
16:27 Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale)
16:30 Chris Froome (Sky)
16:33 Bradley Wiggins (Sky)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere