Gå til sidens hovedinnhold

- Var ikke kampfiksing

Granskingsutvalget fant ingenting som tyder på at kampen mellom Lillehammer og Comet var fikset.

Etter sterke mistanker og påstander om kampfiksing under kampen mellom Lillehammer og Comet i februar, satte Norges Ishockeyforbund (NIHF) ned et granskingsutvalg for å undersøke saken nærmere. I utvalget satt blant andre tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad.

Granskingsrapporten ble presentert på en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

Konklusjonen er enkel: Utvalget har ikke funnet noe som gir grunn til å tro at denne kampen var gjenstand for kampfiksing. Utvalget konkluderer med at ryktene oppstod i diskusjonsforum på Internett.

- Ikke mistenkelig
- Men å sette to streker under dette og si at "sånn er det", er vanskelig. Likevel føler vi oss ganske sikre i vår sak, sa utvalgets leder Erik Kristiansen på pressekonferansen.

Det første målet til Comet, som vant kampen 2-1, kom da Lillehammer var i overtall og den tsjekkiske spilleren Tomas Jakes upresset førte pucken mot eget mål. Rett foran egen keeper mistet han kontroll over pucken, og Comets Peter Lorentzen satte inn 1-0. I tillegg reagerte enkelte på at Petr Martinek pådro seg en unødvendig utvisning i sluttminuttene.

- Det var ingen episoder i denne kampen som jeg reagerte spesielt på. Det var en personlig feil, men sånt skjer, sier Roy Johansen, Norges landslagstrener, til TV 2 Nettavisen. Det var for øvrig også Lillehammer som vant skuddstatistikken i denne kampen.

Utvalget foreslår i en anbefaling til NIHF at det innføres regler som hindrer spillere, trenere og andre som er sterkt involvert i klubber å sette penger på egne kamper. En slik regelinnføring er allerede på vei gjennom Norges Idrettsforbund.

Overrasket over spilleregler
Et problem Erling Grimstad påpekte under framleggingen på Rica Hotell i Oslo tirsdag, er at spillere ikke nødvendigvis trenger å oppgi riktig navn når de registrerer seg hos en utenlandsk bookmaker.

- Det overrasket meg. Jeg tror idretten både nasjonalt og overnasjonalt har interesse av å finne gode mekanismer for å hindre slike ting. Kampfiksing er et fenomen som ikke kommer til å stanse, mener Grimstad.

Markedssjef Allan Aasterud i Playit.com og daglig leder Bent Svele i Ladbrokes reagerer sterkt på utvalgets påstand om at man kan spille under falskt navn hos bookmakere.

- Jeg synes det er en ganske hårreisende uttalelse. Hos oss får du ikke ut pengene hvis du ikke oppgir riktig navn og konto, sier Aasterud.

- Det eneste stedet du kan gjøre det, er hos Norsk Tipping. Der kan du spille uregistrert, sier Svele oppgitt til TV 2 Nettavisen.

- Poenget er at hvis du skal registrere deg, gjør du det knyttet opp mot en fødselsdato og adresse, samt i 99,9 prosent av tilfellene knyttet opp mot et bankkort. Vi har folk sjekker denne informasjonen, og som sammenligner navn opp mot adresser, kort og lignende, sier Svele.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken