RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Var livredd for Roy Keane

Foto: Susana Vera / Reuters
Sist oppdatert:
Han var hånet av Louis van Gaal og skremt av Roy Keane, men nå er Gerard Piqué den nye keiseren – Piquénbauer.

Når VM-favoritt Spania i dag spiller sin første kamp i turneringen mot Sveits, er utgjør Gerard Piqué ryggraden i det spanske forsvaret sammen med Carlos Puyol.

Men veien dit har vært lang.

Barcelonas president Joan Laporta ble rasende da Manchester United hentet Gerard Piqué til England i 2004, uten at katalanerne fikk en krone for ham.

For Piqué ble det et kultursjokk – ikke minst møtet med Roy Keane.

Les også: Torres og Iniesta er klare

Slapp med skrekken
Iren skremte vettet av Piqué, og ikke minst da spanjolens telefon ringte i garderoben, tross telefonforbudet, og Keane gikk amok.

Keane begynte å rive ut klær fra bager, gjennomsøke lommer og skrike at han skulle drepe den som eide telefonen. Heldigvis for Piqué sluttet telefonen å ringe før Keane fant den.

I 2008 var det Sir Alex Fergusons tur til å bli rasende, da han fikk vite at Piqué ville hjem.

Mandagspokeren med Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic og Wes Brown var ikke nok for den unge katalaneren, som følte seg ensom i Manchester.

- Jeg var i Manchester United og det var selvfølgelig fantastisk, men jeg var veldig ung, jeg spilte ikke, var fanget i huset, savnet familien og det spiste meg opp innvendig, forklarer Piqué, som ble kjøpt tilbake til Barcelona etter at hans mor hadde støtt på Laporta og forklart at sønnen hadde hjemlengsel.

Ferguson ble forbannet og truet med å stoppe overgangen, men ga seg til slutt. Barcelona betalte femti millioner kroner for midtstopperen, selv om klubben allerede hadde Carles Puyol, Rafael Marquez, Gabriel Milito og Martin Caceres til å dekke denne posisjonen.

Piqué brydde seg ikke – han kunne reise hjem.

Følg Spania - Sveits direkte her fra 16.00.
Tips: Vi setter pengene på Chile og Spania

«Piquénbauer»
Det tok ikke lang tid før Piqué, hjulpet av skader på andre midtstoppere, etablerte seg på Barcelonas førstelag. Piqué spilte 45 kamper allerede første sesong, inkludert finalen mot sine gamle venner i Manchester United i Champions League, som Barcelona vant 2-0.

Piqué spilte så godt at katalanske aviser begynte å omtale ham som den nye keiseren og ga ham kallenavnet Piquénbauer – begge deler etter den tyske legenden Franz Beckenbauer, som ble berømt for sin dyktighet til å ta med seg ballen i angrep.

- Ingen andre lag angriper med midtstopperne som vi gjør her, sier Piqué.

Han kjenner Barcelona bedre enn de fleste, selv om han var i Manchester i fire år. Piqué er født og oppvokst i den vakre byen med 1,6 millioner innbyggere.

- Jeg var her i åtte år før jeg gikk til United. Barca er i min DNA. Jeg har vært en Barcelona-fan siden jeg ble født, jeg vokste opp med Barcelona og hele familien min er Barcelona-fans.

Louis var gaal
Apropos familie: Det er en vanlig oppfatning at de fleste internasjonale fotballstjerner kommer fra fattige familier og vokste opp under kummerlige kår. Slik er det ikke med Gerard Piqué Bernabeu.

Barcelona-stjernen kommer fra en svært velstående familie. Hans far er advokat, moren er direktør på et medisinsk institutt og bestefaren, Amador Bernabeu, er en tidligere visepresident i Barcelona.

Det var gjennom bestefar Amador at Gerard som 14-åring fikk et nokså spesielt møte med Barcelonas daværende hovedtrener, Louis van Gaal. Nederlenderen kom på besøk til lunsj en dag, og Amador introduserte van Gaal for unge Piqué; «Dette er mitt barnebarn – han er midtstopper på Barcelonas ungdomslag,» forklarte visepresidenten stolt.

Louis van Gaal så på Piqué og dyttet ham over ende. Han bøyde seg over 14-åringen og konstaterte nådeløst: «Du er for svak til å være en Barcelona-forsvarer».

Les mer om nederlenderen: La Louis være gal

1,6 milliarder
Vel, om han var for svak den gang, var han ikke det etter oppholdet i Manchester United. Han beskrives av dem som kjenner ham som en intelligent, ung mann med utmerkede lederegenskaper.

- Det står skrevet «framtidig kaptein» over hele Piqué, har en i Barcelona sagt til The Guardian.

Det innser kanskje også Barcelona, som i februar belønnet ham med en ny og forbedret kontrakt. Den inneholder også en klausul om at Barcelona ikke trenger å takke ja til bud fra andre klubber før de overstiger 200 millioner euro - 1,6 milliarder kroner.

Det sier mye om hvilken spiller Gerard Piqué er blitt.

Følg Spania - Sveits direkte her fra 16.00.

Kilder: Barcelona, The Guardian, Wikipedia, Soccer Association, ESPN, fifa.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere