Gå til sidens hovedinnhold

Vær stolt, Anette!

KOMMENTAR: Selv gullhelter glemmes. Bronsejenta Anette Sagen blir husket.

LIBEREC (Nettavisen): - Nå er jeg litt stolt av meg sjøl, sa Anette Sagen. Hun hadde akkurat vært oppe på seierspallen og mottatt bronsemedaljen som viser at hun var verdenes tredje beste den dagen historiens aller første VM-renn i hopp for kvinner ble arrangert.

Anette Sagen virker hundre prosent oppriktig når hun sier at bronse ikke er nederlag.

Det er bra hun klarer å tenke sånn. For hun har selvfølgelig helt rett. Men samtidig kunne hun ha gjort seg forhåpninger om både sølv og gull.

Jeg vil til og med hevde at hun hadde fortjent en gullmedalje. Fordi hun etter all sannsynlighet er tidenes beste kvinnelige skihopper.

Et godt eksempel
Men så handlet det altså ikke bare om gull. Det handlet om en historisk begivenhet.

På en pressekonferanse tidligere i uka spurte jeg Anette om hun følte noen personlig ære for at kvinnehopp endelig er kommet med på VM-programmet. Det gjorde hun ikke. I stedet plasserte hun mye av æren på Norge som hoppnasjon.

Men selvfølgelig skal Anette Sagen ha mye av æren for at kvinnehopp nå er en VM-gren.

Hun har vært sportens ansikt utad. Og hun har gått i krigen mot pampeveldet for å oppnå likestilling også i hoppsporten.

Men ikke minst har hun gått foran med et godt eksempel i bakken. Hun har rett og slett vist i praksis at jenter kan hoppe på ski på et meget høyt nivå.

Trenger modning
Etter fredagens renn er det selvfølgelig lett å finne argumenter for at bredden i internasjonal kvinnehopping ikke er all verden. Med ekstremt lav fart bidro juryen til å synliggjøre nivåforskjellen på de gode og de mindre gode.

At hele 24 av 39 påmeldte til VM var født i 1990 eller senere, og hele elleve i 1994 eller senere, er også en tydelig indikasjon på at kvinnehopping fortsatt trenger modning.

Nivåhevingen er kommet langt på kort tid, mener de som kjenner sporten, og utviklingen kommer forhåpentlig (og etter all sannsynlighet) til å få en enda brattere kurve etter fredagens historiske renn.

For nå har unge jenter som liker å hoppe på ski noe mer å strekke seg etter enn bare gode lengder.

Da VM-arrangørene spilte «Star Spangled Banner »til ære for Lindsey Van på torget i Liberec fredag kveld, var det minst like mye til ære for Anette Sagen.

You made a difference, girl!

Da er det lov å være stolt.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken