RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vårens beste fotballspill!

Sist oppdatert:
Lyst til å gjøre det Sven-Göran, Åge og Morten ikke klarte? Lyst til å gjøre det Carew ikke kan?

(Spillmagasinet): Til sommeren arrangeres EM i fotball i Østerrike og Sveits. Uten England, Norge og Danmark. I hvert fall i det virkelige liv.

Som seg hør og bør har nemlig EA Sports laget et spill til sommerens EM som lar deg gjøre det Carew, Hareide, Gerrard, Olsen, Eriksson og Terry ikke vil oppleve: Spille i sluttspillet.

Langfra en cash-in

Tidligere har disse spillene vært det man på engelsk kalles cash-ins. Det vil si at de egentlig bare har vært «FIFA» med noen ekstra bjeller. Denne gangen er det så absolutt ikke slik.

For det første - «FIFA 2008» er det beste fotballspillet på markedet nå, og for det andre er det et par nyheter i «UEFA 2008» som gjør det til et strålende spill i seg selv.

Nyheter fra «FIFA 2008» rent spillmessig er at hodeskuddene sitter bedre, man snur seg mer realistisk og pasningene flyter bedre. Små ting, men det gjør et allerede godt spill enda bedre.

Genialt, enkelt og smart

En av de to store nyhetene er noe som kan virke trivielt: Du velger en nasjon du vil representere når du starter spillet for første gang og hvor godt du spiller påvirker en internasjonal ranking for ditt lag.

La oss si du velger Norge. Du kan da spille med hvilket som helst lag, og hvor godt du gjør det i kamper påvirker rankingen til Norge mot alle andre nasjoner som folk har valgt. Genialt, enkelt og smart.

Se traileren til «UEFA EURO 2008»:
(Anmeldelsen fortsetter under videovinduet)

Se flere spillvideoer her

Den andre store nyheten er at EA har fikset på Be a Pro-modusen fra «FIFA 2008». I den versjonen var det en kul modus, men du kunne ikke spille en hel sesong – bare enkelte utfordringer.

Her har de flyttet utfordringsmodusen til situasjoner som er hentet fra kvalifiseringen (hvor du også etterpå kan lese hva som virkelig skjedde) – utrolig morsomt og spennende, og så har de laget en skikkelig Be a Pro-modus med en hel sesong – eller, selvfølgelig nok, en hel kvalifisering.

Du lager en spiller, eller velger en som allerede finnes, og skal spille deg opp fra b-laget til landslaget til å bli kaptein under EM. Ved å utføre taklinger, score mål, sende gode pasninger og plassere deg riktig får du experience points som du bruker til å gjøre din spiller bedre.

Knivskarpe medspillere

Så en annen ting: En slik modus er selvfølgelig nok avhengig av en god kunstig intelligens. For å si det slik - den kunstige intelligensen i «UEFA 2008» er på linje med Messi, Gerrard og Ronaldo.

Et av mine største øyeblikk i et fotballspill siden «Sensible Soccer».

Et eksempel: I en kamp mot Hellas hvor Norge virkelig slet med å lage mål la jeg meg dypt på midtbanen og startet et langt løp mot sekstenmeteren. Gamsten skjønte hva jeg gjorde og sendte et innlegg inn hvor det ikke var noen før jeg plutselig dukket opp og stupheadet ballen i mål.

Der og da måtte jeg pause spillet og ta en røykepause. Sannsynligvis var det ett av de største øyeblikkene for undertegnende i et fotballspill siden «Sensible Soccer».

I tillegg kan du velge å spille mot tre venner i samme modus, hvor alle tre kjemper om det samme kapteinsbindet. Noe sier meg at fotballspillvorspiel ikke vil bli det samme etterpå.

Fin finpuss

Spillet har også fått en del småpuss som funker som juling.

For det første kan du velge navn som kommentarene gir deg (for meg ble det nærmeste Nishimura, men heter du Carew, Pedersen, Riise, Opdal etc. så vil de si ditt navn).

I tillegg kan du selv styre feiringen etter en scoring. Kanskje ikke så gøy når du spiller alene, men mot andre... Å, ja. Grafikkmessig er spillet muligens et lite skritt tilbake i spillerlikhet fra «FIFA 2008», men det har egentlig utrolig lite å si.

En annen greie som jeg trodde først var pynt var værforholdene. Før har det for så vidt vært mest pynt. Nå er det ikke. Hvis det regner så kan du regne med at det kommer vanndammer på banene når du spiller borte mot Moldova eller andre nasjoner uten særlige gode hjemmestadioner (som Ullevaal). Ballen stopper opp når du prøver å føre den over disse, og ny taktikk må til.

God flerspiller

Flerspillermoduser er det også flere gode av – Euro Online Knockout Cup er sannsynligvis den kuleste av dem alle. Du kan også spille enkeltkamper.

Det har ikke vært et bedre fotballspill for landslag, og denne versjonen av «FIFA» (som det tross alt er) har fått meg til å vente på «FIFA 2009» som en unge venter på julaften. I tillegg, siden dette er eneste sjanse for at jeg får se Gerrard lage hat-trick i finalen mot Frankrike i EM så er det jo en drøm.

Karaktermessig stod vi mellom fem og seks. For de som synes landslag er kjedeligere enn klubbfotball er det en femmer, for alle andre som bare vil ha et strålende, gjennomført og glitrende fotballspill er det kun en karakter som gjelder: 6.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

9

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere