Gå til sidens hovedinnhold

Vær så snill, Petter – ikke host!

KOMMENTAR: Sykdom er Petter Northugs verste motstander i Tour de Ski.

Da helsa begynte å skrante under fjorårets Tour de Ski, ringte Petter Northug Snåsamannen Joralf Gjerstad. Helt frisk ble han ikke, men frisk nok til å kunne fullføre. Og det med stil.

Som de fleste husker, nedkjempet Northug tyskeren Axel Teichmann opp monsterbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme og tok andreplassen bak Dario Cologna.

Men etter touren tok det lang tid før Northug kom seg skikkelig til hektene. Han fant VM-formen med et nødskrik – og tok tre gull i Liberec.

Man kan si at Northug gamblet og vant.

Første fly hjem
Det får han ikke lov til i år. Begynner helsa å skrante i løpet av 2010-utgaven av Tour de Ski, trenger ikke Northug engang tenke på å sløse bort tellerskritt på å ringe Snåsamannen. For før han rekker å si «takk for sist» til Gjerstad, har sportssjef Åge Skinstad booket en billett til første fly hjem.

Å gamble med OL-formen, er rett og slett totalt uaktuelt. Det minste tegn til sykdom betyr hjemsendelse.

Og skal man dømme ut fra det som har skjedd hittil i sesongen, kan det tyde på at nettopp sykdom akkurat nå er Petter Northugs største motstander på veien mot målet om å bli tidenes første norske sammenlagtvinner i Tour de Ski.

Storfavoritt
Etter å ha vunnet tre verdenscuprenn i klassisk stil før jul, kom Northug til årets Tour de Ski som storfavoritt. Til de som eventuelt ikke har fått det med seg: Klassisk har alltid vært regnet som Northugs store svakhet, og når han også er best i den stilarten – enten det dreier seg om sprint eller tremil – er han egentlig umulig å slå når alt klaffer, uansett distanse.

Favorittstempelet ble ikke mindre etter det som skjedde på fredagens åpningsetappe i Oberhof. Ikke bare vant Northug prologen og skaffe seg 15 viktige bonussekunder.

Måten det skjedde på var også nok en bekreftelse på at Northug har utviklet seg mye på et annet viktig område, nemlig løpsdisponering i intervallstarter.

Da Northug vant den klassiske 15-kilometeren i Kuusamo før jul, var han langt bak de beste på åpningspunktet – og hadde krefter i avslutningen. Slik var det fredag også.

Etter 1,8 kilometer var Northug bare nummer 31. Etter 3,7 (altså i mål) var han nummer 1.

Ingen automatikk
Selvfølgelig er det ingen automatikk i at Petter Northug vinner Tour de Ski selv om han holder seg frisk. For nivået i toppen av internasjonalt herrelangrenn er meget høyt halvannen måned før OL.

Prologen viste at Dario Cologna er på vei tilbake for fullt etter skaden, og at Axel Teichmann har ristet av seg skuffelsene fra november og desember.

Russerne har minst tre som vil være med på leken, og jeg snakker da selvfølgelig om Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin og tidligere dopingdømte Sergej Sjiriajev.

Svenskene har Marcus Hellner. Italienerne har i aller høyeste grad Pietro Piller Cottrer.

Og sannelig ser det ut til at Lukas Bauer er iferd med å våkne til liv igjen også.

Likevel tør jeg altså påstå at sykdom er Petter Northugs aller verste motstander i årets Tour de Ski.

Oppfordringen blir dermed klar:

Vær så snill, Petter – ikke host!

PS. Lørdag fortsetter Tour de Ski med 15 km klassisk jaktstart. Se ikke bort ifra at Petter Northug nok en gang krysser målstreken først.

Se Tour-stillingen etter 1 (av 8) etapper her (ekstern lenke)

Les flere sportskommentarer her

Kommentarer til denne saken