*Nettavisen* Sport.

Var denne seieren kjøpt og betalt?

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Alexandre Vinokourov anklages for å ha jukset seg til topps i Liège.

07.12.11 08:46

Astana-rytter Alexandre Vinokourov har hatt en mildt sagt begivenhetsrik karriere, både sportslig og utenomsportslig sett.

Etter å ha testet positivt under Tour de France i 2007 virket det som at karrieren hans var over, men Vinokourov kom tilbake etter utestengelsen, og har de siste tre sesongene kjørt for det kasakhstanske laget Astana.

Høydepunktet i løpet av disse tre årene var utvilsomt seieren i monumentet Liege-Bastogne-Liege i 2010.

Skal ha betalt Kolobnev
Nå kaster det sveitsiske sportsmagasinet l'Illustré mørke skyer over denne prestasjonen.

Ifølge swissinfo.ch hevder det sveitsiske sportsmagasinet at Vinokourov skal ha betalt Aleksandr Kolobnev 100.000 euro for å la han vinne rittet.

De to syklistene angrep 17 kilometer fra mål, og det ble raskt klart at seieren sto mellom de to.

Se video av avslutningen i bunnen av artikkelen!

Med bare 500 meter igjen til mål satte Vinokourov inn et angrep Kolobnev, som for øvrig testet positivt under årets Tour de France, tilsynelatende ikke kunne svare på.

Anklagene fra det sveitsiske magasinet kommer på bakgrunn av en mailutveksling mellom de to rytterne kun dager etter Liege-Bastogne-Liege, som de skal ha fått tilgang på.

De hevder at Vinokourov skal ha satt inn et beløp pålydende 100.000 euro på en bankkonto som Kolobnev disponerer i Locarno.

Truer med søksmål
Vinokourov på sin side hevder at han ikke har gjort noe galt.

- Jeg har aldri kjøpt meg til seier i løpet av hele min karriere. Dette er bare en ny sak som er skrevet for å sverte meg som person, sier han til magasinet ifølge swissinfo.ch.

På mandag gikk Vinokourov og Astana ut og varslet at de ville vurdere søksmål mot «det som tydeligvis er hacking av hans personlige epost og publisering av artikler som handler om hans personlige liv».

Det hele virket veldig mystisk da det på daværende tidspunkt ikke hadde vært noen nyheter om at Astana-rytteren hadde blitt utsatt på hacking.

Men sett i lys av hva l'Illustré skrev tirsdag gir denne pressemeldingen mer mening.

Nå gjenstår det å se hva som skjer i saken de neste ukene. Men for Vinokourov, som ikke bare forbereder seg til en ny sykkelsesong, men som også er kandidat i det nært forestående valget i Kasakhstan, er timingen fryktelig dårlig.

Under ser dere video av avslutningen av rittet:

HTML EMBED

PS: Da Vinokourov kom i ensom majestet inn på oppløpet i Liege ble han møtt med pipekonsert av tilskuerne, som tydeligvis ikke hadde glemt måten kasakhen ødela sykkelsportens renommé et par år tidligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.