Gå til sidens hovedinnhold

Varis tatt i doping

- Jeg har begynt et nytt liv, sa Kaisa Varis etter seieren i Ruhpolding 11. januar. Nå er hun tatt i doping - igjen.

Den finske skiskytterjenta, med fortid som langrennsjente, har ifølge det finske skiskytterforbundet avlagt positiv dopingprøve.

«Ifølge opplysninger som jeg har fått fra det internasjonale skiskytterforbundet, er det rettet mistanker om doping mot meg. Disse mistankene er grunnløse, og på min oppfordring fortsetter undersøkelsene i saken. Siden saken er under behandling, er den ikke offentlig. Personlig har jeg rett til å føre fram mistankene mot meg i offentligheten, og jeg velger å gjøre det på eget initiativ», sier Varis til den finske TV-kanalen YLE.

Les også:Besseberg bekrefter positiv A-prøve

Det er ikke kjent hva slags preparat Varis (32) har testet positivt på. Ifølge det finske forbundet er ikke noen av det finske landslagets funksjonærer mistenkt for innblanding i saken.

Da hun ble tatt for doping i 2003, var det snakk om EPO.

- Nytt liv
Det er bare litt over en uke siden Varis gikk til topps i et skiskytterrenn i Ruhpolding. Etter konkurransen ble hun nok en gang konfrontert med dopingdommen fra 2003. Da svarte hun følgende:

- Jeg skjønner ikke hvorfor vi snakker om dette nå. Jeg kan ikke gjøre noe med fortiden. Jeg innrømmer at det ikke er lett å snakke om det som er skjedd. Jeg har begynt et nytt liv.

Da tok hun seg tid til en prat med Nettavisen etter pressekonferansen, sa hun at hun var blitt mottatt med åpne armer etter utestengelsen.

- Jeg føler at det går fint, det er ingen som har sagt noe stygt til meg, sa hun.

- Ingen kommentar
Norges damelandslagstrener Audun Svartdal hadde følgende å si til Nettavisen etter Kaisa-seieren:

- Ingen kommentar.

Sveriges dametrener Wolfgang Pichler gikk mer rett på sak:

- Det er feil at hun får konkurrere igjen, sa han da.

Etter utestengelsen på to år, kom Varis tilbake i langrennssporet, men hun ble ikke tatt ut til OL i Torino 2006 fordi hun ikke hadde oppgitt korrekte opplysninger om hvor hun befant seg med tanke på eventuelle dopingtester.

Kjæreste med Kyrö
På privatfronten har Varis også blitt koblet til den omstridte langrennstreneren Kari-Pekka Kyrö, som ble utestengt på livstid etter VM 2001 på grunn av sin rolle i dopingskandalen. Varis og Kyrö var også kjærester etter at Kyrö ble utestengt. Det er ikke kjent om de fortsatt er hjertevenner.

Varis vant også to seirer i verdenscupen som langrennsløper. Hun deltok også i OL i 2002. Der fikk hun en 4. plass som beste plassering.

Varis ble tatt i doping under VM i 2003. Hun ble da utestengt i to år. Hun skiftet disiplin til skiskyting i 2006 etter at det finske langrennsmiljøet ikke ville ha noe å gjøre med henne.

Den finske idrettsministeren Stefan Wallin sier følgende.

- Dette er en alvorlig påminnelse om behovet for et effektivt og kontinuerlig antidopingarbeide - også i Finland.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk